Генерали Судану, що допомагали путіну грабувати золото для війни рф в Україні

16.04.2023 0 By Chilli.Pepper

Постійна напруженість між потужним воєнізованим угрупуванням і збройними силами Судану вилилася в насильство. Суперечка точиться навколо формування нової армії, оскільки країна працює над встановленням цивільного правління. Лідери двох угруповань раніше допомагали росії вивозити золото з країни в обмін на політичну і військову підтримку, як показало розслідування CNN, пише newssky.com.ua із посиланням на insider.

Судан

Сильний дим здіймається над будівлями в околицях аеропорту Хартума 15 квітня 2023 року на тлі сутичок у столиці Судану. AFP/Getty Images

Напруженість між ворогуючими фракціями у військовому керівництві Судану вилилася в суботу в насильство по всьому Хартуму.

Одна з цих фракцій, потужне воєнізоване угрупування, відоме під назвою “Сили швидкої підтримки”, заявила, що захопила президентський палац і міжнародний аеропорт. Ці заяви, однак, не були підтверджені незалежними джерелами, оскільки бої тривають.

Генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан, який очолює суданську армію, і генерал-лейтенант Мохамед Хамдан Дагало, лідер Сил швидкої підтримки, змагаються за контроль з того часу, як вони захопили владу в 2021 році.

І аль-Бурхан, і Дагало мають зв’язки з росією, як показало минулорічне розслідування CNN. Обидва генерали допомагали президенту рф володимиру путіну експлуатувати золоті ресурси Судану, щоб захистити російські фінанси від західних санкцій і фінансувати його війну в Україні. Дагало також пройшов російську військову підготовку.

CNN поспілкувалася з суданськими та американськими чиновниками і вивчила документи, які свідчать про численні спроби контрабанди золота з Судану – в росію – приблизно в той самий час, коли путін вторгся в Україну. Розслідування також показало, як Дагало і аль-Бурхан змовилися з росією в операції, яка позбавила Судан – одну з найбідніших країн світу, незважаючи на те, що він є одним з найбільших світових виробників золота – цінного ресурсу.

В обмін на їхню співпрацю рф надала військову і політичну підтримку, щоб допомогти цим двом генералам придушити демократичний рух у Судані, з’ясувала CNN.

Сумнозвісна російська “Група Вагнера”, підтримувана Кремлем група найманців, яка здобула міжнародну популярність під час війни в Україні, раніше отримала цінні концесії на видобуток золота в Судані і співпрацювала з Дагало, повідомляє The New York Times.

Незважаючи на їхній союз на початку, аль-Бурхан і Дагало врешті-решт зіткнулися через спроби приєднати Сили швидкого реагування – групу з приблизно 100 000 солдатів – до суданської армії, а також через те, хто очолить цю нову армію, повідомляє ВВС.

У суботу ці розбіжності переросли у відкриту війну. За даними суданських лікарів, щонайменше троє людей загинули і ще десятки отримали поранення.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: