Як купити найкращий пилосмок

23.10.2020 0 By Chilli.Pepper

Отримайте детальну інформацію про різні типи пилосмоків і знайдіть найкращий варіант для свого будинку.

Бездротові, вертикальні, циліндричні, роботизовані, з мішком і без мішка – пилосмоки бувають самих різних форм і розмірів, що може викликати труднощі, коли ви в поспіхом намагаєтеся знайти кращий варіант.

Те, що підходить для великого будинку із великою кількістю килимів, не обов’язково підійде для меншою квартири із переважно твердою підлогою.

Ми розглянемо основні рішення про покупку, щоб допомогти вам звузити коло варіантів і знайти потрібний. Коли знадобиться пилосмок у вас буде найповніше уявлення про вибір.

 

Пояснення щодо типів пилосмоків

Існує три основних типи пилосмоків:

  • Вертикальний пилосмок – підходить для великих будинків. Ви штовхаєте пилосмок перед собою, і вам не потрібно нахилятися для прибирання. У більшості є турбощітки.
  • Циліндровий пилосмок – традиційний пилосмок, який ви тягнете за собою. У них довгі гнучкі шланги, і такі моделі зазвичай дешевші.
  • Бездротовий пилосмок – зазвичай це легкий пилосмок із ручкою, який перетворюється на портативну версію. Дуже зручно, але лише деякі з них справді добре чистять, і ви обмежені тривалістю акумулятора.

Це можуть бути:

  • Пилосмоки в мішках – збирають весь пил у одноразовий пакет. Зазвичай мають більшу ємність, тому менше обслуговування та контакту з пилом, але вам доведеться купувати постійні заміни.
  • Пилосмоки без мішка – мають контейнер багаторазового використання, який ви спорожняєте. Немає постійних витрат, але може бути бруд при спорожненні.

Деякі пилосмоки призначені в основному для чищення підлог, тоді як інші мають менші засоби для прибирання таких місць як щілини, сходи і навіть автомобіль.

 

Вертикальні і циліндричні пилосмоки

У обох типів є свої плюси і мінуси, але багато що залежить від розміру і планування вашого будинку

Вертикальні пилосмоки

Вертикальні пилосмоки добре підходять для покриття великих площ підлоги, особливо килимів. Ви можете пилососити у вертикальному положенні та легко “обплітати” круглі меблі. Вони, як правило, кращі для того, щоб також витягувати волосся та пушок з килимів. Їх може бути важче використовувати на сходах, у тісних приміщеннях та під низькими меблями, і вони часто галасливіші, ніж циліндричні моделі. Зазвичай не можна чистити так далеко від штепсельної розетки, як із циліндровими (в середньому 8,6 метрів).

Циліндрові пилосмоки

Циліндрові пилосмоки, як правило, більш компактні і краще підходять для використання під низькими меблями, а також у невеликих або незручних місцях. Вони будуть тягнутися далі від розетки (в середньому 10,1 метра). Довгий гнучкий шланг і невеликий корпус зазвичай полегшують очищення сходів. До того ж вони зазвичай тихіші.

Однак їх, як правило, складніше проштовхнути по товстим килимах, особливо якщо немає турбо-щітки, а довгий шланг і трубку може бути незручно зберігати. Вони також частіше врізаються у стіни та меблі, коли ви тягнете їх за собою.

Що придбати

В середньому циліндричні пилосмоки, як правило, отримують більш високі бали в тестах, і є більш вигідними варіантами.

Пилосмоки з мішком і без мішка

У моделях без мішка у вас немає постійних витрат на заміну сумки, але вони можуть бути не найкращими для алергіків.

Пилосмоки без мішка

Плюси: Не потрібно купувати замінні мішки для пилу, що може коштувати дорого.

Мінуси: Як правило, менша пилоємність, тому вам доведеться частіше спорожняти їх. Легко переповнити, оскільки максимальний рівень часто нижчий, ніж здається. Спустошення може бути брудним, оскільки пил і пух можуть вклинитися всередину, а пил виходить у повітря при спорожненні.

Пилосмоки з мішком

Плюси: Як правило, вони мають більшу ємність, ніж моделі без мішків. Пил і бруд надійно утримуються в пакетах, які викидають, зводячи до мінімуму вплив. Фірмові пакети часто мають додаткову фільтрацію для запобігання витоку алергенів, а деякі пакети самозаклеюются. Також доступні більш дешеві альтернативні пакети (хоча вони зазвичай не мають такої ж переваги фільтрації, тому вам може знадобитися частіше чистити фільтри вашого пилосмоку).

Мінуси: Вам потрібно не забувати купувати змінні пакети, які будуть постійними витратами.

 

Який тип краще придбати?

Тести показують, що моделі як з мішком, так і без нього можуть втрачати всотування при наповненні або просочувати алергени в приміщення.

Виробники пилососів без мішка часто заявляють, що моделі з мішком втрачають всотування при заповненні мішка, тоді як пилосмоки без мішка – ні. Деякі також заявляють, що їх системи без мішків мають гігієнічні функції спустошення.

Однак експерти виявили, що пилососи як з мішком, так і без нього можуть втрачати всотування при заповненні мішка або контейнера. Вони також протестували пилососи без мішка з гігієнічними функціями спорожнення і виявили, що під час спустошення вони як і раніше виділяють у кімнату набагато більше пилу, ніж моделі з мішками.

Якщо ви не хочете платити за сумки, ви можете вжити заходів для запобігання попаданню пилу назад у ваш будинок після прибирання. Спустошуйте пилосмок без мішка на вулиці, в ідеалі в пакет, і використовуйте рукавички і маску, якщо у вас серйозна алергія. Якщо ви не хочете клопоту, виберіть модель з мішком.

Затримка алергенів

Також важливо обрати пилосмок, який не випускатиме пил та алергени назад у приміщення під час прибирання. Це може статися, якщо внутрішня система погано герметизована або пилові фільтри неефективні.

Чи варто використовувати акумуляторний?

Акумуляторні пилосмоки швидкі та прості у використанні, але можуть бути дорогими, і багато з них навряд чи можуть зрівнятися із дротовими за потужністю очищення.

Акумуляторні пилосмоки стають все більш популярними. Вони, як правило, легкі, без мішка, моделі в стилі палиці з меншою пиломісткістю, великою кількістю аксесуарів та можливістю перетворення на портативний пристрій. Однак є версії з великою ємністю і з мішком.

Плюси:

  • Зазвичай дуже легкий, всього 1,2 кг порівняно із 7-8 кг для звичайного пилосмока.
  • Компактний і простий у зберіганні.
  • Відсутність шнура значно полегшує пересування.
  • Часто підходить для чищення автомобілів, сходів та інших незручних місць.

Мінуси:

  • Менша місткість для пилу означає частіше спорожнення смітника та необхідне очищення фільтра.
  • Може бути дорогим у порівнянні з мережевими моделями.
  • На ринку багато дуже слабких моделей.
  • Час прибирання обмежений часом автономної роботи (хоча деякі моделі мають змінні батареї).

Що придбати

У середньому, мережеві пилосмоки, як і раніш є кращим вибором, якщо хочете провести глибоке прибирання з хорошим співвідношенням ціни та якості або маєте великий будинок. Але найкращі бездротові вакууми такі ж хороші, як і дротові еквіваленти, і багатьох людей приваблює їх легкість і маневреність.

Однак вибирати потрібно ретельно. Експерти виявили більше 40 “не купуйте” бездротових пилосмоків – моделі, які так погано чистять, що рекомендується уникати їх.

Обираємо пилосмок – інструменти та аксесуари

Пилосмоки постачаються з різноманітними додатковими функціями та аксесуарами, але які з них вам насправді потрібні?

Інструменти для миття підлоги

Більшість пилососів у стандартній комплектації поставляються із базовою комбінованою насадкою для підлоги. Це працює для всіх типів підлог і може бути відрегульовано при переході з килима на тверду підлогу або, у більш преміальних моделях, саморегулюється при переміщенні по різних поверхнях.

Інструменти для підлоги з обертовими щітками або турбо-щітки з електроприводом можуть бути корисні для збору шерсті домашніх тварин і видалення пилу з килимів.

Додаткові міні-інструменти

Більшість пилосмоків включають базовий набір, що складається зі щілинного інструменту, оббивного інструменту та щітки для пилу або комбінованого інструменту, який виконує декілька з цих завдань. Ось деякі інші інструменти, на які слід звернути увагу:

  • Міні-турбоінструмент – найбільш поширений додатковий інструмент, який зазвичай додає близько певну сумму до ціни пилосмока. Ця компактна для чищення насадка має обертову щітку і відмінно підходить для збору шерсті домашніх тварин, пуху і волокон з диванів, сходів та інших складних місць, до яких не дотягнеться основний інструмент для підлоги.
  • Верхні інструменти – гнучкі палички, які дозволяють пилососити верхню частину дверей і високі полиці.
  • Інструменти для матраца – дозволяють легше прибирати пилососом частинки пилу і клітини шкіри, що залишилися на матраці.
  • Подовжувальні труби – дадуть вам додаткову свободу дій, щоб впоратися з такими речами, як стельова павутина або довгі сходові прольоти.

 

Інші особливості, які слід враховувати при покупці

Змінне всотування

Якщо у вашому будинку багато різних поверхонь підлоги або килимів різної товщини, вам знадобиться пилосмок із легко регульованим всотуванням, щоб ви могли легко проштовхувати його по різних типах підлоги, не прилипаючи. Кращі моделі мають регульовану цифрову шкалу, яка дозволяє змінювати всотування до бажаного рівня. У дешевших моделях можуть використовуватися вентиляційні отвори, які можна відкривати або закривати або на насадці для підлоги, або на всотуючій трубці.

Розміщення елементів управління

Деякі пилосмоки мають на корпусі важіль, який ви натискаєте, щоб відрегулювати всотування або переключитися з килимів на тверду підлогу. Дорожчі, як правило, мають перемикачі до цих елементів керування на ручці або саморегулювальні інструменти, тому ви можете змінювати елементи керування, не нахиляючись.

Фільтри

Вони запобігають потраплянню дрібних частинок пилу і алергенів назад у кімнату під час прибирання. Деякі з них можна мити, інші мають самоочисну дію, а треті вимагають періодичної заміни. Це важливо, тому що від цього залежить, наскільки добре працює ваш пилосмок, тому варто перевірити, наскільки легко це зробити.

Простота використання

Щоб отримати найкращий пилосмок для вас, варто врахувати наступні чинники:

  • Вага – вона може варіюватися від усього лише 2 кг до понад 10 кг. Якщо ви знаєте, що вам доведеться багато носити з собою, наприклад, вгору і вниз по сходах, виберіть легшу модель.
  • Шум – деякі моделі видають справжній рокот, еквівалентний стоянню на жвавій дорозі, тоді як інші працюють тихо. 
  • Сила штовхання / тяги – на відміну від ваги, це залежить від конструкції корпусу. Деякими пилосмоками майже неможливо проштовхнутись по підлозі, особливо товстими килимами.
  • Досяжність – якщо ви обрали мережеву модель, перевірте, якої довжини кабель. На більш дешевих пилосмоках вона часто коротша. Довжина шнура варіюється від шести до більш ніж 15 метрів, що сильно впливає на те, як часто вам потрібно перемикати розетки.
  • Місткість – в залежності від типу пилосмока, який ви купуєте, ємність може сильно варіюватися: від 0,5 літра (досить для одного невеликого домашнього прибирання) до більш чотирьох літрів. Якщо вам потрібно покрити більшу площу, виберіть велику ємність, щоб вам не доводилося постійно спорожняти пилосмок.

Що на рухунок енергетичного маркування?

З 2017 по 2019 рік все пилосмоки, вироблені або імпортовані в ЄС, могли мати двигун потужністю не більше 900 Вт і повинні були відповідати мінімальним обмеженням продуктивності, шуму і довговічності. Правила були скасовані після успішної апеляції Дайсона. ЄС працює над переглянутої версією, яка могла б бути розширена за рахунок включення бездротових пилососів.

Всі пилосмоки повинні мати маркування енергоефективності, у якому вказується, наскільки вони енергоефективні, а також дані про їх ефективність прибирання і викиди пилу.

Деякі люди побоюються, що пилосмоки з меншою потужністю не прибиратимуть якісно, але незалежні тести показали, що пилососам не обов’язково бути потужними, щоб чудово виконувати прибирання.

Чи варто купувати роботів-пилосмоків?

Роботи-пилосмоки не можуть зрівнятися з реальними можливостями по прибиранню, але можуть бути корисним варіантом пверхневого прибирання, особливо у невеликих будинках із твердими підлогами.

Роботи-пилосмоки – це невеликі автоматичні пилосмоки, які прибирають ваш будинок без сторонньої допомоги. Вони можуть коштувати від 150 до 1500 умовних одиниць, і багатьма з них можна управляти через додаток на телефоні.

Якщо ви не живете у невеликому будинку із переважно твердою підлогою, робот-пилосмок навряд чи зможе замінити ваш основний пилосмок. Навіть найкращі роботи не можуть зрівнятися зі стандартним пилосмоком за потужністю очищення, особливо на килимах, і вони не можуть впоратися із такими складними поверхнями, як сходи, кути і щілини. Однак вони можуть бути зручним способом очищати підлогу від повсякденної пилу і волосся у перервах між більш глибокими чистками.

Чотири речі, які потрібно перевірити перед покупкою

Якщо ви перебуваєте в магазині, ось кілька швидких перевірок, які ви можете зробити, щоб з’ясувати, чи підходить вам пилосмок, який ви розглядаєте.

1. Увімкніть – якщо магазин дозволяє, включіть пилосос. Це дасть вам реальне уявлення про те, наскільки він галасливий, і наскільки він простий у використанні і маневруванні. Якщо ви виявите, що він прилипає до підлоги, а не ковзає по ній, і ви не можете відрегулювати силу поглинання або всотування, щоб зарадити цьому, краще вибрати іншу модель.

2. Підніміть його – якщо ви збираєтеся тягати пилосмок вгору і вниз по сходах, переконайтеся, що ви не купуєте модель, яку вам буде важко нести.

3. Покладіть його рівно – якщо у вас є низько розташовані меблі, під які потрібно потрапити, перевірте, чи може пилосос лежати рівно і потрапляти у обмежений простір. Деякі моделі не зможуть цього, а це означає, що вам доведеться переставляти меблі під час прибирання.

4. Перевірте мішок / каністру і фільтри – перевірте, наскільки легко замінити мішок, або спорожніть каністру, якщо це модель без мішка. Потім переконайтеся, що ви можете дістатися до фільтрів і легко їх видалити; їх потрібно буде вимити або замінити, щоб ваш пилосмок залишався у робочому стані.

Як допомогти вашому пилосмоку прослужити довше.

Може виникнути спокуса розглядати ваш пилосмок як універсальне рішення для всіх безладів і розливів, які може викликати сімейне життя – але існує безліч матеріалів, які можуть зашкодити роботі вашого пилосмока або навіть зламати його.

Рідини, липкі матеріали, такі як клей або блискітки, грунт і рослинне сміття, невеликі гострі предмети, такі як скло, монети, скріпки або невеликі камені, можуть заблокувати двигун пилососа, фільтри і контейнер для пилу.

Деякі форми пилу також слід залишати для совка і щітки. Зола, тирса і гіпсовий пил мають настільки дрібні частинки, що навіть найкращі системи фільтрації забиваються і виходять з ладу.

Кращий спосіб продовжити термін служби пилососа – стежити за тим, щоб ви збирали тільки звичайний побутовий пил, сміття і волосся, а також продовжуйте чистити фільтри.

Обов’язково погортайте керівництво користувача пилосмока і прочитайте інструкції про те, як найкраще очистити або замінити фільтр, оскільки різні моделі мають різні вимоги.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: