Україна і Польща демонструють єдність у боротьбі проти російського імперіалізму

28.07.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Попри невсипущу пропаганду, попри жалюгідні спроби Кремля вбити кіл між Україною і Польщею, це дві країни залишаються об’єднаними, потужними й упевненими в боротьбі з Російською імперією та її агресією.

Польща та Україна об’єдналися проти російського імперіалізму

Польща та Україна завжди будуть єдиними проти російського імперіалізму та неповаги до міжнародного права, написав у неділю у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба з огляду на заяви Путіна. Посла Росії у Варшаві викликали до МЗС у зв’язку з заявою президента РФ про східний і західний кордони Польщі. « Спільно з демократичною міжнародною спільнотою Польща докладає всіх зусиль, щоб винні в агресії проти України були притягнуті до відповідальності», — йдеться в заяві польського міністерства дипломатії.

«Спроби Путіна вбити клин між Києвом і Варшавою такі ж марні, як і його невдале вторгнення в Україну», — сказав Дмитро Кулеба. Глава української дипломатії наголосив, що «Польща та Україна завжди будуть єдині проти російського імперіалізму та неповаги до міжнародного права».

Промову Путіна на засіданні Ради безпеки транслювало російське телебачення в п’ятницю. «Коли йдеться про польських лідерів, то вони, напевно, хочуть створити коаліцію під «парасолькою НАТО» і безпосередньо включитися в конфлікт в Україні, а потім «відірвати» собі ширший шмат, відновити свою, як вони вважають, історичну територію: сьогоднішню Західну Україну», – сказав Путін. Він також заявив, що «саме завдяки Радянському Союзу, завдяки позиції Сталіна Польща отримала значні території на Заході, землі Німеччини». – Саме так: західна територія нинішньої Польщі – це Сталін зробив подарунок полякам. Невже наші друзі у Варшаві забули про це? Нагадаємо», — сказав Путін. У зв’язку з провокаційними заявами Путіна посла Росії Сергія Андрєєва терміново викликали до польського МЗС, повідомив заступник міністра закордонних справ Республіки Польща Павел Яблонський. Він додав, що в розмові наголосив, що кордони між країнами є непорушні й Польща виступає проти спроб їх перегляду.

Володимир Путін

У комюніке міністерство дипломатії заявило, що висловило «рішучий протест проти підриву законності міжнародно визнаних кордонів Республіки Польща та проти загроз, спрямованих проти суверенної держави». «Сьогодні ми вкотре нагадуємо, що безпосередньою причиною початку Другої світової війни та поділу Центральної та Східної Європи на сфери впливу, а потім і зміни кордонів у регіоні стала угода, укладена 84 роки тому главами дипломатії Німецького Третього Рейху та Радянського Союзу під назвою «Пакт Молотова — Ріббентропа». Відповідно до таємного протоколу до цієї угоди два злочинні режими спільно напали на Польщу та поділили між собою її території». «Історичні інсинуації російської влади та підрив основних фактів про роль Радянського Союзу в розв’язуванні Другої світової війни є проявом глибоко вкоріненого російського ревізіонізму та імперіалізму. Прославляння політики Сталіна шкодить пам’яті сотень тисяч невинних жертв комунізму та допомагає виправдовувати ці злочини», — додали в ньому.

У МЗС заявили, що «агресія Росії проти України є найжорстокішим доказом того, наскільки надзвичайно небезпечною є зневага влади Російської Федерації до історичної правди та неспроможність відповісти за співвинуватців найбільшої катастрофи XX сторіччя, якою стала Друга світова війна». «Спільно з демократичною міжнародною спільнотою Польща докладає всіх зусиль, щоб винні в агресії проти України були притягнуті до відповідальності, а злочини, скоєні на сьогодні проти мирного населення, були ефективно покарані», — йдеться в повідомленні.

Заступник координатора міністра спецслужб Станіслав Жарин відповів на суперечливі слова Володимира Путіна: «Жалюгідна зануда з Кремля знову повторює брехню про Польщу та намагається фальшувати правду про війну проти України. Також Володимир Путін знову використовує історичний ревізіонізм, щоб поширювати неправдиві звинувачення проти Польщі», — написав він у Twitter.

«Здійснюючи подальшу дезінформаційну діяльність проти Польщі, Путін сказав, що Республіка Польща планує напасти на Білорусь, «що буде зустрінуто відповіддю Росії». Промова Путіна була сповнена розірваних карт. За останні тижні імідж Путіна сильно послабився. «Бунт Пригожина» показав образ пасивного Путіна, який не такий сильний і жорсткий, як говорилося в пропаганді. Для багатьох росіян, насамперед військових, Путін став боягузом» — акцентував Станіслав Жарин.

Станіслав Жарин

Радослав Сікорский, член Європейського парламенту від Польщі, член Комітету закордонних справ і підкомітету з безпеки та оборони, зокрема сказав, що Путін на саміті НАТО в Бухаресті у 2008 році стверджував, що Україна — «штучне утворення». У будь-якому випадку, зміст цієї промови ми передали українцям, щоб вони знали, до чого їм готуватися», — сказав він. Польща також фігурує як загроза в пропаганді білоруського диктатора. Під час виступу в березні Олександр Лукашенко вкотре вдарив по Польщі, назвавши її «тоталітарною країною». Він також заявив, що Польща збирається напасти на Білорусь.

Радіслав Сікорскі

Парламентські вибори 2023: переможець отримає все або для перемоги всі засоби у пригоді.

Ярослав Качинський виголосив: «Дональд Туск, справжній ворог нашої нації». Коли в неділю 23 липня по обіді в Супраслі біля Білостока відбувся перший у регіоні пікнік «Родина 800+», в іншій частині Підляшшя — у Ставіській люди з нетерпінням чекали, коли Ярослав Качинський поділиться своїми думками. Між барбекю, стендами асоціацій дружин фермерів і солодкою ватою президент PiS прогримів: «Дональд Туск справжній ворог польського народу! Хай несе свою політику в Німеччину! Це треба чітко сказати. Ця людина не може керувати Польщею. Ця людина повинна нарешті піти. Нехай їде у свою Німеччину і нехай шкодить там, а не тут, – сказав політик і додав: «Він би був корисний і в Білорусі, він би там був би корисний. Але Німеччина йому більше подобається».

Ярослав Качиньский

«Вперше на пікніку Права і Справедливості, подібному до ставіського, організованому під гаслом «За любов до Польщі», Качинський взяв участь у Пултуську 8 липня, де взяв дитину до рук і просто заговорив про осінні вибори – про голоси, які потрібні PiS для перемоги на них. Як запевняють лідери PiS, «переговори, які тривають під час цих зустрічей з поляками, мають на меті допомогти партії підготуватися. На останніх місцевих виборах у Ставіській мером стала 43-річна Агнешка Рутковска – вона перемогла кандидата від Польської народної партії, програвши комітету PiS. На попередніх виборах до Сейму в цій гміні PiS здобула – як і в усьому Кольненському повіті – понад 57 відсотків підтримки. Декількома днями раніше маршалок Підляшшя Артур Косіцкий – один із трьох представників PiS на Підляшші спільно з депутатом від Ломжі Казімєжем Ґвяздовским та сенатором від Ломжі Яцеком Богуцким запросив його на пікнік у соціальних мережах. За неофіційною інформацією, Косіцкий від PiS має бути кандидатом у мери Білостока на місцевих виборах наступного року (на парламентських він не балотуватиметься).

Він також був присутній поряд з президентом Качиньським у Ставіській спільно з координатором PiS на Підляшші, міністром державного майна, колишнім віцепрем’єром Яцеком Сасіним, який має стати першим номером у списку PiS до Сейму на Підляшші. Прийшли також парламентарії PiS із Підляшшя, зокрема ті, що встигли заскочити на пікнік «Родина 800+» у Супраслі – понад годину їзди від Ставіської. Напередодні пікніка на місцевому стадіоні відбувся футбольний матч між депутатами та представниками місцевої влади (команда «Об’єднана правиця») проти міського спортивного клубу. Грала перша команда Підляські сенатори Марек Коморовский і Маріуш Громко. Зіграв і депутат Гвяздовский, який у хвилини перепочинку через гучномовці повідомляв публіці про матч.

Ще й надто, президент PiS почав ображати політичних конкурентів його партії, які за його словами пропонують не лише «повернення до того, що було», а й «ненависть, негативні почуття, громадянську війну та знищення католиків». «Нам пропонують мову політики – мову якоїсь бандитської ями, а не нормальну, культурну мову, якою ми повинні користуватися. І це фактично одна людина. Його ім’я Дональд Туск», — сказав Качинський.

Певна річ, що з наближенням осені побільшає драматичних моментів, акторських трюків, образ і тиску на свідомість виборців. Зичимо Польщі пройти всі випробування гідно.

Гостра сутичка між Туском і Моравецким

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецкий відповів на висловлення Дональда Туска щодо звинувачень уряду в пожежі в залі з хімічними відходами поблизу Зеленої Гури. «Жонглер з PO – партії шахраїв навіть хоче використати вогонь для свого чорного піару», – написав Моравецкий.

У районі Пшилеп у Зеленій Гурі сталася пожежа в місці збереження небезпечних речовин. З вогнем борються близько 60 пожежних бригад. За даними пожежників, у залі містилося 5 тисяч куб. м речовин. «Газета Любуська» зауважила, що влада знала про проблему роками.

Який допис Туска так обурив Моравецкого? 23 липня вранці лідер PO згадав про суботню пожежу. «Сморід спаленого сміття в Зеленій Гурі. Сморід сотень безкарних незаконних звалищ. Сморід корупції PiS по всій Польщі. Качинський і Сасін на пікніку», — написав він.

Матеуш Моравецький швидко відповів. «Огидно. Жонглер з PO — Партія шахраїв — хоче використати навіть вогонь для свого чорного піару. Вони використають будь-яке нещастя, щоб розділити поляків. Сморід брехні повернувся до Польщі з Туском. Польська держава бореться з вогнем та його наслідками з суботи. Я дякую службам за велику роботу, а полякам за спокій», — відповів прем’єр.

Це чергова сутичка цих політиків. Раніше Моравецкий назвав Туска лордом Фаркваадом, лиходієм казки «Шрек». – Був фільм про Шрека і був правитель, лорд Фарквад, який мав таку філософію: «дозволь іншим пожертвувати собою». Це як із Дональдом Туском – він знає, що люди будуть жити в бідності, але він готовий на таку жертву, це філософія лібералів, – сказав прем’єр-міністр під час виступу в Кротошині. Туск не став довго чекати й відповів: «Якби ти дивився «Шрека», Матеуш, ти б знав, що лорд Фарквад був маленький, похмурий правитель з комплексами щодо жінок, а не лідером опозиції. Ти ризикуєш», — зреагував він у Twitter.

Як вже відомо — позиція сам дурень ще нікому нічого доброго не зробила, насамперед виборцю, та й зокрема жодному політику. Але такий бекграунд виборів сьогодні став звичним на теренах країн.

Дезінформація в медицині на службі у податкових злочинів на мільйони 

Горезвісний Єжи Зємба заволодів мізками багатьох поляків. Мільйони євро йдуть від компаній, пов’язаних із найвідомішим польським впливовим агентом альтернативної медицини Єжи Зємбою, до податкової гавані. Ділки, зосереджені навколо нього, заробляють статки на продажу дієтичних добавок. Зємбі, за яким стежать сотні тисяч шанувальників у соціальних мережах, загрожує звинувачення у Польщі за продаж лікарських засобів без відповідних дозволів.

Чоловік виходить з одноповерхового будинку на околиці Катовіце, південна Польща. Він голосно зітхає. «Єжи Зємба? Він уже десять років тут не проживає. Поліція час від часу приходить сюди й запитує про нього, чує у відповідь, що це не його поточна адреса. Він переїхав до Катовіце, наскільки це відомо. Зємба — людина, яка безпосередньо впливає на здоров’я тисяч поляків. Він любить називати себе «незалежним журналістом і публіцистом», а також сертифікованим гіпнотерапевтом і натуропатом. Він просуває власні ідеї «охорони здоров’я». Справжні лікарі не схвалюють його теорії, а польські санітарні інспектори попереджають, що Зємба поширює «контент, який загрожує здоров’ю та життю». Два з половиною роки тому його звинуватили у збуті лікарських засобів без відповідних дозволів. Суд над ним розпочався в березні й триває досі.

Як теорії Єжи Зємби пов’язані з науковими знаннями та фактами? Аналітики з фактчекінгової організації Demagog перевірили деякі його заяви. Думки та публічні заяви Зємби суперечать рекомендаціям багатьох відомих медичних організацій, таких як Польська психіатрична асоціація (PTP), Американська психіатрична асоціація (APA) і Національна служба охорони здоров’я (NHS). Вони також суперечать рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та інших інституцій, що просувають і розвивають медичні знання, зокрема Гарвардської медичної школи. Один із найсуперечливіших аргументів, висунутих Зємбою, стосується нібито неефективності хімієтерапії в лікуванні раку. Всупереч його думці, рак можна вилікувати за допомогою методу лікування, який підтверджено такими організаціями, як Національний інститут раку, Дослідження раку Великобританії, Національна служба охорони здоров’я, Американське ракове товариство, клініка Мейо, клініка Клівленда та Польське товариство клінічної онкології. Зємба також стверджує, що людський організм виробляє вітамін С.

Аналітики з Demagog використовували доступні медичні дослідження, щоб показати, що цей аргумент абсолютно хибний. На відміну від того, що каже лженауковець, нормальний рівень вітаміну С життєво важливий для людського організму, але на сьогодні ми можемо отримати рекомендовану добову кількість у звичайній дієті. Тому нема потреби приймати додаткові добавки. У січні 2023 року Єжи Зємба порушив тему сепсису, дуже серйозного та небезпечного для життя стану. На його думку: «Будь-який середньостатистичний лікар миттєво діагностує сепсис, тому що для нього немає значення, яка причина». Проте експерти зазначають, що сепсис/зараження крові є «екстремальною реакцією людського організму на інфекцію» і вимагає негайної реакції, але його діагноз не обов’язково є простим і зрозумілим, тому що лікарям потрібно спершу розпізнати причину, щоб вилікувати стан, який загрожує життю. І це не спричинено «вільними радикалами», як стверджує Єжи Зємба.

Фактчекери з Demagog звернулися по коментар до професорки Магди Вишнєвської, докторки медичних наук, фахівчині з внутрішньої медицини та нефрології та членкині Експертної ради Вищої лікарської палати, яка працює в клініці нефрології, трансплантології та внутрішніх хвороб Поморського медичного університету в Щецині. Вона відповіла, що аргументи Зємби – «повна нісенітниця, і повторювати їх дуже небезпечно для громадської думки». Огляд, проведений Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 2022 році, свідчить, що неправильна інтерпретація інформації про здоров’я, яка збільшується під час спалахів і катастроф, часто негативно впливає на психічне здоров’я людей і збільшує вагання щодо вакцинації, а також може затримувати надання медичної допомоги. Автори доходять висновку, що наслідки інфодемії та дезінформації про здоров’я в Інтернеті можна протистояти шляхом «розроблення правової політики, створення та просування кампаній з підвищення обізнаності, поліпшення контенту, пов’язаного зі здоров’ям, у засобах масової інформації та підвищення рівня цифрової та медичної грамотності людей.

Було досліджено мережу компаній, тісно пов’язаних із Зємбою. Прибутки на мільйони євро, як виявилося, спрямовуються до Чехії, Великої Британії та податкової гавані Ліхтенштейну. Зємба не виставляє напоказ свої закордонні компанії. Більшістю з цих фірм керують його давні ділові партнери. Саме вони дають свої імена транскордонному проєкту «Zięba» та ставлять свої підписи під юридичними контрактами. У квітні 2019 року Єжи Земба розпочав пряму трансляцію для тисяч своїх шанувальників у Facebook. Він стоїть перед штаб-квартирою компанії Egida Consulting у Жешуві, південна Польща, звідки харчові добавки марки Visanto, рекламовані ним, доставляються по всьому світу. «Вони збираються закрити практично весь бізнес», — повідомляє він драматичним голосом. «Пан прокурор вирішив опечатати всі наші офіси».

У листопаді 2017 року польський омбудсмен порушив проти нього кримінальну справу. «Омбудсмен пацієнтів подав заяву про кримінальне правопорушення (…). Єжи Земба пропагував методи лікування певних захворювань (наприклад, природні методи зцілення та профілактики хронічних захворювань і раку), які не відповідають сучасним медичним знанням і можуть мати негативні наслідки, зокрема затримку або повну відсутність належного лікування. Не можна виключити, що поведінка Єжи Зємби могла поставити пацієнтів під пряму небезпеку, що спричинило тяжкі тілесні ушкодження або смерті». За запитом польської прокуратури поліція заходить на склад інтернет-магазину Zięba та охороняє кожен товар, схожий на лікарський засіб. Відповідно до закону, для їх купівлі-продажу потрібен спеціальний дозвіл. Зазвичай такі дозволи видаються аптекам або гуртовикам фармацевтичних товарів. Компанія Zięba не є ні тим, ні іншим, але склад заповнений коробками та флаконами з таблетками. Пізніше адвокат Зємби оцінив їх вартість у кілька мільйонів євро. У вересні 2020 року прокуратура висунула звинувачення Зємбі та його бізнес-партнерам Галині К. і Петру Д, які в період з 2015 по 2019 рік, виконуючи обов’язки «голови компанії, яка керувала іншою компанією», реалізовували лікарські засоби без необхідного дозволу». У Польщі таке кримінальне правопорушення передбачає покарання до 5 років позбавлення волі. Польські слідчі органи дослідили рух капіталу навколо Єжи Зємби, географія якого виявилася розлогою і складною — Ліхтенштейн, Чеська Республіка, Велика Британія і навіть Австралія, і щоб описати її потрібно чимало годин.

Висновок такий — людина має шукати істину в наукових джерелах й не забувати елементарні правила безпеки в інтернеті, розуміти, що кожен контент потребує аналізу і критичного мислення, щоб не бути ошуканим, аб’юзером і врешті типовою жертвою будь-якої пропаганди.

В одному з інтерв’ю горе-медик признався, що до нетрадиційної медицини його привели невдачі — він не мав їжі й даху над головою через професійну невідповідність, тож зробив ставку на альтернативну медицину, читав статті Яніни Грелла для щомісячного журналу «Шаман» («Szaman»).

Він отримав і контакти та ринкові ноу-хау, зустрічаючись із виробниками харчових добавок, продавцями трав та промоутерами природного лікування. Він переклав з англійської книгу Уффе Равскова «Міфи про холестерин», де автор стверджує, що холестерин не шкідливий для здоров’я.

У 2013 році Zięba зареєстрував сайт Ukryteterapie.pl, за рік  видав свою книгу та почав вести блог, але все ж зосередився на продажу добавок онлайн. Він став дуже популярним серед шанувальників альтернативної медицини й швидко досягнув культового статусу. Його популярність постійно зростає, бо часто люди чують те, що хочуть чути, а не складну правду.

На тепер дописи Єжи Зємби мають величезну популярність, що допомагає йому рекламувати та продавати добавки.

Єжі Зємба

У 2023 році одна з найпопулярніших публікацій на Ukryte Terapie – Facebook Jerzy Zięba спричинила 6,1 тисячі реакцій, 358 коментарів і 339 поширень. Там він ділиться посиланням на публікацію Пьотра Яворніка, який тісно пов’язаний з Юстиною Соха та її товариством проти вакцинації STOP NOP.

Навіть в Україні під час пандемії COVID-19 ми зустрічали багатьох прихильників теорій змов насамперед через те, що українська влада боролася з короновірусом часом у досить дивний спосіб.

Польськими та українськими паралімпійками опікується Мартина Войчєховска

«Вони ніколи не здаються, це справжні героїні сьогодення, які надихають, як ніхто інший», — цим записом в Instagram Мартина Войчєховска повідомила, що десять паралімпійок з Польщі та України, які мріють взяти участь у Паралімпійських іграх у Парижі наступного року, отримають стипендії її фонду Unaweza в межах програми Corrine Runs For Good. Липень у всьому світі — місяць пошани щодо людей з інвалідністю.

Мартина Войчєховска

Фундація Unaweza вже три роки працює не лише з польськими, а й українськими паралімпійцями. Наразі 30 жінок скористалися програмами стипендій. «Справжні героїні сьогодення, які засвідчують як багато можна досягти, попри труднощі.

У відеоролику з фотосесії для програми Corrine Runs For Good,, зображена Кароліна Пенк (настільний паратеніс), Пауліна Пживецка-Пузяк (пара-важка атлетика), Кінга Дрождж (пара-фехтування) та Олівія Шмігель і Дарія Буйницка (пара-бадмінтон). Є також Корін Клайда, «без якої цей проєкт не втілився б». Свою історію Войчєховска описала у своїй книзі «Що ти хочеш розповісти світу».

Коррін Клайда

Коррін Клайда з Маврикія. У 1989 році під час наукової стипендії в Китаї вона познайомилася з поляком, її теперішнім чоловіком Марком. Понад 20 років проживає з родиною в Польщі. З 2005 року вона — генеральна директорка Accord Group Polska, міжнародної консалтингової компанії, що спеціалізується на доборі керівних кадрів. «І все ж за тиждень до п’ятдесятиріччя у неї було враження, що вона вперлася у стіну й відчувала, що стоїть на місці. Так, наче перед нею був нездоланний мур», — пише Войчєховска у «Що ти хочеш сказати світу». У свій 50-й день народження Клайда вирішила змінити своє життя і водночас зробити щось добре для інших. Вона поставила перед собою амбітну мету: стартувати в 4-му Deserts Run. Це серія ультрамарафонів, які називають найважчими у світі. Вони тривають у чотирьох пустелях на чотирьох континентах: Наміб, Атакама, Гобі та на Антарктиді. Учасники кожного з них протягом тижня долають 250 км. Торік Клайда вже долала пустелі Атакама і Наміб. У червні вона брала участь у забігу Гобі. Після першого етапу вона посіла 23 місце в жіночому рейтингу, але потім була змушена залишити змагання через стан здоров’я.

Клайда та Войчєховска співпрацюють у межах Corrine Runs For Good задля благодійного збору коштів для Паралімпіади, що проводить Unaweza. «Мені пощастило в житті — я оточена чудовими людьми, які підтримують мене на моєму життєвому шляху. Настав час для мене підтримати інших людей поза моїм найближчим родинним колом та дати молодим дівчатам можливість чудової подорожі життям», — казала Клайда Войчєховскій. Мети цього року — зібрати 250 тисяч злотих, якраз, власне, досягнуто.

Всесвітня організація охорони здоров’я називає людей з інвалідністю «найбільшою меншиною у світі» — близько 15 відсотків населення світу має якусь форму інвалідності. Липень є місяцем пошани людей з інвалідністю на честь ухвалення Закону США про інвалідів (ADA) від 26 липня 1990 року, який заборонив дискримінацію особи, що має інвалідність, на ринку праці, у громадському транспорті чи в доступі до державних послуг і послуг місцевого самоврядування.

«Ковальчук»Марина Ковальчук, керівниця проєкту V5 Media (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), заступниця головного редактора

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: