Ондрей Сокуп: Я досить оптимістично налаштований щодо майбутнього Європейського Союзу

15.09.2023 0 By Writer.NS

Ондрей Соукуп

Останнім часом ми бачимо, як популісти активізувалися в усьому світі, і зокрема в країнах ЄС. Ондрей Соукуп, який є журналістом Чеського радіо в Празі, розповів Newssky, яка найближча перспектива для Європейського Союзу і чи він витримає натиск популістів.

Я досить оптимістично налаштований щодо майбутнього Європейського Союзу, тому що є одна фундаментальна причина. Це економічно вигідно, і це головне. І, звичайно, у нас є популістські лідери, скажімо, в Угорщині, Віктор Орбан чи Роберт Фіцо у Словаччині, які говорять про вихід з ЄС і розігрують національні карти тощо. Але правда полягає в тому, що Європейський Союз є джерелом економічного багатства, і навіть ці популістські лідери розуміють, що якщо вони залишать ЄС або якось зашкодять йому, це також зашкодить їхньому майбутньому. Тому що, звісно, Віктор Орбан може зіграти, що я не знаю, можливо, етнічні угорці, десь у Карпатах, є предметом дискримінації, і в них повинні бути якісь угорські школи чи в Мукачеві, чи ще десь. Але не для того їхні виборці голосували за них. За них голосували, тому що вони обіцяли нижчу ціну на їжу чи бензин тощо. І без Європейського Союзу вони не змогли б цього досягти. І вони це розуміють, бо бачать приклад Великої Британії. Вона економічно постраждала після Брекзит, і це Велика Британія, яка є дуже специфічною країною, яка набагато більше інтегрована у світову економіку, ніж, скажімо, Угорщина. Отже, популісти дуже прагматичні за визначенням. Тож я думаю, що майбутнє ЄС чудове.

«Ковальчук»Спілкувалася власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина та Польща), керівник проєкту V5 Media, заступник головного редактора Марина Ковальчук.

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: