РФ грабує золото в Судані, щоб посилити військові дії в Україні

30.07.2022 0 By Chilli.Pepper

Хартум, Судан (CNN) — Через кілька днів після того, як Москва почала свою криваву війну проти України, російський вантажний літак стояв на злітно-посадковій смузі в Хартумі, смузі асфальту, оточеному червоно-помаранчевим піском. У маніфесті літака зазначено, що він був завантажений файлами печивом. Судан рідко, якщо взагалі експортує печиво, повідмляє newssky.com.ua із посиланням на edition.cnn.com.

Кустарна шахта біля шосе між Атбарою та Порт-Суданом. Шахтарі працюють у жахливій жарі, майже не захищені від стихії. Авторство зображення: Алекс Платт, CNN

Між офіційними особами в бек-офісі міжнародного аеропорту Хартума виникла гаряча дискусія. Вони побоювалися, що огляд літака роздратує все більш проросійське військове керівництво країни. Численні попередні спроби перехоплення підозрілих російських транспортів були припинені. Однак зрештою чиновники вирішили сісти на борт літака.

Усередині трюму перед ними тяглися різнокольорові коробки з печивом. Просто під ним були сховані дерев’яні ящики з найціннішим ресурсом Судану – золотом. Приблизно одна тонна.
Цей інцидент у лютому, про який кілька офіційних суданських джерел розповіли CNN, є одним із щонайменше 16 відомих контрабандних польотів російського золота з Судану, третього за величиною виробника дорогоцінного металу в Африці, за останні півтора року.

Численні інтерв’ю з високопоставленими суданськими та американськими посадовцями та купа документів, розглянутих CNN, малюють картину продуманої російської схеми пограбування багатств Судану в спробі зміцнити Росію проти дедалі жорсткіших санкцій Заходу та підтримати військові зусилля Москви в Україні.

Докази також свідчать про те, що Росія вступила в змову з військовим керівництвом Судану, що перебуває в облозі, дозволяючи мільярдам доларів золота проходити в обхід суданської держави та позбавляти бідну країну сотень мільйонів державних доходів.

В обмін на це Росія надала потужну політичну та військову підтримку дедалі непопулярнішому військовому керівництву Судану, яке жорстоко придушує продемократичний рух країни.

Робітник працює на шахті приблизно в 60 милях на південь від Атбари, на північному сході Судану. Авторство зображення: Алекс Платт, CNN

Колишні та нинішні офіційні особи США розповіли CNN, що Росія активно підтримала військовий переворот у Судані 2021 року, який повалив перехідний цивільний уряд, завдавши нищівного удару суданському продемократичному руху, який два роки тому повалив президента Омара аль-Башира.
«Ми давно знаємо, що Росія експлуатує природні ресурси Судану», — сказав CNN один колишній чиновник США, знайомий із цією справою. «Щоб зберегти доступ до цих ресурсів, Росія сприяла військовому перевороту».

«Оскільки решта світу замикається на [Росії], вони можуть багато виграти від цих відносин із генералами Судану та від допомоги генералам залишатися при владі», – додав колишній чиновник. «Ця «допомога» охоплює весь спектр від навчання та підтримки розвідки до спільного отримання вигоди від вкраденого в Судані золота».

У центрі цієї quid pro quo (“послуга за послугу”) між Москвою та військовою хунтою Судану стоїть Євген Пригожин, російський олігарх і ключовий союзник президента Володимира Путіна.

61-річний чоловік, який перебуває під суворими санкціями, контролює тіньову мережу компаній, до якої входить Wagner, воєнізоване угруповання, пов’язане з ймовірними тортурами, масовими вбивствами та грабежами в кількох охоплених війною країнах, включаючи Сирію та Центральноафриканську Республіку (ЦАР). Пригожин заперечує зв’язки з “Вагнером”.
У Судані основним транспортним засобом Пригожина є компанія під назвою Meroe Gold, яка знаходиться під санкціями США – дочірня компанія M-invest, що належить Пригожину, – яка видобуває золото, одночасно постачаючи зброю та навчаючи армію та воєнізовані формування країни, згідно з рахунками-фактурами, які бачив CNN.

«Через Meroe Gold або інші компанії, пов’язані зі співробітниками Пригожина, він розробив стратегію пограбування економічних ресурсів африканських країн, куди він втручається, на противагу своїй підтримці урядів», — сказав Денис Коротков, слідчий з Лондонського Центр Досьє, який відстежує злочинну діяльність різних людей, пов’язаних із Кремлем. Центр був заснований Михайлом Ходорковським, колись найбагатшою людиною в Росії, який зараз живе в еміграції в Лондоні.

CNN у співпраці з Центром досьє також може виявити, що принаймні один високопоставлений співробітник «Вагнера» — Олександр Сергійович Кузнєцов — протягом останніх років контролював операції в ключових місцях видобутку, обробки та транзиту золота в Судані.

Кузнєцов, також відомий за своїми позивними «Ратибор» і «Радимир», — засуджений викрадач, який воював у сусідній Лівії та командував першою штурмовицькою та розвідувальною ротою «Вагнера» у 2014 році. Він чотири рази отримав російський орден «За мужність» у нагороду і був зображений поруч із Путіним і Дмитром Уткіним – засновником Вагнера – у 2017 році. Європейський Союз ввів санкції проти Кузнєцова у 2021 році.

Зростаючий зв’язок між військовими правителями Судану та Москвою породив заплутану мережу контрабанди золота. Згідно з суданськими офіційними джерелами, а також даними про польоти, перевіреними CNN у співпраці з обліковим записом Gerjon для відстеження польотів у Twitter, щонайменше 16 рейсів, перехоплених суданськими офіційними особами минулого року, здійснювалися військовими літаками, які прибули до сирійського портового міста Латакія та з нього, де Росія має велику авіабазу.

Згідно з численними офіційними джерелами Судану та Центром досьє, поставки золота також йдуть наземним шляхом до ЦАР, де “Вагнер” підтримував репресивний режим і, як повідомляється, застосовував деякі з найжорстокіших тактик щодо населення країни.

CNN звернувся до російського міністерства закордонних справ, російського міністерства оборони та головної організації групи компаній, якою керує Пригожин, за коментарем. Ніхто не відповів.
Відповідаючи на результати розслідування CNN, речник Державного департаменту США сказав: «Ми уважно стежимо за цією проблемою, включно з повідомленнями про діяльність Meroe Gold, підтримуваної Кремлем Групи Вагнера та інших осіб, які перебувають під санкціями в Судані, регіоні та по всьому світу за торгівлю золотом».

“Ми підтримуємо суданський народ у його прагненні до демократичного та процвітаючого Судану, який поважає права людини”, – додав речник. «Ми продовжуватимемо чітко пояснювати наші занепокоєння суданським військовим чиновникам щодо згубного впливу Вагнера, Meroe Gold та інших гравців».

Відходячи в тінь

Втручання РФ в золото Судану почалося серйозно в 2014 році після її вторгнення в Крим, що спричинило низку санкцій Заходу. Поставки золота виявилися ефективним способом накопичення та передачі багатства, зміцнюючи державну скарбницю Росії, обходячи міжнародні системи фінансового моніторингу.

«Недоліком золота є те, що воно є фізичним і набагато громіздкішим у використанні, ніж міжнародні банківські перекази, але зворотна сторона полягає в тому, що його набагато важче, якщо взагалі можливо, заморозити або конфіскувати», — сказав Деніел Макдауелл, спеціаліст із санкцій і доцент політології в Сіракузькому університеті.

Центр видобутку золота в РФ лежить глибоко в пустелі північно-східного Судану, вибіленому ландшафті, всипаному зяючими прірвами, де шахтарі трудяться у жахливій спеці, і лише намети, виготовлені з уламків брезенту та мішків з піском, забезпечують перепочинок.

Шахтарі з цих віддалених кустарних копалень щоранку з’їжджаються до Аль-Ібайдії — відомого як «золоте місто» — щоранку тягнуть мішки із золотом у візках, які тягнуть осли, ґрунтовими дорогами міста. Багато з них кажуть, що найвищі ставки за їхні товари майже завжди є торговцями, яких відправляють із сусіднього переробного заводу, відомого місцевим жителям як «російська компанія».

Джерела кажуть CNN, що це безглуздий процес продажу, який є нервовим центром викачування золота в РФ. Згідно з офіційною статистикою CNN, приблизно 85% золота в Судані продається таким чином. Транзакції здебільшого відбуваються поза реєстром, і Росія домінує на цьому ринку, згідно з багатьма джерелами, включаючи інформаторів видобутку та джерела безпеки.

Щонайменше десять років Росія приховувала свої операції з золотом у Судані від офіційних документів. Офіційна статистика зовнішньої торгівлі Судану з 2011 року постійно вказує на нульовий експорт російського золота з країни, незважаючи на численні докази широких угод Москви в цьому секторі.

Оскільки Росія виграла від значних урядових проблем, важко встановити точну кількість золота, яке вона вивезла з Судану. Але принаймні сім джерел, обізнаних із подіями, звинувачують Росію в тому, що вона керує левовою часткою контрабандних операцій золота в Судані – саме там, згідно з офіційною статистикою, за останні роки опинилася більшість золота Судану.

Інформатор із Центрального банку Судану показав CNN фотографію електронної таблиці, яка показує, що 32,7 тонни зникли безвісти у 2021 році. За поточними цінами це становить 1,9 мільярда доларів США, тобто 60 мільйонів доларів за тонну.

Але численні колишні та нинішні чиновники кажуть, що кількість зниклого золота ще більша, стверджуючи, що суданський уряд значно недооцінює золото, видобуте на неформальних кустарних копальнях, спотворюючи реальну кількість.

Більшість інсайдерських джерел CNN стверджують, що близько 90% видобутку золота в Судані вивозиться контрабандою. Якщо це правда, це становитиме приблизно 13,4 мільярда доларів золота, яке обійшло митниці та правила, з потенційно сотнями мільйонів доларів, втрачених у державних доходах. CNN не може незалежно перевірити ці цифри.

Антикорупційний суданський слідчий, який роками відслідковував операції Росії з золотом у Судані, надав CNN координати ключового російського переробного заводу. Коли CNN прибула на місце, приблизно за п’ять миль від Аль-Ібайдії, над комплексом майорів радянський прапор. Зовні стояв російський бензовоз.

Радянський прапор майорить над переробним заводом у глибині суданської пустелі, об’єктом, відомим місцевим жителям як «Російська компанія».

 

Випадкова зустріч з охоронцем, який підтвердив, що заклад належить так званій «російській компанії», швидко переросла в напружене протистояння.

Охоронець говорив по рації, передаючи прохання CNN поговорити з «російським менеджером». Потім група суданців кинулася на місце події та наказала знімальній групі CNN піти, перш ніж машина CNN була затримана охороною.

«Тобі потрібно піти», — сказав CNN інший суданець на заводі. «Це не російська компанія. Це суданська компанія під назвою al-Solag».

Al-Solag є суданською приставною компанією для Meroe Gold, російського гірничодобувного бізнесу, який перебуває під санкціями США, згідно з п’ятьма офіційними суданськими джерелами та реєстраційними документами компанії, перевіреними CNN.

Формування Аль-Солага минулого року стало ключовим поворотним моментом для присутності Росії в Судані. Згідно з новою моделлю, російські операції відійшли в тінь, що зробило домовленості більш залежними від військового керівництва Судану та ще більше дозволило російським акторам обходити державні установи, включно з правилами, що стосуються іноземних компаній, під виглядом місцевого бізнесу. CNN звернулася до військового керівництва Судану за коментарем, але не отримала відповіді.

«Занадто великий контроль США»

У 2021 році посол Росії в Судані Володимир Желтов закликав до імпровізованої зустрічі з представниками суданської гірничої промисловості.

Виглядаючи помітно нервовим, Желтов вимагав, щоб Meroe Gold було «приховано» після того, як воно стало об’єктом «надто ретельного контролю з боку США», за словами інформатора з Міністерства гірничої промисловості Судану, який мав інформацію про зустріч з перших рук.

До червня цього року вимоги Желтова були реалізовані. Здавалося, передача активів Meroe Gold компанії al-Solag, що належить Судану, завершена. Аналіз реєстраційних документів двох компаній виявив разючу схожість, зокрема два ідентичні переліки юридичних санкцій.

Відповідно до законодавства Судану, компанія, яка бажає передати свої холдинги, також повинна передати судові рішення проти неї. Незаконно мати незадекларованого іноземного партнера.
За словами колишнього цивільного чиновника, який був безпосередньо обізнаний з подіями, антикорупційний комітет Судану, наглядовий орган, створений для сприяння переходу Судану до демократії, заблокував спробу обману. У вересні 2021 року антикорупційний комітет надіслав збройним силам детальний звіт із доказами передачі Meroe Gold компанії al-Solag, закликаючи їх припинити те, що вони назвали «злочином проти держави».

Аль-Ібайдія, Судан Фрезерні верстати перемелюють золоту руду на мельничному заводі Аль-Ібайдія.

Наглядовий орган також звинуватив військових у співучасті в угодах Росії, викликавши гнів військового керівництва, яке розкритикувало комітет у «шкоді збройним силам», за словами колишнього цивільного чиновника.

«Росіяни та суданські офіцери вважали цивільних осіб в уряді перешкодою їхнім планам», – додав колишній чиновник.

У жовтні 2021 року, через місяць після того, як антикорупційний комітет зупинив передачу активів Meroe Gold компанії al-Solag, військові Судану влаштували державний переворот, у підтримці якого американські та колишні офіційні джерела звинувачують Росію, і хунта негайно розігнала комітет.

«Росія — паразит», — сказав CNN колишній чиновник. «Вона пограбувала Судан. І вона наклала дуже серйозне політичне покарання, припинивши демократичний проект, який міг перетворити Судан на велику націю».

Генерал Мохамед Хамдан Дагало, лідер воєнізованого підрозділу Сил швидкої підтримки (RSF), є ключовим бенефіціаром російської підтримки, як основний одержувач зброї та навчання від Москви. Суданські джерела CNN також вважають, що Абдель Фаттах аль-Бурхан, військовий правитель країни, підтримується Росією.

Правозахисні групи звинувачують, як Бурхана, так і Дагало (відомого як Хемедті) до ймовірних військових злочинів і злочинів проти людства під час конфлікту в Дарфурі в Судані, який почався в 2003 році.

Того самого дня, коли Росія почала вторгнення в Україну у 2022 році, Хемедті очолював суданську делегацію в Москві, щоб «розвинути відносини» між двома країнами.

Чоботи Вагнера на землі

Під час курного переходу кордону між ЦАР і Суданом у березні 2019 року 34-річний росіянин в окулярах несамовито надіслав своєму начальнику — власнику Meroe Gold Михайлу Потепкіну — благання про допомогу.

«Радимир розлючений, що нікого не попередили», — написав Олексій Панков у Telegram-розмові, яким Центр «Досьє» поділився з CNN. Він мав на увазі Кузнєцова, грізного високопоставленого оперативника ПВК «Вагнера», зображеного як обслуговуючого кордон разом із оперативниками суданської розвідки.

“Передайте Радимиру, що це була “закрита” операція. Тому ми його про це не попереджали”, – відповів Потєпкін.

“Б**й, Радимир страшний. Я ледь не в штани с**у”, – написав у відповідь Панков.

Цей обмін є частиною низки доказів, зібраних CNN, які встановлюють Кузнєцова як ключового агента “Вагнера” в ключових місцях у Судані.

CNN також бачив офіційні комюніке Судану, в яких Кузнєцов згадувався як «проблемний» озброєний росіянин, який стежив за безпекою на російському золотопереробному заводі поблизу Аль-Ібайдії. Джерело, знайоме з діяльністю Meroe Gold в Судані, повідомило CNN, що Кузнєцов також часто відвідував офіси компанії в Хартумі.

Оперативники “Вагнера” відправляються в Судан на ротаційній основі, як повідомили CNN в Центрі досьє, і Кузнєцов може бути одним із кількох людей “Вагнера” в країні. Вони стратегічно спрямовані для захисту російської схеми контрабанди, яка набула значення після того, як Росія почала війну проти України.

Джерела кажуть, що ці оперативники Вагнера є частиною зростаючої атмосфери страху, оскільки Москва посилює свою контроль над золотопроводом Судану.

Кілька місцевих журналістських мереж, на роботу яких CNN спирався для цього звіту, такі як Mujo Press, al-Bahshoum і сторінка журналіста-активіста Хішама Алі у Facebook, стали мішенню за останні місяці, вигнані із країни під загрозою вбивства. Тільки в червні під час демонстрацій було вбито десять протестувальників, троє з яких були відомими продемократичними активістами.

Джерела служби безпеки CNN вважають, що вони були навмисними цілями.

Високопоставлені суданські чиновники неодноразово закликали Німу Ельбагір з CNN триматися подалі від місць протесту. Відтоді, як CNN почало це розслідування, Ельбагіра було внесено до списку розстрілів військової хунти, за даними багатьох суданських джерел безпеки.

Коли на екранах телевізорів у міжнародному аеропорту Хартума миготіли зображення російських танків, які оточують Київ, співробітники спостерігали, як літак, навантажений печивом і золотом, злітав у лютому минулого року. В ситуацію втрутилося старше армійське командування, і у нього зародилося передчуття.

За словами джерела, яке безпосередньо знайоме з інцидентом, деяких посадових осіб, які викрили напад, перепризначили, деяких до регіональних місць служби, а інших відправили в армійський резерв.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: