Україна-ЄС. Продовжується планомірна інтеграція України до Союзу

31.08.2022 0 By NS.Writer

Станом на 30 серпня

У Німеччині 8 вересня відбудеться чергова зустріч групи з координації військової допомоги Києву у форматі «Рамштайн». До групи входять понад 40 країн, які надають фінансову допомогу Україні, а також постачають їй озброєння.

У другому міжнародному саміті «Кримська платформа», який відбувся 23 серпня, взяли участь перші особи 59 країн та міжнародних організацій. Цього року до неї приєдналися країни Центральної Америки (Гватемала, Беліз), Південної Америки (Суринам), Карибського басейну (Антигуа та Барбуда), Африки (Конго, Ліберія, Нігер) та Європи (Ліхтенштейн, Андорра, Боснія та Герцеговина), а також Організація американських держав.

Радники глав держав та урядів Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини із зовнішньополітичних питань та питань безпеки 22 серпня представили «Київську ініціативу» — платформу для координації зусиль за допомогою України.

Україна приєднається до «митного безвізу» ЄС із 1 жовтня. Це вже четвертий «безвіз» 2022 року після «енергетичного безвізу» у березні, «транспортного» та «економічного» — влітку.

Україна отримала близько 2 млрд грн. (€50 млн). за експорт електроенергії до ЄС.

ЄС приєднався до справи України проти Росії у Міжнародному суді ООН за звинуваченнями у геноциді. 27 лютого Володимир Зеленський повідомив, що Україна офіційно подала позов проти РФ. Українська сторона звинувачує Росію в геноциді через атаки окупантів на громадську інфраструктуру та мирне населення.
Нідерланди відправлять ще три групи слідчих до України, щоб допомогти розслідуванню Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився за створення спільної з європейськими сусідами системи протиповітряної оборони, зазначивши, що це зміцнить загальну безпеку і буде дешевшим і ефективнішим, ніж якщо кожна країна посилюватиме цей напрямок окремо. Він також закликав до розширення Європейського Союзу, щоб у результаті включити до складу блоку Україну, Молдову та Грузію.

ЄС пропонує в рамках своєї місії з тренування українських військовослужбовців у сусідніх країнах здійснювати підготовку снайперів, фахівців з розмінування та офіцерського складу.

Уряд Естонії схвалив новий пакет військової допомоги для України. Країна передає польовий шпиталь — вже другий — у співпраці з Німеччиною. Також Естонія приєднається до країн, які допомагають тренувати українських військових. Загальна вартість переданої військової допомоги становила €250 млн. Також президент Естонії Алар Каріс зі своєю командою взяв участь у виготовленні маскувальних сіток для українських захисників.

Литва готує 30-й пакет військової допомоги Україні. У серпні Вільнюс вирішив розпочати проведення п’яти навчальних курсів для українських військових. У липні стало відомо, що понад 50 українських військових та правоохоронців проходять лікування у Литві. Також Вільнюс придбає для України 37 дронів-камікадзе.

Єврокомісія надасть $21 млн Програмі розвитку ООН (ПРООН) для розчищення завалів об’єктів інфраструктури та будинків в Україні та розмінування. Данія відправить Миколаєву техніку для відновлення інфраструктури, у тому числі екскаватори, самоскиди та навантажувачі. Україна та Туреччина підписали меморандум, який передбачає участь турецької сторони у повоєнному відновленні України. Австрія відновить 3 тис. домогосподарств у Київській області — проект оцінюється у €5 млн.

Україна та Польща підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у сфері кіберзахисту. Польща передала Україні 5 тис. терміналів-антен для супутникового зв’язку Starlink. У Варшаві відкрили центр підтримки для українців, де можна отримати консультацію українською мовою. Після 24 лютого Польща надала Україні допомогу орієнтовно на понад €2,1 млрд.

Нідерланди нададуть українцям додаткову допомогу на суму €80 млн — після 24 лютого країна виділила на підтримку України зброю, боєприпаси та обладнання на понад €210 млн. Нідерландські інструктори беруть участь у базовій підготовці українських військових у Великобританії. Також Нідерланди вважають за необхідне стимулювати інвестиції в Україну, не чекаючи на завершення війни.

Італія виділяє €2 млн на розмінування в Україні. Бельгія виділяє €8 млн нелетальної допомоги ЗСУ. Норвегія та Великобританія передадуть Україні мікродрони на $9 млн. Іспанія відправила в Україну батарею ППО, броньовані автомобілі, боєприпаси, військову форму для зими та іншу допомогу вартістю приблизно €2,5 млн. Швеція надасть Україні новий пакет допомоги на $100 млн.

Норвегія витратить понад $200 млн для забезпечення України газом.

Словаччина підписала угоду, згідно з якою країни-члени НАТО Чехія та Польща охоронятимуть небо. Братислава виводить із експлуатації свої радянські МіГ-29, що потенційно дозволяє їх передачу Україні. Словаччина передасть Україні 30 бойових машин піхоти БМП-1, а отримає від Німеччини 15 танків Leopard 2A4. 29 серпня, у день національного свята Словаччини, коли відзначають Словацьке національне повстання, у Словаччині нагородили український народ за участь у повстанні 1944 року та стійкість у війні з РФ.

Громадяни Чехії пожертвували на підтримку України понад 24 млн чеських крон, перерахувавши суми у 1968 або 68 крон і нагадавши таким чином про вторгнення радянських військ до Чехословаччини у 1968 році.
Банк Естонії перерахував НБУ €355 тис., отриманих від продажу монетних карток, присвячених Україні та свободі.

На аукціоні в Гібралтарі продано суперяхту Axioma російського олігарха Дмитра Пумпянського, який потрапив під санкції.

Норвегія приєдналася до 7-го пакету санкцій ЄС проти РФ.

Ексклюзив

ПетренкоТамара Петренко, помічник головного редактора Newssky, оглядач


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: