Павел Гавлічек: Чехія забезпечила безпрецедентну підтримку для України

25.11.2022 0 By NS.Writer

Павел Гавлічек

Якою є сьогодні співпраця Чехії з Україною? Чи достатній її рівень? Що варто змінити чи додати не лише між Україною та Чехією, а й у рамках загальноєвропейських проєктів? Newssky запиталася про це в Павла Гавлічка, наукового співробітника Дослідницького центру Асоціації закордонних справ у Празі.

Я б схарактеризував чесько-українські відносини як історично найкращі та надзвичайно позитивні. Чехія та нинішній уряд продемонстрували величезне лідерство у підтримці України в ці неймовірно важкі часи. Підтримка масштабувалася як у політичному, дипломатичному, безпековому, так і в економічному аспектах.

На політико-дипломатичному рівні прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала вперше з польським та словенським колегами приїхали до Києва на зустріч із президентом Зеленським на ранньому етапі війни. Також нещодавно саме чеський уряд першим провів двосторонню зустріч з українськими колегами. Отже, політичні відносини ніколи не були кращими в новітній історії обох країн.

Крім того, чеське суспільство мобілізувало безпрецедентну підтримку для біженців з України, і варто відзначити, що Чехія прийняла — на душу населення — найбільше людей, що шукали притулку. Чехи та бізнес-спільнота також мобілізували величезну підтримку для збройних сил України, зібравши десятки мільйонів чеських крон на безпілотники, танки та інше військове обладнання, яке розробляє Міністерство оборони Чехії та надає бізнес-спільнота.

Нарешті, чехи також роблять усе можливе, щоб поставити Україну та антипутінські санкції на порядок денний головування в ЄС і об’єднати європейську спільноту щодо підтримки. Дуже важливо залучати українських представників до засідань Ради ЄС у різних форматах відповідних сфер, зокрема політичній.

Ексклюзив

Англійською

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: