Валерій Пекар: «Шлях до зростання, до подолання бідності один: радикальне зменшення ролі держави в економіці». Ексклюзив

04.11.2021 0 By NS.Writer

Чи слід Україні рушити шляхом згортання витрат на утримання держави задля відновлення економічного зростання і чи здатні на це здорові сили у владі? Це питання прокоментував для Newssky відомий підприємець і візіонер Валерій Пекар.

Якщо хочеш стати переможним спортсменом, треба робити не те, що роблять переможні спортсмени на пенсії, а те, що вони робили, коли йшли до своїх перших перемог. Це правило стосується й економічного зростання: треба копіювати не нинішню економічну політику розвинених країн, а їхню економічну політику, коли вони починали шлях до свого економічного дива. Секрет тут простий: зменшення витрат на державу (зменшення рівня перерозподілу ВВП через бюджет). Економічне зростання при нинішніх 40-45% співвідношення бюджету до ВВП неможливе, і всі це добре знають (про це нещодавно говорив, до речі, Андрій Ілларіонов).

Правда, в країні є чимало людей, яких повністю влаштовує такий стан справ, бо він складає основу їхнього власного добробуту, — правда, прирікаючи на бідність і злидні мільйони інших. Ці люди сьогодні заповнили уряд і парламент, а також трибуни економічних форумів. Вони вимагають ще більшого державного втручання, ще більше регулювання, ще більше державної власності, ще більше «промислової політики», тобто пільг і субсидій багатим за рахунок бідних. Шлях до зростання, до подолання бідності один: радикальне зменшення ролі держави в економіці.

Я не вірю в зниження показника до 15-17%, як пропонує Ілларіонов, в умовах демографічної кризи та війни. Але зменшення до 35%, а краще до 30% реально можливо, і це дасть ефект буквально на другий-третій рік. Інакше будемо продовжувати рухатися траєкторією занепаду. На жаль, країні бракує чесного сильного лідера, який відверто сказав би про «кров, тяжку працю, сльози та піт», як Черчилль, а також бракує громадян, які готові були би такого лідера слухати. А значить, нас буде виховувати Путін, як він почав це робити у 2014 році й дотепер. Адже занепала країна легко впаде до рук агресора, отже, активній меншості, яка з цим не згодна, доведеться брати справу до своїх рук.

ПБ Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: