Євген Магда: Зузана — не лише ім’я президентки Словаччини, але і назва гаубиці 155-го калібру

25.11.2022 0 By NS.Writer

Євген Магда

Країни Вишеграду (V4), наскільки важливими були, є і будуть вони для тривалої підтримки України як у нинішньому конфлікті, так і межами його, не суто у військово-політичному аспекті? Наскільки – і чи – ускладнює цілісність і координацію цієї підтримки “угорський” фактор, як з української, так і об’єктивної точки зору? Про це Newssky запиталася в директора Інституту світової політики Євгена Магди.

Ситуація у Вишеградській четвірці в контесті російсько-української війни можна назвати типовим відображенням настроїв Старого Світу щодо цього виклику. Щоправда, певної пікантності ситуації додає не лише сусідство з Україною країн V4, але і невдале прагнення створити формат «4+1».

Польща виглядає безумовним лідером у питанні підтримки України, хоча Чехія прийняла на своїй території у пропорційному значенні більше українських біженців. Проте саме Варшава стала активним гравцем на полі підтримки України у глобальному контексті, зокрема, Анджей Дуда безпосередньо агітував за надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький 4 рази відвідав цього року Україну, навіть Ярослав Качинський двічі відвідав Україну. Проте куди важливіше, що підтримують Україну мільйони простих поляків, які добре розуміють сценарії в разі гіпотетичної поразки нашої держави.

Відносини всередині влади Чехії не дозволили її владі монолітно підтримувати Україну, хоча президент Мілош Земан суттєво змінив риторику. Уряд Петра Фіали достатньо послідовний у підтримці України, включаючи постачання зброї, проте військово-технічна допомога з боку Польщі виглядає більш суттєвою.

Провідним словом для визначення участі Словаччини у підтримці України є Зузана. Це не лише ім’я президента країни, але і назва гаубиці 155-го калібру. Крім того, Словаччина передала Україні ЗРК С-300 та прийняла значну кількість біженців з України.

Варто відзначити, що біженців з України приймали і в Угорщині, проте це один з небагатьох компонентів загальноєвропейської допомоги у виконанні Будапешта. Віктор Орбан використав напад Росії на Україну у власних політичних цілях, зберігши на парламентських виборах у квітні всю повноту влади в країні. Угорщина демонстративно прагнула не псувати відносини з Росією, а її міністр закордонних справ Петер Сійярто неодноразово відвідував РФ. Контакти з Москвою та прагнення добитися поступок від Києва у питанні забезпечення прав угорської меншини – от ключові прагнення Угорщини. Зрештою її публічна відмова від одного з провідних європейських принципів – солідарності – спричинила погіршення її відносин з Польщею та іншими членами Вишеградського проєкту.

Буде помилковим вважати, ніби Україна зможе замінити Угорщину у складі V4, однак їй треба враховувати, що саме розбудова відносин з сусідніми країнами, які нещодавно пройшли шлях «від соціалізму», буде вагомим елементом європейської інтеграції.

Англійською

Ексклюзив

ПБ Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: