Таліби-узбеки повстали проти талібів-пуштунів в Афганістані

16.01.2022 0 By NS.Writer

Таліби-узбеки влаштували заворушення на півночі Афганістану після арешту пуштунами місцевого командира, етнічного узбека, повідомляє Мілітарний з посиланням на видання Aamaj News.

У північній афганській провінції Фар’яб місцеві узбеки влаштували заворушення після того, як таліби-пуштуни з радикального руху заарештували командира талібів-узбеків, етнічного узбека Махдума Алема.

Алем був заарештований у Мазарі-Шаріфі, адміністративному центрі північної провінції Балх, за наказом заступника міністра оборони уряду талібів мулли Мухаммада Фазеля. «Талібан» поки що не пояснив причину арешту.

В адміністративному центрі провінції Фар’яб — місті Меймені, де більшість жителів є етнічними узбеками, відбулися протести, що переросли в заворушення.

Місцеві узбеки стали нападати на талібів-пуштунів та відбирати у них зброю. У соціальних мережах з’явились відео заворушень.

Після початку зіткнень бойовики-пуштуни стали покидати місто Меймене, з міста поїхали призначені талібами губернатор та начальник поліції.

Окрім того, учасники протестів спустили з будівлі місцевої адміністрації прапор «Талібану».

Додамо, що радикальний рух складається з пуштунів. Після захоплення влади в країні таліби-пуштуни почали утискати представників інших етнічних груп Афганістану.

Таліби-узбеки у місті Меймене. Січень 2022. Фото: ЗМІ Афганістану

На півночі країни у грудні вже відбувалися протести місцевих узбеків проти дій талібів-пуштунів.

Лідер партії «Національний конгрес Афганістану» Абдул Латіф Педрам закликав непуштунських бойовиків «Талібану» виступити проти монополії пуштунських етнічних талібів.

Протести в Афганістані. Січень 2022. Фото: ЗМІ Афганістану

Також повідомлено, що колишній губернатор Фар’яба Накібулла Фаєк каже, що таліби заарештували Карі Вакіля, одного зі своїх таджицьких командирів, після того, як запросили його до Балха для посередництва у звільненні Махдома Алема.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: