Дослідження: у Марса є чотири водойми під поверхнею

02.10.2020 0 By Chilli.Pepper

У новому звіті планетологи кажуть, що на Марсі є чотири підземних озера, які можуть бути середовищем існування для життя, повідомляє marsdaily.

Виявивши одне місце, де може бути прихована вода у 2018 році, дослідники провели більш детальний аналіз регіону, використовуючи дані радара з космічного корабля Mars Express. У новому дослідженні використовувалися набори даних зі 134 спостережень з 2012 по 2019 рік, говориться у звіті, опублікованому в понеділок у журналі Nature Astronomy.

“Ми ідентифікували одне і те ж водосховище, але ми також виявили ще три водойми навколо основного”, – йдеться у заяві планетарного вченого Олени Петтінеллі з Римського університету, провідного співавтора доповіді. “Це складна система”.

Космічний корабель використовував радіолокаційну систему під назвою Mars Advanced Radar для зондування надр і іоносфери, щоб досліджувати південну полярну область планети. Радар відбиває радіохвилі від шарів матеріалу на та під поверхньою.

Він може визначати наявність каменів, льоду або води по відбитому сигналу. Аналогічний метод використовується для визначення місця розташування підземних льодовикових озер на Землі. Результат на Марсі показав, що рідка вода виявилася у пастці під льодом більше 1000 метрів.

Дослідники сказали, що найбільше озеро має ширину близько 30 км і оточене трьома меншими озерами. Всі чотири озера покривають близько 75 тисяч квадратних кілометрів.

На Землі такі підльодовикові озера містять життя, але для того, щоб вода залишалася рідиною, повинна бути достатня кількість солі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: