Габор Хорват: Важливо правильно керувати очікуваннями щодо ЄС

10.04.2023 0 By NS.Writer

Габор Хорват

З огляду на євроатлантичний курс України, кореспондентка Newssky запитала у головного редактора угорської газети «Непсава» (Слово народу) Габора Хорвата, що отримала Угорщина як держава, ставши членом ЄС.

Ліпше почати з того, чого саме — на прикладі Угорщини — аж ніяк не гарантує Україні членство в ЄС.

Це швидке поліпшення рівня життя та 100% надійний захист від відступу від демократії та прав людини. Щодо останнього, зокрема, через свій досвід з Угорщиною, ЄС збирається переконатися, що будь-які майбутні країни-члени нададуть вбудовані конституційні та інші гарантії, щоб залишатися прихильними до спільних принципів.

Угорщина приєдналася до ЄС у 2004 році, і її ВВП на душу населення, який спершу становив приблизно 60 відсотків середнього по ЄС, минулого року мав 77 відсотків. (За даними Євростату.) Це правда, що більшість країн регіону показали значно ліпші результати, але варто мати на увазі, що ЄС не є обов’язковою панацеєю від усіх структурних недоліків економіки та політичних помилок некомпетентних урядів.

Важливо правильно керувати очікуваннями, оскільки реальні або передбачувані негативні повороти можуть підірвати підтримку як ЄС, так і певного уряду. Ентузіазм, ймовірно, був сильним протягом кількох років, поки не станеться те, про що я сказав вище. Крім того, є значна частина населення, яка не бачить змін на краще у своєму житті.

З іншого боку, членство в ЄС надає величезні політичні, економічні, культурні та інші можливості на рівні країн, регіонів, міст, селищ та окремих людей. Почнемо з відчуття приналежності до потужного та сформованого альянсу замість того, що окрема країна намагається стояти за себе. У разі з Угорщиною був помилковий політичний слоган: «Ви зможете відкрити свою кав’ярню у Відні». Для більшості з нас це виявилося по суті неправдою. В ЄС українські компанії отримають доступ до величезного ринку, отримають легші та вигідніші кредити, а західні компанії заохочуватимуть вільніше провадити з ними бізнес. Відбудеться приплив нових компаній, які інвестуватимуть у країну — це означає більше та ліпше оплачуваних робочих місць, нові галузі та технології. У нашому разі це здебільшого стосувалося, але не обмежувалося виробництвом автомобілів.

Старі країни-члени відкрили свої ринки праці для угорців після різних періодів очікування, але коли вони це зробили, потік як синіх, так і білих комірців постійно зростав переважно до Австрії, Німеччини та Сполученого Королівства. Не всі, але багато угорців почали почуватися і поводитися як громадяни Європи. Насамперед після приєднання до Шенгенської угоди у 2007 році люди змогли перетинати кордони без зупинок, студенти отримали доступ до іноземних університетів. Зараз близько 700–900 тисяч угорців працюють і навчаються в інших країнах ЄС.

Нарешті, ЄС надає значні кошти та субсидії на проєкти, структурні реформи та сільськогосподарське виробництво. При розумному використанні вони можуть значно прискорити зростання. На жаль, угорський досвід демонструє і темні сторони: у владущих еліт може виникнути спокуса спрямувати ці кошти у власні кишені, використовуючи нагадування для непродуктивних, але ефектних, тому популярних престижних проєктів. ЄС не має ефективного механізму контролю, щоб переконатися, що країни не зловживають цими фінансовими можливостями, які як Угорщина зазвичай забезпечують 3–4 відсотки ВВП, а за останнє десятиріччя майже все економічне зростання. (Наразі ці кошти зупинено через зловживання Угорщиною системою ЄС і численні справи, які порушено проти уряду Орбана.

In English

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: