Павел Гавлічек: Європейський Союз знайде шлях вперед

10.09.2023 0 By Writer.NS

Павел Гавлічек

Останнім часом ми бачимо, як популісти активізувалися в усьому світі, і зокрема в країнах ЄС. Павел Гавлічек, науковий співробітник Асоціації міжнародних справ (AMO) у Празі, розповів Newssky, яка найближча перспектива для Європейського Союзу та чи витримає він натиск популістів.

Яким я бачу найближче майбутнє ЄС? На мою думку, подальший перебіг подій всередині ЄС значною мірою визначатиметься виборами наступного року, а також здатністю ЄС вжити заходів і протистояти як внутрішнім, так і зовнішнім викликам, які на сьогодні прикриваються прапором стійкості.

ЄС традиційно розвивався, що значною мірою визначалося бажанням його членів продовжувати більші внутрішні реформи («поглиблення»), точніше зосередженням на зовнішньому впливі та залученні нових членів («розширення»).

Ця дискусія насамперед вчасна та актуальна на початку 2000-х років, повертається до порядку денного, але цього разу, здається, обидва процеси навіть більше ніж раніше повинні будуть йти пліч-о-пліч і врівноважувати один одного, визначаючись членами ЄС, які спільно зі своїми суспільствами все ще тримають ключ до майбутнього розвитку ЄС.

Чи встоїть Союз перед натиском популістів? Це дуже актуальне питання, і точну відповідь ми отримаємо наступного року після виборів до Європейського парламенту на початку червня 2024 року. На мій погляд, однак, це не буде питанням, і ЄС знайде шлях вперед, коли матиме справу з викликами на внутрішньому полі, насамперед коли зіткнеться з величезним тиском з боку Росії через її агресію проти України та розширення Заходу, що зближує членів ЄС і запобігає подальшій фрагментації, ймовірно за деякими незначними винятками.

Тому, попри те, що відповідь така: «Ми побачимо», на мою думку, це не так, і ми радше побачимо політику менших кроків і більшої кількості рішень, ухвалених національними урядами, оскільки це, здається, тенденція Європейського Союзу, коли дедалі більше урядів контролюють націоналістичні кола, які вірять у незалежну владу членів ЄС щодо ухвалення рішень.

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: