Слово про воскресіння сина вдови з Наїну

22.10.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Коли Спаситель світу в’їжджає до міста Наїн, він зустрічає процесію поховання єдиного сина вдови. Спонуканий співчуттям до жінки, Христос воскрешає чоловіка з мертвих, і історія досягає кульмінації в новинах про Нього, що поширюються Юдеєю. До цього моменту в Євангелії від Луки зцілювальна сила Спасителя вже добре встановлена.  Уже до Луки 7 він чудесним чином здійснював екзорцизм (Лука 4:31-37, 41), зціляв хвороби (Лука 4:38-40), очищав прокаженого (Лука 5:12-13), зціляв розслабленого (Лука 5 :17-26), і зцілив вмираючого слугу римського сотника (Лк. 7:1-10). Тим не менш, Христос ще не продемонстрував здатності знищити смерть, що робить епізод у Луки 7:11-17 ще більш драматичним.

З усіх смертей дитяча найбільш неприродна та найважча. За словами Карла-Гюстава Юнга, це «крапка, поставлена ​​перед кінцем речення», іноді коли речення ще не почалося. Ми очікуємо, що старі помруть. Розлука завжди важка, але це не дивно. Але дитина, молодь? Попереду життя з його красою, дивом і потенціалом. Смерть — жорстокий злодій, коли вражає молодь. Страждання, які зазвичай передують смерті, є ще однією причиною, чому батьки так важко переносять дитячу смерть. Діти були створені для веселощів і сміху, для сонця, а не для болю. І вони мають загострену дитячу свідомість, а не здатність справлятися зі стражданнями, які приходять із зрілістю. Їм також не вистачає «доброї амнезії старості». У спосіб, який відрізняється від будь-яких інших людських стосунків, дитина є кісткою від кістки своїх батьків, плоттю від їхньої плоті. Коли помирає дитина, ховають частину батьків.

Смерть близької людини – це завжди важко, але смерть дитини, безсумнівно, є однією з найбільших труднощів у житті. У Святому Письмі описано кілька випадків смерті дітей.

Є зрозуміле горе, пов’язане зі смертю дітей. Єгиптяни переживали смерть своїх первістків (Вихід 12:29-30), батьки з Віфлеєму сумували через смерть своїх синів, молодших двох років, коли Ірод убив їх після народження Ісуса (Матвій 2:16-18), вдова із Сарепти переживала смерть свого сина (1 Царів 17:17-18), і шунамітка сумувала через смерть свого сина (2 Царів 4:18-37). І хто може коли-небудь забути горе Давида через смерть Авесалома, коли він кричав: «О сину мій Авесаломе, сину мій, сину мій Авесаломе! Якби я помер замість тебе, Авесаломе, сину мій, сину мій! (2 Царств 18:33)? Хіба це не жахливе почуття кожного батька, коли помирає дитина?

Вдова, яку Христос зустрів того дня в Наїні, була сповнена надзвичайного горя. Того дня вона йшла поховати частину себе.

Ісус Христос воскресив трьох людей із мертвих, першим був син вдови, а потім дочка Яіра (Луки 8:49) і Лазар (Іван 11:17). Зустріч Спасителя з вдовою та її сином описана лише в Євангелії від Луки.

Святий апостол та друг Богородиці, Лука включив цю зустріч у своє Євангеліє, тому що він хоче, щоб ми зрозуміли, що Господь все ще піклується про нас сьогодні. Незважаючи на біль і страждання, смуток і втрати, які ми відчуваємо, Христос дбає про нас. Той самий Ісус Христос, Який співчував вдові з Наїну, звертається до нас у нашому болі, стражданні, смутку та втраті. Пророк Ісая сказав: «Він узяв наші страждання і поніс наші печалі» (див: Ісая 53:4).Співчуття Спасителя до вдови з Наїну все ще доступне кожній страждаючій і змученій душі сьогодні.

Давайте спочатку подивимося на обстановку дива. Базою служіння Господа Ісуса в Галілеї та його батьківщиною було місто Капернаум (Матвій 4:13). Ісус Христос зцілив сина сотника в Капернаумі (Луки 7:1-10), і незабаром після цього він пішов до міста під назвою Наїн (7:11). Це єдине місце у всій Біблії, де згадується Наїн. Це було приблизно за двадцять п’ять на південь від Капернаума, а іншою мовою приблизно за хороший день подорожі. Господь Ісус був майже біля міської брами, коли галаслива похоронна процесія почала виходити з міста. Апостол Лука згадує міську «браму», але а даний час археологія поки що не знайшла жодних доказів існування міських стін (вони могли бути дерев’яним та не зберегтися до наших часів), тому «ворота» можуть використовуватись у більш переносному значенні головного входу до міста, місця, де старійшини збиралися, щоб обговорити міські справи.

А саме життя в першому столітті на Близькому Сході було важким. Чоловіки часто помирали в дуже молодому віці. Похорони були дуже поширеними (Луки 8:40-56 ; Івана 11:1-14). Ісус Христос втрутився в похоронну процесію, коли дізнався, що померлий був єдиним сином у вдови.

Давайте поспостерігаємо за силою Христа. Отже, святий Лука сказав, що Спаситель підійшов і торкнувся ношів, а ті, хто їх приносив, зупинилися (7:14). Цього не було зроблено. Згідно з церемоніальними законами Старого Заповіту, доторкнувшись до померлої людини або до будь-чого, з чим померла людина контактувала, наприклад до ліжка, людина ставала нечистою протягом семи днів (Числа 19:11-22). Але Ісус Христос, як втілений Бог, не був осквернений чи зіпсований смертю. Я думаю, що всі зупинилися і подивилися на Господа. «Що Він робить?» – люди, мабуть, думали про себе. Звичайно, Христос знав, що робив. Ось Він, Творець життя, зустрічає процесію смерті. Тут був творець цілого Всесвіту (Івана 1:3) протистояння руйнівнику людського життя. І так Ісус Христос, за чиїм наказом весь всесвіт раніше був створений (Псалом 33:6, 9), просто сказав: «Юначе, кажу тобі, встань» (7:14б).

У цей момент натовп, можливо, справді задумався про Господа. Але довго дивуватися не довелося. Святий апостол Лука сказав, що мертвий сів і почав говорити, а Господь віддав його матері (7:15).

Розглянемо інші моменти, які пов’язані з цією історією. У цій історії Спаситель, а за Ним по п’ятах йде все більший натовп, стає свідком того, як мати сумує за своїм померлим сином. Святий Лука розповідає історію словами: «Коли Господь побачив її, змилосердився над нею і сказав їй: «Не плач». Це речення знаменує собою перший раз, коли Христос згадується як «Господь» в Євангелії від Луки. До цього моменту Він здійснив безліч дивовижних подвигів і все ж залишався «Ісусом». Але цілих сім розділів Євангелія, Він нарешті зробив те, що виправдало титул «Господь». «Коли Господь побачив її, то змилосердився над нею».

Здається, інколи євангелісти відкидали ту чи іншу подію для гарного заходу, залишаючи осторонь хтозна скільки інших, але включаючи ту чи іншу подію лише тому, що їх надихнуло зберегти. Ось такий випадок у Наїні. Присутність Христа у цьому непоказному селі просто з’являється нізвідки, як і головні герої історії. Вони з’являються нізвідки й одразу ж зникають у тумані історії, щойно розповідь теж закінчується.

Іншими словами, в цій історії є щось дивовижне буденне, повсякденне. Анонімна вдова в центрі оповідання не є знаменитістю, членом королівської родини чи будь-ким іншим, хто має на увазі. Вражає, як небагато людей, яких Господь зцілив під час свого служіння, названі іменами в євангельських оповіданнях — насправді це дуже мізерний відсоток. Дійсно, вона водночас і вдова, і людина без спадкоємця чоловічої статі (принаймні є немає живого спадкоємця чоловічої статі, як починається історія). Це означає, що вона навряд чи могла стати більш маргіналізованою на Стародавньому Близькому Сході. Можна довго розповідати про соціальний статус вдови на Сході. За минулі дві тис років він не змінився. Кому цікаво, раджу подивитися фільм «Усама» про вдову, яка залишилася з дочкою, яку вона змушена одягати хлопчиком, щоб просто ходити по вулиці на роботу.

Вдову чекало похмуре майбутнє. Для вдів не було роботи. Зазвичай вона жила в одному з будинків своїх дітей, брала участь у домашньому господарстві та отримувала від заробленої допомоги для сім’ї. Але не маючи ні сина, ні сім’ї, вдова була покинута на волю примх і благодійних поривів громади. Не було ні системи соціального страхування, ні суспільного добробуту, ні загальної допомоги для бідних. Іноді, як сьогодні, коли ховали єдиного сина, вони оточили її підтримкою. Але в наступні дні хто візьме в рот інший рот, якого потрібно годувати? Вдівство може бути дуже похмурим і дуже самотнім.

Тому це диво воскресіння особливо знакове. Бог бажає продемонструвати диво як надприродний акт, що вказує на біду людини. Чудесне зцілення не можна поставити на потік. Не можна зробити з дива універсальний інструмент. Господь свідчить про принципову переборюваність смерті. Про її не фатальність. Щоб ми впадали у відчай. Власне з цього приводу Господь і знаходить ситуацію максимального відчаю, для з’явлення дива. А при чому тут соціальне?

При тому, що ми всі покликані, не в порядку дива, але саме в порядку «на потік» виключати ситуації, коли смерть родича прирікає людей на де-соціалізацію та злидні. У цьому якщо завгодно божественне завдання всім нам.

Продовжимо наші роздуми над Словом Божим.

Згідно з єврейським звичаєм, якщо ви зустріли похоронну процесію, ви повинні були приєднатися до неї. Отже, ми маємо зустріч двох натовпів. Який контраст між натовпом, який йшов за Ісусом, і натовпом, який йшов за вдовою та її мертвим сином! Ісус і його учні раділи благословенню Господа, а вдова та її друзі оплакували смерть єдиного сина. Ісус прямував до міста, тоді як плакальники прямували до цвинтаря.

Духовно кажучи, кожен з нас знаходиться в одному з цих двох натовпів. Якщо ви довірилися Христу, ви йдете до, «міста з підвалинами, творцем і будівничим якого є Бог». (Євреям 11:10)  Якщо ви «мертвий у гріху», ви вже на кладовищі і під осудом Бога, як сказано, «Хто вірить у Сина, той має вічне життя, а хто в Сина не вірить, той життя не побачить, але Божий гнів перебуває на ньому» (Івана 3:36). Тому нам варто звернути наш погляд на Христа та принести покаяння у наших гріхах на таїнстві сповіді.

Ісус Христос не прийшов воскресити наших мертвих та повернути їх нам. Він не прийшов, щоб продовжити наше життя понад визначений для нас час. Нам, у нашому часто обмеженому мисленні, іноді хочеться, щоб Він це зробив. Але ми повинні пам’ятати, що хоча він виховував того хлопчика, похорони цього хлопчика відклали на пізніший час.

Ісус Христос не прийшов, щоб запропонувати тимчасове вирішення нашої вічної проблеми. Він прийшов, щоб запропонувати щось набагато міцніше й постійніше. Він прийшов, щоб запропонувати вічне життя всім, хто його отримає. Це втіха, яку пропонує Спаситель, що кожен, хто вірить у Нього, не повинен страждати від наслідків бунту проти Бога (якими є вічна смерть і розлука), а замість цього повинен мати вічне місце з Богом, вічне життя.

Христос використовує похорону подію, щоб принести нове життя та нову надію скривдженій вдові. Ця подія відбувається завдяки надприродній силі Його як Сина Божого, як Боголюдини. Він миттєво втілює всю подію і демонструє силу життя. Спаситель виявляє співчуття до цієї вдови та її сина, воскресивши його з мертвих. Він також дає чітке уявлення про силу, яку Він має над життям, і це розкриває Його божественну владу як над небом, так і над землею. Христос намагається відкрити глибшу частину Істини, яка є в Бозі, і показує, як ці божественні та вічні цінності впливають на все людствоІсус Христос є найвищим джерелом життя, і ця євангельська подія є файним прикладом Його співчуття та любові до тих, хто страждає.

Воскрешаючи мертвого юнака до життя, Ісус Христос вказував на смерть смерті під час свого майбутнього воскресіння. Спаситель прийшов, щоб знищити смерть і дати нам нове життя і нову надію на Нього. Це чудо показує нам, що Він має владу над смертю.

Через кілька місяців Ісуса Христа розіп’яли. Він помер і був похований. Але через три дні Він повернувся до життя. Тепер, коли Він сам воскрес із мертвих, Він має владу дарувати вічне життя кожному, хто приходить до Нього з вірою та покаянням. Його воскресіння є обіцянкою та доказом нашого власного воскресіння.

Як слушно зауважив святитель Лука Кримський: коментуючи даний євангельський епізод: Христос воскресив сина вдови «щоб запевнити нас у можливості спільного воскресіння всіх людей в день Страшного Суду, щоб спростувати нечестиву думку людей, які стверджують, ніби воскресіння мертвих бути не може, ніби зі смертю людини все закінчується, і він занурюється у вічну глибоку темряву».

Слово Христове звернене не тільки до померлого юнака з цього Євангельського читання, але до всієї молоді нашого часу. Вона адресована всім духовно мертвим. Христос промовляє до всіх і до кожного з нас, хто в рабстві гріха був схоплений і поневолений його смертельними сітками і ведений до нашої моральної катастрофи і смерті.

Як зазначає один з сучасних проповідників: багато разів ми чуємо, як люди кажуть, що «ми живемо у важкі часи і неможливо виконувати Христові Заповіді, жити чеснотним і Христовим способом життя». Але ця думка абсолютно неправильна і є обманом сатани. У всі періоди часу є свої труднощі і проблеми. Але в усі часи Христос присутній і живий. Він пропонує правдиве життя всім тим, хто хоче йти за Ним. Але Христос ніколи нікого не змушує йти за Ним. Слідувати за Христом треба з власної волі, а не примусово.

Багато разів ми чуємо, як батьки радять своїм дітям добре проводити час, гуляти з іншими і навіть заохочують їх жити грішним життям без будь-яких обмежень чи кордонів. Ці батьки, хоч і знають, що їхні діти живуть у гріхах і далеко від волі Божої, але не висловлюються, а отже через своє мовчання стають учасниками цих гріхів. Вони не вчать дітей йти шляхом Христа, Церкви, чеснот і всіх добрих справ. Як батьки, вони хочуть виправдати свою невдачу, кажучи: «Вони молоді, нехай радіють життю»! Але яка ж сумна ця ситуація! Отже, ми повинні всім серцем плакати про поразку та спотворення цінностей нашого суспільства! Ці батьки – як мати сьогоднішнього Євангельського читання. Це батьки, які проводжають своїх дітей до духовних гробниць.

Як каже владика Пантелеймон, митрополит Антинойський: «Молодь може дуже багато працювати, вона може бути хорошою в суспільстві та мати гарний характер. Але що відбувається, якщо вони живуть у гріху? Якщо вони ганьблять Бога своїм способом життя? Якщо вони не мають жодного відношення до Христа і Його Святої Православної Церкви, а з’являються в Церкві лише на Різдво, Великдень або з приводу смерті, вінчання чи хрещення? Якщо вони не беруть участі щонеділі в публічному богослужінні, або якщо вони не сповідаються, або не причащаються Святого Причастя, Тіла і Крові Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, то вони справді духовно мертві. Усі батьки піклуються про освіту своїх дітей, їхній фінансовий стан, сподіваючись на краще майбутнє життя. Вони дуже важко досягають цього через любов до своїх дітей. Але чому вони нехтують духовним аспектом життя? Чому ми допускаємо духовну смерть наших дітей і не пробуджуємо їх до того, щоб вони йшли за Христом і були активними членами Його Святої Православної Церкви? Кабаки, світські задоволення, наркотики, куріння, нічне життя, азартні ігри можуть принести в душу молодої людини лише одне — духовну смерть. На жаль, багато батьків супроводжують своїх дітей, як небіжчиків, не зворушуючись, тому що самі духовно мертві».

Коли помирає молодий чоловік, усі поруч плачуть. Якщо люди виявляють стільки співчуття до того, хто помер таким молодим, то наскільки більше ми повинні виявляти співчуття, коли бачимо, як молодь нашого суспільства поневолена духовною смертю? Якби жителі Наїну виявили стільки співчуття, то наскільки більше наш Господь, Який є Господом Життя і дає силу подолати саму смерть?

Як каже владика Пантелеймон, митрополит Антинойський: «у наш час Христос підходить до молоді і наказує їй: «Юначе, вставай». Встань із свого падіння. Підніміться з бруду гріха. Повстаньте з духовної смерті, яка привела вас до смерті. Світ і мирські задоволення ворогують з Богом, тому що сатана використовує їх як знаряддя, щоб знищити образ Бога, який є людиною. Стежка, якою йшли наїнці, привела юнака до могили. Шлях, яким ідуть далеко від Христа, веде до духовної смерті і, зрештою, до смерті вічної».

Коли людина зустрічається з Христом і слухає Його голос, тоді її душа наповнюється Життям. Коли людина відкриває своє серце для Христа, Який завжди стоїть поруч з тобою, тоді, скільки б не було гріхів, через правдиве покаяння і святу сповідь вони будуть прощені. Душа людини очищається від усякої плями і скверни, як душі, так і тіла. Поки ми йдемо дорогою життя, ми маємо можливість і надію зустрітися з Христом. Ми ніколи не повинні падати духом. Але, знову ж таки, ми ніколи не повинні зволікати з нашим покаянням і нашим поверненням до Христа, нашого Бога.

Це євангельське читання відкриває любов і співчуття Христа до молоді. Христос любить всю молодь і хоче запропонувати їй правдиве життя. Спосіб життя, якого слід дотримуватися. Христос хоче воскресити вас від духовної смерті. Він хоче, щоб ти став Його.

Тож наближаймося всі разом до Христа і станьмо Христоносцями, а не носіями смерті.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький, доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: