Габор Хорват: Інформаційний вплив Росії в ЄС є серйозною проблемою

08.02.2024 0 By Writer.NS

Габор Горват

Як відомо, останніми роками, насамперед напередодні українсько-російської війни спроби кремлівського впливу на свідомість людей набули величезних розмірів по всьому світу. Як Ви оцінюєте результати боротьби з російським впливом у країнах ЄС за останні два роки?, — кореспондентка Newssky запитала у Габора Хорвата, заступника головного редактора угорської газети Népszava

Ресурси, які Росія спрямовує на збереження та, де можливо, посилення свого впливу в Європі, показують, наскільки важливо для Кремля мати інструменти впливу в Європі. Режим Путіна використовує як відкриті, так і приховані засоби, щоб вийти на європейську аудиторію та посилити тиск на демократично обрані уряди, щоб обмежити їхню економічну та військову допомогу у війні за свободу України. Відповідно до дослідження, опублікованого американською корпорацією Rand Corporation, «термін ворожі заходи охоплює широкий спектр політичних, економічних, дипломатичних, розвідувальних і військових заходів, які можуть сприйматися як шкідливі або ворожі» — навіть якщо вони залишаються за межами справжньої війни.

Хоча головною метою Росії є Західна Європа, де зосереджено військовий і фінансовий потенціал, саме в Центральній і Східній Європі її зусилля приносять найбільший результат. Угорський уряд і його величезна медіаімперія слово в слово повторюють російську пропаганду. У результаті найвідданіші послідовники Віктора Орбана охоче вірять у неправду про справжні причини та винних у війні в Україні. Попри те, що більшість угорської громадської думки підтримує Україну, їхні голоси придушуються гучно проросійською громадськістю та проорбанівськими ЗМІ. Ще дві вразливі країни – Чехія та Словаччина, де значні політичні партії використовують старі прорадянські настрої, щоб відокремити себе від своїх більш ліберальних, прозахідних і продемократичних колег.

У країнах Балтії, Польщі та нещодавніх членах ЄС російський вплив набагато обмеженіший і здебільшого обмежений крайніми, ультраправими групами та партіями, які часто безпосередньо фінансуються та отримують допомогу спецслужб Москви. Відверто проросійські позиції здебільшого неприйнятні в більшості країн Європи. Багато говорить зокрема те, що правий італійський уряд Джорджії Мелоні виявився затятим прихильником України, навіть якщо другий пост посів прихильник путіна Маттео Сальвіні. З усім тим, російська брехня досягає широкої аудиторії через громадські засоби масової інформації, і вільний світ не може захиститися від добре організованої зловмисної машини неправдивої інформації. Важливі принципи свободи ЗМІ, доступу до інформації, плюралізму ЗМІ та свободи висловлення думок роблять боротьбу з неправдивою інформацією досить складною та, як не дивно, ще більш того вартою. Водночас з пропагандою не можна боротися за допомогою пропаганди, як не можна нейтралізувати фейкові новини. На жаль, правда часто менш приваблива, ніж груба і яскрава брехня.

Європейський Союз відчув потребу рухатися. Він створив невелику, із самого початку недофінансовану та неукомплектовану оперативну групу зі стратегічної комунікації, яка явно не в змозі протистояти російському наступу самостійно. Відповідно до історії Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода – вебсайт RT, Sputnik та інших офіційних російських ЗМІ все ще легко доступні по всій Європі, навіть у штаб-квартирі ЄС в Брюсселі. Не дивно, що торік Міністерство закордонних справ ЄС створило Центр обміну та аналізу інформації, який має на меті відстежувати маніпуляції інформацією іноземними акторами та координувати роботу з 27 країнами ЄС та широкою спільнотою неурядових організацій. (За одним із їхніх поточних проєктів можна стежити тут.

Загалом: проблема, як відомо, є серйозною, і щоб утримати її під контролем, потрібні постійні зусилля з боку урядів, законодавців, політиків, неурядових гравців і медіапрофесіоналів. Ставки надзвичайно високі як для Європи, так і для України: принаймні з часів Сунь Цзи ми знаємо, що найвищим мистецтвом війни є підкорення ворога без боротьби.

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: