​​Кастова система в Індії

21.07.2021 0 By NS.Writer

Касти в Індії — це закрита, жорстка система, що існувала в індійському суспільстві із середини 2 тисячоліття до н. е. до середии ХХ століття, пише Telegram-канал Lost in India.

Належність індійця до касти визначалася виключно за народженням і було пов’язане між собою спільним походженням, професією, звичаями і правовим статусом.

Система каст підтримувалася релігією — індуїзмом. Згідно з віруваннями, приналежність людини до касти визначається мірою «гріховності» її душі у «минулих існуваннях». Ця «гріховність» зберігається у нових тілесних оболонках і здатна «оскверняти» людей, що стоять вище в соціальній ієрархії. Духовна та інтелектуальна еліта індійського суспільства — жерці (брахмани), що століттями обороняли кастову систему, вбачали в ній ефективний механізм підтримання влади і системи соціального контролю.

Різновиди каст

Усього в Індії було чотири основні касти, які поділялися на приблизно 3,5 тис. неосновних каст і підкаст:

1) брахмани (священики і вчені) — вершина кастової піраміди;

2) кшатрії — воїни і правителі;

3) вайш’ї — купці та фермери;

4) шудри — ремісники, робітники, слуги і раби.

Кожна каста облаштовувала життя згідно зі своєю дхармою — традиційними релігійними приписами і заборонами, створення яких приписувалося божественному одкровенню.

У сучасній Індії кожен громадянин, незалежно від касти до якої належав його рід, має право на освіту, вибір професії і всі права, що гарантує Конституція країни. Але не дивлячись на це, «кастовий відбиток» індійця у деяких випадках і зараз має значення. Особливо це стосується укладання шлюбу, де може виникнути великий конфлікт у дітей з батьками, якщо наприклад хлопець закохався у дівчину, яка походить із значно нижчої касти.

Або наприклад індійцю, який історично походить з четвертої касти (шудри) фактично неможливо потрапити до великої індійської політики, навіть якщо він заробить мільйонні статки у бізнесі і проявить такі амбіції. Його туди просто не пропустять ті самі еліти з вищих каст.

ПБ Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: