Хорват Габор: Початок подорожі – це нагода для святкування

27.11.2023 0 By Writer.NS

Хорват Габор

Ймовірно, ЄС почне переговори з Україною та Молдовою про приєднання до Союзу в грудні. Як, на його думку, відбуватиметься цей процес, кореспондент Newssky запитав заступника головного редактора угорської газети «Népszava» Хорвата Габора.

Кожна подорож починається з першого кроку. Початок переговорів щодо вступу України та Молдови до Європейського Союзу стане важливою, навіть історичною подією для обох країн: але лише початком дуже довгого, звивистого і, можливо, нескінченного шляху. Просто запитайте про це Туреччину. На цю мить це більш символічний крок, ніж практичний, але водночас позитивний знак намірів Європи стосовно нових союзників, адже вона простягає руку допомоги новим націям. Крім того, дуже погана новина для Москви, це збільшить з трьох до п’яти кількість колишніх республік Радянського Союзу, які назавжди вийдуть із російської сфери впливу.

Я сказав — коли це станеться, тому що зараз існує загроза остаточного вето з боку прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, і ми не можемо бути впевнені, чи це лише тактика торгу, чи спроба продемонструвати свою вичерпну лояльність до російського президента Путіна. Якщо перше, то воно може і буде подолане більшістю ЄС на чолі з Німеччиною, Францією та новим урядом Польщі. Якщо останнє, то це може стати останньою краплею щодо початку загального політичного конфлікту між Угорщиною та рештою – 26 членами ЄС. Останнє, але, мабуть, не менш важливе, нинішнім комісаром ЄС з питань розширення та політики сусідства є угорець Олівер Варгеї, призначений Орбаном і досі цілком лояльний до нього. Можливо, він зможе загальмувати процес на самому початку. Затримка цього року означатиме, що головування Угорщини в ЄС у другій половині 2024 року зможе ще більше негативно вплинути на процес перемовин.

Розширення Європейського Союзу на схід вимагає політичної волі та витримки для подолання неминучих труднощів, які чекають попереду. Політичні, правові та економічні зміни, необхідні для вступу, виявляться дуже складними, а іноді й відверто болючими для двох нових членів. Тому їм знадобиться не лише сильне бажання, а й терпіння і бойовий дух. Останнє буде особливо корисно для боротьби з неминучою ворожнечею Росії. Навіть якщо приєднання відбудеться через роки, після закінчення нинішньої війни, Москва зробить усе можливе, щоб зірвати плани Києва та Кишинева. Це охоплюватиме спроби повалити законні уряди, спроби створити соціальні заворушення або навіть почати нові збройні конфлікти. Європейський Союз, з іншого боку, буде зацікавлений у співпраці з Україною та Молдовою та сприятиме їхнім реформам якомога сильніше. Розширення зміцнить безпеку союзу, навіть якщо в найближчі десятиріччя це потребуватиме надзвичайних фінансових жертв від нинішніх країн-членів.

Завдяки прикладу, поданому за останні 13 років урядом Орбана, ЄС захоче отримати безповоротні конституційні гарантії проти майбутніх відступів і змін думки. Хтось може вважати, що це занадто, навіть посяганням на суверенітет визначених членів, але з цим нічого не можна вдіяти. Це буде ціна, яку доведеться заплатити в обмін на численні переваги майбутнього членства.

З огляду на все це, початок подорожі є приводом для святкування. І українці, і молдавани мають насолоджуватися цим і робити все можливе, щоб забезпечити ліпше життя собі, своїм дітям та онукам. Зрештою, це те, що рухає світ вперед.

«Ковальчук»Спілкувалася власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора Марина Ковальчук.

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: