Україна наближається у зарплатах до Східної Європи в IT

26.12.2021 0 By NS.Writer

Керуючий партнер і співзасновник IT-компанії Sigma Software Дмитро Вартанян розповів у бліц-інтерв’ю dev.ua, наскільки у 2021 році зросли зарплати в галузі, за якими напрямками українці вже обігнали поляків в окладах і що, власне, створює таке навантаження на ринок праці, пише dev.ua.

Про кадри

Я думаю, ситуація у всіх абсолютно однакова — все гірше й гірше. Так було завжди, але воно розвивалося від поганого до гіршого.

Зрозуміло, що без розвитку освіти й зовнішніх надходжень айтішників краще не буде, тому що галузь розвивається, технології розвиваються. З появою кожного нового девайсу потрібно ще більше розробників. А цикл їх утворення досить довгий.

Про причини навантаження на ринок праці-2021

По-перше, розвиток технологій, і тому потрібно більше програмістів.

По-друге, дуже багато грошей у зв’язку з ковідом пішло на ринку, в тому числі венчурного інвестування. Відповідно, венчурне інвестування спровокувало зростання стартапів. Коли у стартапа повністю закритий раунд, є гроші, йому потрібно деліверити результат. Він, відповідно, готовий платити ту суму, яку може, і вона може бути більшою, тому що для нього важливо все зробити вчасно.

Тобто, навантаження зросло, і через конкуренцію зі стартапами, в тому числі.

І я говорю не тільки про українські стартапи, а й про закордонні. Наприклад, коли на проєкті сидять 100 осіб, і їм потрібно виходити на IPO. Зрозуміло, що вони з приводу зарплат не сильно хвилюватимуться, тому що їм важливо вчасно вийти на ринок.

Як заманювати в IT і утримувати кадри

Срібної кулі тут немає. Я думаю що весь ринок приблизно робить одне і те ж. Це якісь соціальні пакети, бонуси за залучення, робота з позитивним піаром на ринку. Набір інструментів плюс-мінус у всіх однаковий.

Про зарплати розробників

Зростання значне. Раніше, останні роки, це було +5%, зараз значно більше — понад 15%. У поодиноких випадках — удвічі, коли людина отримувала $2500, а її переманили на $5000.

Я думаю, що в принципі Україна вже наближається у зарплатах до Східної Європи. Десь місцями навіть зі Швецією близька картина.

Тренд у цілому — до того, що ці зарплати плюс-мінус зрівняються. Це ж технологія, вона ніяк не змінюється в залежності від географії. Ковід показав, що географічно це можна робити в різних точках. Питання — в англійському й рівні комунікації. Але якщо твій рівень відповідає вимогам тих, хто може запропонувати більше, — а у нас взагалі сумнівів немає, що Україна не гірша в цьому сенсі, то, відповідно, й ціни будуть такими ж.

Про дефіцит джунів

Мені здається, у нас достатньо джунів приходить. Зрозуміло, що темпи навчання не встигають, але це стосується всієї галузі. Для цих цілей у нас є Sigma University.

Як дистанційка працює

У нас практично всі почали й навчилися віддалено працювати. Десь ми навіть скоротили кількість орендованих площ, тому що нема сенсу їх утримувати. До 30-50% — залежно від регіонів. Відмовилися від якихось приміщень, які просто пустують і гарантовано пустуватимуть найближчим часом.

Перфоманс-контроль влаштований так, що бізнес абсолютно чудово в цьому році виріс, більше, ніж на 30% (для всієї групи Sigma Software Group). І по людях, і по обороту. Тобто віддалена робота ніяк не вплинула.

Скільки людей працює в Sigma Software

1500 осіб сьогодні працюють, за рік додали близько 25%.

Про перспективи M&A для подальшого зростання

Ну, чому ні. У нас є угода з компанією IdeaSoft успішна. Але це не зовсім те ж саме, що і приєднання. Це, скоріше, партнерство.

Ми розглядаємо все. Питання команди, умов.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: