Економіка рф страждає: наближається нова хвиля санкцій ЄС

16.04.2023 0 By Chilli.Pepper

Російська економіка потерпає від павутиння західних санкцій, накладених на неї після того, як владімір путін розв’язав війну в Україні. Чиновник з Європейського Союзу нещодавно заявив, що незабаром на Москву чекає нова хвиля санкцій з боку Європи, публікує інформацію  із посиланням на businessinsider.

Фінанси країни зазнали величезного удару. Приватний сектор росії скорочується, його дефіцит за перші три місяці 2023 року склав 29 мільярдів доларів, а основні джерела доходів – експорт нафти і газу – різко впали після того, як наприкінці минулого року західні держави запровадили обмеження на ціни.

Зростаючі економічні зв’язки росії з Китаєм, нестабільність її валюти та зростаючі сумніви щодо точності офіційних урядових даних, які надходять з Москви, – це лише деякі з ключових подій минулого тижня.

Ось 6 ключових речей, які варто знати про те, що відбувається в росії, коли вона бореться з впливом санкцій на свою економіку:

1. Незрозуміло, як розвивається економіка росії

Провідні світові прогнозисти, схоже, не можуть дійти згоди щодо того, розширюється чи скорочується економіка рф. Частково це пов’язано з сумнівною точністю офіційних даних, що надаються урядом путіна з початку війни.

Сім прогнозів від JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, МВФ, Банку Росії та інших мають різні – і суперечливі – оцінки реального ВВП Росії у 2023 році.

2. “Вибрані” дані

Економісти з усього світу застерігають, що не варто надто покладатися на економічні прогнози, які значною мірою залежать від офіційних даних, що надходять від уряду Москви. За їхніми словами, офіційна статистика намагається намалювати райдужну картину стійкої економіки, яка витримала вплив санкцій, тоді як насправді економіка розвалена на шматки.

“З моменту вторгнення в Україну наші дані показують, що економічні публікації Кремля стають все більш ретельно відібраними, вибірково відкидаючи несприятливі показники і публікуючи лише ті, які є більш сприятливими”, – зазначають двоє дослідників з Єльського університету.

Олексій Байєр, незалежний економіст, підтримав цю думку і сказав, що ситуація набагато гірша, ніж здається.

“Російська економічна статистика – це набір брехні та викривлень, – сказав Байєр. “Вони покликані переконати людей вдома, що їхня економіка процвітає, незважаючи на війну, а людей за кордоном – що західні економічні санкції не працюють і тому мають бути скасовані”.

3. У бюджеті Кремля величезна діра

Росія – другий у світі виробник нафти і газу – втратила понад 15 мільярдів доларів нафтогазових доходів протягом першого кварталу 2023 року завдяки верхній межі цін, спрямованій на те, щоб завдати шкоди експорту енергоресурсів з Москви.

Президент росії владімір путін заявив, що він оптимістично налаштований щодо поліпшення ситуації в найближчі кілька місяців з огляду на зростання цін на нафту. Проте деякі експерти кажуть, що країна втратила свої найбільші експортні ринки, і це скорочення ринків збуту російських ресурсів врешті-решт підштовхне Кремль до скорочення витрат на інфраструктуру та соціальні програми.

4. Падіння доходів від експорту енергоносіїв розхитує рубль

Російський рубль переживає найгірший тиждень по відношенню до долара з минулого року, впавши більш ніж на 5%. Падіння валюти пов’язане з падінням доходів країни від експорту енергоносіїв, а також з тим, що з’являються докази того, що рецесія в росії у 2022 році буде набагато серйознішою, ніж вважалося спочатку.

5. Росія стає більш економічно пов’язаною з Китаєм

Згідно з повідомленнями центрального банку країни, росіяни придбали китайської валюти юань у березні на 41,9 мільярда рублів, що більш ніж утричі більше, ніж 11,6 мільярда рублів за місяць до того.

У той час як путін відкинув ідею про те, що його країна стає все більш економічно залежною від Китаю, і сказав, що це поняття походить від “заздрісників”, президент Китаю Сі Цзіньпін зміг забезпечити масштабні торговельні угоди між країнами, не пропонуючи жодної конкретної підтримки в Україні.

“Основним каналом глибшої інтеграції Китаю в росію був китайський юань, який зараз сприймається росіянами як набагато безпечніша резервна валюта для зберігання”, – сказав аналітик Kpler Віктор Катона в інтерв’ю Insider.

6. Насуваються нові санкції ЄС

На російську економіку, яка перебуває в скрутному становищі, чекає новий раунд болючих санкцій.

У четвер високопосадовець ЄС Майред МакГіннес підтвердила, що Європа планує запровадити 11-й пакет санкцій проти рф.

Вона не уточнила, на що будуть спрямовані нові санкції. Однак попередні раунди санкцій були спрямовані проти російського експорту нафти і газу, ключових технологій, доступу до валютних резервів, а також проти фізичних і юридичних осіб.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: