Павел Гавлічек: Я досить оптимістично налаштований щодо процесу, але передбачаю довгий шлях попереду, який очікує Україну та Молдову

15.11.2023 0 By Writer.NS

Павло Гавлічек

Ймовірно, що ЄС почне переговори з Україною та Молдовою про вступ до Союзу в грудні. Як, на його думку, відбуватиметься цей процес, кореспондент Newssky запитав у Павла Гавлічека, наукового співробітника дослідницького центру в Празі.

Моє переконання та поточне розуміння ситуації полягає в тому, що європейські країни-члени дадуть зелене світло на політичному рівні під час сесії Європейської Ради в грудні. Однак потрібен ще деякий час, перш ніж країни фактично розпочнуть переговори про вступ через технічний характер процесу, а також через те, що максимально використано умови для просування деяких непопулярних змін як в Україні, так і в Молдові, і вони вже досить глибокі. Сподіваюся, що вони діятимуть відповідно на основі тиску з боку своїх суспільств.

Тож я досить оптимістично налаштований щодо процесу, але також бачу довгий шлях попереду для України та Молдови. Що справді має підготувати суспільства цих країн до кількох років наполегливої роботи, перш ніж усе справді почне налагоджуватися й наближувати їх до Європейського Союзу.

Ось чому я передбачаю сильний тиск, аби знайти якесь проміжне рішення, яке б також сприяло процесу. І суспільства асоційованих країн мають побачити конкретні переваги процесу раніше, ніж протягом кількох років (2030 року).

Нарешті, існує все більший тиск на ЄС та його держави-члени, щоб вони залишалися вірними своїм обіцянкам і очікуванням від асоційованих країн, зокрема щодо виконання двосторонніх і багатосторонніх зобов’язань, які в минулому були підірвані поведінкою окремих членів, включно з Грецією, Францією чи Болгарією, які продовжували блокувати тіснішу інтеграцію окремих країн Західних Балкан у структури ЄС. Це слід змінити, щоб мотивувати обидві сторони досягати результатів і зробити політику розширення ефективнішим інструментом зовнішньої політики ЄС».

«Ковальчук»Дописувала Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media.

Англійською


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: