Судно «Балта» стало мінним загороджувачем

28.11.2021 0 By NS.Writer

Судно розмагнічування «Балта» ВМС ЗС України стало мінним загороджувачем та після ремонту продовжить службу у новому статусі, про це повідомляє Мілітарний з посиланням на видання «Думская».

Судно «Балта» (А811). 2020 рік

Нещодавно «Балта» в умовах шторму отримало пробоїну біля острова Зміїний та після ремонту має стати бойовою одиницею національного флоту.

Як стало відомо виданню, з 15 листопада 2021 року судно фігурує у документах як «мінний загороджувач» та отримало новий бортовий номер — М361.

Джерела видання «Думская» у Міноборони стверджують, що на судні розмістять безпілотні підводні апарати для пошуку та знешкодження вибухових пристроїв.

Ці апарати мають дистанційно керуватися, з гідролокаторами бічного огляду та іншим необхідним обладнанням.

Нагадаємо, «Балту» ввели до складу Чорноморського флоту колишнього СРСР 1987 року як судно розмагнічування СР-568.

У липні 1997 року після розподілу Чорноморського флоту передано ВМС ЗС України та отримало ім’я «Балта» і бортовий номер U811.

У результаті окупації Кримського півострова Росія захопила і більшість корабельного складу українського флоту, серед яких була і «Балта». 15 квітня росіяни повернули судно Україні. Наразі «Балта» базується на Одесі. У 2018 році судно отримало код A811.

За основною спеціальністю — розмагнічування суден та кораблів — «Балта» не працювала останні років 10 або й більше. Відповідне обладнання та кабелі давно не в строю. Тому, у складі ВМС ЗС України на судно покладалися завдання висвітлення морської обстановки, розвідки, логістичного забезпечення групування ВМСУ на острові Зміїний, участь у міжнародних навчаннях та демонстрація прапору ВМСУ у визначених районах Чорного моря.

13 жовтня 2021 року при швартуванні на Зміїному отримало пробоїну в кормовій частині корпусу.

Декілька відсіків затопило, проте команда оперативно зайнялася боротьбою за живучість судна та зуміла його врятувати. Після відкачування води та накладання пластирів буксири доставили «Балту» до Одеси, де воно чекає на ремонт. Збитки, завдані державі штормом, оцінюються у 50 млн грн.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: