ВСУ вирішив, що націоналізація «Приватбанку» не порушувала прав клієнтів

25.01.2022 0 By NS.Writer

Рішення Національного банку України (НБУ) та Кабінету міністрів уряду, прийняті у процесі виведення «Приватбанку» з ринку у 2016 році, не порушили прав клієнтів та вкладників банку, пише biz.censor.net.

Відповідне рішення Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду прийняв 14 січня у порядку письмового провадження без виклику сторін, повідомляє пресслужба НБУ.

Таким чином, Верховний суд відмовив у задоволенні касаційної скарги одного з клієнтів «Приватбанку» та залишив у силі рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 вересня 2018 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 17 січня 2019 року, якими було повністю відмовлено у задоволенні позову про оскарження рішень державних органів щодо виведення «Приватбанку» з ринку за участю держави в грудні 2016 року.

«Національний банк вітає законне та обґрунтоване рішення Верховного Суду. Як вбачається із постанови, Верховний Суд, зокрема, дійшов висновку, що рішення Національного банку та уряду, які були прийняті в процесі виведення неплатоспроможного ПриватБанку з ринку в грудні 2016 року, не порушили прав клієнтів та вкладників цього банку», — прокоментував рішення суду начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Як повідомлялося, на початку грудня минулого року Шостий апеляційний адміністративний скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року, яким було задоволено позов кіпрської Triantal Investments Ltd. та скасовано рішення Національного банку від 13 грудня 2016 року про визначення пов’язаних з «Приватбанком» осіб.

Triantal Investments Ltd., підконтрольна колишньому акціонеру «Приватбанку» Ігорю Коломойському, до націоналізації була власником 16,7362% акцій банку.

В Нацбанку пояснювали, що рішення про перелік пов’язаних з банком осіб є одним з основних у процесі виведення у грудні 2016 року неплатоспроможного «Приватбанку» з ринку за участю держави. В ході цього процесу було проведено процедуру «bail-in», що полягає в обміні коштів, пов’язаних з банком осіб на акції банку з подальшим продажем Міністерству фінансів.

Нагадаємо «Приватбанк» було націоналізовано в грудні 2016 року. Держава докапіталізувала його на 155 млрд грн. Розслідування агентства Kroll показало, що «Приватбанк» був «об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій протягом щонайменше десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків мінімум на $5,5 млрд».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: