США профінансують модернізацію танків і зенітних ракет для України

06.11.2022 0 By Chilli.Pepper

Пентагон оголосив у п’ятницю, що Сполучені Штати профінансують модернізацію танків Т-72 і ракет “земля-повітря” HAWK у рамках пакету допомоги Україні вартістю близько 400 мільйонів доларів, доповідає newssky.com.ua із посиланням на spacewar.

чеський т-72 транспортується потягом до України

Спроможності протиповітряної оборони та бронетехніки займають одне з важливих місць у списку допомоги, якої бажає Україна, але Т-72 не поступаються більш сучасним танкам, таким як німецький Leopard чи американський Abrams, яких шукав Київ.

«Танки надходять з оборонної промисловості Чеської Республіки, і Сполучені Штати оплачують 45 з них, які підлягають ремонту, а уряд Нідерландів відповідає нашим зобов’язанням» загалом 90 Т-72, ​​заявив заступник прес-секретаря Пентагону. Про це Сабріна Сінгх розповіла журналістам.

За її словами, Т-72 – танк радянської епохи – буде оснащено «передовою оптикою, засобами зв’язку та бронею», причому деякі будуть готові до кінця грудня, а інші будуть поставлені в 2023 році, сказала вона.

Відповідаючи на запитання, чому не надають більш сучасні танки, Сінгх назвала такі чинники, як простота використання та вартість.

“Це танки, які українці вміють використовувати на полі бою”, – сказала вона, додавши, що “впровадження нового основного бойового танка є надзвичайно дорогим, тривалим, і це було б величезною справою для українських сил”.

Пакет також фінансує модернізацію ракет HAWK із запасів США — важливого активу, оскільки Україна прагне протистояти ударам російських безпілотників і ракет, націлених на її міста та енергетичну інфраструктуру.

Сінгх відмовилася уточнити, скільки ракет було відремонтовано, пославшись на міркування безпеки.

Дрони, човни, інфраструктура

Раніше Іспанія погодилася надати Україні чотири системи протиповітряної оборони середньої дальності HAWK — це частина міжнародних зусиль зі збирання різноманітних засобів наземного базування, щоб допомогти країні захиститися від ударів.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван визнав актуальність питання ППО в п’ятницю в Києві, де він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та іншими високопосадовцями.

«Ми визнаємо гостру потребу в протиповітряній обороні в цей критичний момент, коли росія та російські війська обрушують ракети та іранські безпілотники на цивільну інфраструктуру цієї країни», — сказав Салліван на прес-конференції.

Пакет допомоги США також включає 1100 безпілотних систем Phoenix Ghost, а також 40 броньованих катерів і модернізацію 250 броньованих машин M1117, серед іншого.

Він підпадає під Ініціативу сприяння безпеці України, яка фінансує закупівлю обладнання в оборонній промисловості, а не бере предмети безпосередньо з існуючих військових запасів.

Завдяки останній допомозі загальні зобов’язання Вашингтона надати безпекову допомогу Україні перевищили 18,2 мільярда доларів з моменту вторгнення росії наприкінці лютого.

Окрім допомоги у сфері безпеки, Сполучені Штати вивчають варіанти усунення шкоди інфраструктурі внаслідок російських ударів, які, як сказав Зеленський у четвер, залишили мільйони людей без світла.

«Ми хочемо спробувати побачити, що ми можемо зробити в короткостроковій перспективі, щоб допомогти Україні відновити збиток, особливо її електричній інфраструктурі, самій мережі», — сказав журналістам речник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

Вашингтон працює з іншими країнами щодо запасних частин і технічної допомоги, а також надання палива для допомоги Україні протягом майбутньої зими, додав Кірбі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: