Нове повчання з притчі про блудного сина

03.03.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Немає жодної притчі чи вислову нашого Господа, які були б настільки добре відомі та знайомі, як притча про блудного сина. Притча про блудного сина — одна з найвеличніших історій спокути, коли-небудь розказаних — історія, наповнена милосердям і благодаттю. Це притча про те, як Бог дивиться на нас і як ми можемо вибрати покаятися і повернутися до Бога або відкинути його.

З цієї біблійної історії ви дізнаєтесь про батька та двох синів. Поки старший син сидів вдома і тяжко працював на батька, молодший син втік зі своїм спадком і витрачав його на дурниці. Опинившись самотнім, працюючи як раб за їжу та живучи зі свинями, молодший син повертається додому, жебракуючи, щоб працювати на свого батька. Батько зустрічає свого сина додому з розкритими обіймами та великим співчуттям. Старший син дуже злиться на брата за те, що він повернувся додому, і на батька за те, що він прийняв його…

За думою окремих теологів та екзегетів Нового Заповіту, деякі хибні висновки були зроблені з цього. Хіба це не та притча, на яку постійно посилаються ті, хто намагається довести, що ідеї справедливості, суду та гніву абсолютно та цілком чужі природі Бога та церковному вченню про Нього? «Тут немає нічого, — кажуть вони, — ні батьківського гніву, ні батьківських вимог певних дій з боку сина, просто любов, чиста любов, нічого, крім любові».

Це типовий приклад негативного висновку, зробленого з притчі. Оскільки вона не вчить позитивно про справедливість і гнів Божий, нам кажуть, що такі якості взагалі не належать Богові. Те, що Ісус Христос в іншому місці Євангелії наголошує на цих якостях, звичайно, також повністю ігнорується. Іншим прикладом є те, що ця притча «скасовує» абсолютну необхідність покаяння.

Тому  розкриємо сьогодні справжній сенс цієї причти. Не марно вона читається у Православній Традиції напередодні Великого посту, часу, який запропоновано для покаяння.

Розгляд передісторії кожного біблійного уривка часто допомагає нам краще зрозуміти його значення, і це справді стосується цієї притчі. Цю історію описано в Євангелії від Луки 15:1-2, де ми бачимо, як фарисеї та книжники висміюють Спасителя світу за те, що Він приймав та їв з грішниками. Ці єврейські релігійні лідери першого століття не вважали за побожну людину доречним так спілкуватися.

Іноді важливі принципи повторюються в Біблії, щоб підкреслити. Так було, коли Ісус Христос тричі благав Петра пасти Його овець (Івана 21:17). У відповідь на докори фарисеїв і книжників, записані в Луки 15:1-2 , Боголюдина сказав три притчі, які підкреслювали Його відповідь.

Перша притча була про загублену вівцю (Луки 15:4-7). У цій історії пастух мав 100 вівець. Коли одна заблукала, він залишив 99, щоб шукати заблукану вівцю. Знайшовши та принісши додому, він порадів разом із друзями та сусідами.

У Біблії Божі люди зазвичай називаються вівцями або Божою отарою (Матвія 26:31; Луки 12:32; Івана 21:17; Дії 20:28-29). Пасторів закликають пасти «стадо Боже» (1 Петра 5:2 ), а Спасителя називають «Господарем пастирів». Суть притчі полягає в тому, що Бог бажає привести тих, хто заблукав (грішників), відновити через покаяння стосунки з Ним, і Він радіє, коли вони каються з щирим сумом.

Друга притча про жінку, яка втрачає одну з 10 срібних монет. Жінка запалює лампу й підмітає свій будинок, ретельно шукаючи зниклу монету. Знайшовши його, вона також радіє зі своїми друзями та сусідами (Луки 15:8-10). Дехто дивувався, чому таке значення надається втраті єдиної монети. У коментарях зазвичай висуваються дві можливі причини. По-перше, домогосподарство могло бути бідним, а монета, хоча й не коштувала так багато сама по собі, за цих обставин все одно була б дуже важливою для сім’ї. По-друге, зникла монета могла бути частиною передньої частини з 10 монет, яка символізувала весільну обітницю — подібно до того, що сьогодні символізує обручка.

Отже, ми бачимо подібності притч про загублену вівцю, загублену монету та загубленого сина. Зверніть увагу на спільну тему всіх трьох притч. Незалежно від того, чи це була загублена вівця, загублена монета чи загублений син, є радість, коли втрачене повертається.

Усі три притчі в 15-тому розділі святого Луки також відповідають на запитання, поставлене єврейською владою та є прообразом якого є старший брат у третій притчі,— чи було доречно, щоб Ісус Христос піклувався про грішників та навіть спілкувався з ними. Притчі показують, що Бог дійсно піклується про людей та радіє, коли вони врятовані від біди та рабства гріху.

Звернемо увагу на інші моменти причти про блудного сина. У той час люди шанували родину в найвищій пошані. Кожен син мав шанувати свого батька й шанобливо носити його ім’я. Син розглядався не просто як окрема особа, а як продовження свого батька та всієї його родини. У певному сенсі честь родини лежала на плечах сина; він мав зобов’язання гідно продовжувати сімейну спадщину. Спадок батька зазвичай розподілявся між його синами після його смерті. У притчі, коли молодший син попросив у батька свою частку, він по суті сказав своєму батькові: «Я б хотів, щоб ти помер».

Далі син приніс ще більше безчестя, коли отримав свою частку спадщини. У ті часи батько мав права на всю спадщину, яка складалася не тільки з грошей. Спадщиною була вся земля, худоба та інше майно, яке належало родині. На сина могла бути покладена відповідальність за його частку спадщини; проте прибуток батько отримував ще за життя. Те, що зробив молодший син, було б немислимим в очах євреїв. Коли він отримав свою частку, він знищив одну третину прибутку батька заради власної егоїстичної вигоди. Навіть гірше, це було більше, ніж відмова від батька; це також було відкидання цілої родинної лінії та її генераційної турботи про спадщину. Очікувалося, що син використає свою частку спадщини для будівництва майбутнього сім’ї.

Варто підкреслити те, що ця притча про двох синів, а не про одного Спаситель починає розповідь, кажучи, що в батька було двоє синів. Розповідаючи цю історію, ми бачимо майстерність і мудрість Ісуса Христа.

Блудний син – це людина, яка безрозсудно і егоїстично розтринькує гроші, а потім шкодує про свою нерозумну поведінку. Сьогодні термін «блудний» став означати розкаяне повернення людини, незважаючи на причини, з яких вона пішла. Блудний син також називається загубленим сином у більшості версій Біблії через норовливість сина.

Молодший син вибухнув повстанням. Він знав, чого хотів. Його бажання спонукали його покластися на все, щоб отримати те, що Бог засудив. Він любив гріх. Це обіцяло задоволення апетиту та амбіцій. Його захоплення гіпнотизувало його. Він бунтує проти батька. Він показує, що він незадоволений забезпеченням свого батька, його обмеженнями та його керівництвом.

Зі старшим сином було інакше. Вдома йому сподобалося. Не те щоб він любив свого батька. Як і всі ми, він хотів діяти по-своєму. Він вважав себе достатньо розумним, щоб керувати своїм батьком та вимагати від нього те, що він хотів. Він любив себе занадто сильно, щоб бути зацікавленим у тому, щоб догодити комусь, крім себе. Гординя, породжена самовпевненістю, була його дороговказною зіркою. Цей старший брат сумував за високими якостями в житті свого батька. Він просто не міг зрозуміти терпіння, поблажливості та горя свого батька через відсутність молодшого брата вдома. Його серце настільки замерзло через егоїстичну зарозумілість, що йому бракувало розуміння чи співчуття.

Це гарні картини грішної людини – жертви гріха, людини обманутої та ошуканої гріхом, яка повстає проти люблячого обмеження Батька. Це також чудове зображення люблячого Бога, Який терпляче й з любов’ю чекає на повернення блудного сина.

Цікаво відзначити, що з семи смертних гріхів традиції чотири належать розуму й духу, а три — плоті. Це були тілесні гріхи: пожадливість, ненажерливість і лінощі, які здолали блудного сина. Саме гріхи духу: гордість, жадібність, заздрість та гнів полонили старшого брата. Це гріхи, можливо, більш смертельні, ніж гріхи плоті. В основному ці гріхи духу породжені зарозумілістю, через яку всі бажання здаються праведними і добрими.

Гріхи духу підступно скандальні. Вони легко обманюють громадськість і тих, хто перебуває у їхній владі, змушуючи їх вважати себе нешкідливими, або, власне кажучи, найбажанішими. Таких грішників важко розбудити до усвідомлення свого гріха. Таким чином обидва сини повстали проти свого батька, молодший від батьківського контролю, старший від батьківської любові. Кожен хотів одного: мати свій шлях. Ця майстерна притча глибоко вражає серце людської природи.

Наголос Ісуса Христа на покаянні не був новою темою для Нього в цих притчах. Він часто говорив про необхідність покаяння. Коли Він почав Своє публічне служіння, Ісус сказав: «Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне!» (див: Матвія 4:17).

Оскільки покаяння є дуже важливою темою для всіх, хто бажає бути частиною Божої вічної сім’ї, не дивно, що Ісус Христос включив це вчення в притчу про блудного сина та в дві притчі, які їй передують у Євангелії від Луки у 15-тому розділі.

Блудний син, який трудиться в свинарнику, є зображенням заблуканого грішника або бунтівного християнина, який повернувся до грішного життя (2 Петра 2:19–21). Наслідки гріха ніколи не бувають гарними (Якова 1:14–15).Блудний син почав розмірковувати про свій жалюгідний стан та «схаменувся» (Лк. 15:17). Він розуміє, що навіть слугам його батька краще. Сумні обставини допомагають йому побачити свого батька в новому світлі. У його серці починає світати надія (Псалом 147:11; Ісая 40:30–31; 1 Тимофію 4:10).Усвідомлення блудного сина відображає відкриття грішником того, що немає надії, крім Бога (Ефесянам 2:12; 2 Тимофію 2:25–26). Коли грішник «приходить до тями», слідує покаяння разом із бажанням повернутися до спілкування з Богом.

Син розробляє план дій, а це показує, що його каяття було щирим. Він визнає свій гріх (Луки 15:18), і він відмовиться від своїх синівських прав та готовий зайняти становище слуги (вірш 19). Він усвідомлює, що не має права на благословення від батька, і йому нічого не можна запропонувати батькові, окрім служіння. Повертаючись додому, блудний син готується впасти до ніг батька та благати про пощаду.

Подібним чином розкаяний грішник, приходячи до Бога, гостро усвідомлює власну духовну бідність.

Ця історія є притчею, яку Спаситель світу розповів, щоб показати, що відбувається, коли ми йдемо з дому батька, коли ми вирішуємо піти від нашого Небесного Отця. Вона показує, що відбувається, коли ми хочемо переслідувати власні пристрасті та задоволення цього світу замість зразків, яких Бог допомагає нам навчитися, коли ми маємо стосунки з Ним. Вона попереджає про невдачу, яка станеться, коли ми виберемо гріх, але вона також чудово ілюструє благодать, любов, милосердя та прощення нашого Небесного Отця, Який завжди готовий прийняти нас додому.

Образ батька є важливим цій притчі й з інших причин. Бо однією з найбільших потреб людей у ​​світі є бажання отримати благословення від своїх батьків. Мільйони людей у всьому світі мовчки страждають через те, що вони відчувають, що їхні батьки відкинули їх, або що з якоїсь відомої чи невідомої причини стосунки з їхніми батьками були ворожими та неприємними. Вони ніколи не отримували благословення чи визнання свого батька. Психологи назвали цю глибоко вкорінену емоційну потребу чоловіків «батьківським голодом». Тому ми всі маємо покладати безсумнівну надію на Нашого Небесного Отця, Який завжди готовий нас прийняти.

Продовжимо аналіз цієї притчі. Як слушно зауважив один проповідників, ця історія проголошує можливість нового початку, нову можливість для души, ще один шанс для людини. Сам контекст і місце дії притчі, як я вже нагадував вам, це чудово показує. Слухачі Господа відчували, що є шанс навіть для них, що у вченнях Христа є нова і свіжа надія. І навіть фарисеї та книжники бачили те саме.

Що їх дратувало, так це те, що наш Господь взагалі мав щось робити з митарями та грішниками. Вони вважали таких людей абсолютно і повністю поза межами надії та спокути. Це був «ортодоксальний» погляд на таких людей. Вони були настільки безнадійними, що їх можна було повністю ігнорувати. Релігія була для хороших людей та не мала нічого спільного з поганими людьми. Це те, що виділяється на самій поверхні.

Існує можливість нового старту, нового початку для всіх, навіть для найвідчайдушніших. Жодна справа не може бути гіршою, ніж справа блудного сина. Але навіть він може почати знову. Він торкнувся дна, він опустився на дно, він опустився так низько, що вже не міг опуститися далі. Ніколи не було намальовано більш безнадійної картини, ніж картина цього хлопчика в далекій країні серед лушпиння та свиней, безгрошівця й друзів, абсолютно безнадійного й покинутого, абсолютно спустошеного й пригніченого. Але навіть він отримує новий початок, навіть він покликаний почати новий початок.

Є переломний момент, який веде до удачі та щастя навіть для нього. Але для того, щоб почати справді заново, потрібно щось більше. Недостатньо, щоб усі сліди минулого були видалені, тому що потрібно щось у сьогоденні. Ми хочемо бути одягненими, ми повинні бути одягненими. Нам потрібна впевненість, щоб почати заново і зустрітися з життям, його людьми та його проблемами.

Хоча батько зустрів хлопчика й поцілував його, одне це не додало б йому впевненості. Він би знав, що всі дивляться на лахміття та на багнюку. Але на цьому батько не зупиняється. Він одягає хлопчика в сукню, гідну сина, і надягає йому на палець персня. Він повертає йому статус сина та зовнішні докази того стану. Він оголошує всім, що його син повернувся та одягає його так, щоб він не соромився, коли зустрічає людей. Ніхто інший не міг цього зробити, крім батька. Інші могли б прийняти хлопчика та допомогти йому, але ніхто не міг зробити з нього сина, крім батька. Ніхто інший не міг дати йому його посаду та забезпечити його засобами, необхідними для життя.

Точно так само і з нами, коли ми звертаємося до Бога. Він не тільки прощає та стирає минуле, Він робить нас синами. Він дає нам нове життя і нову силу. Він настільки запевнить вас у Своїй любові, що ви зможете без сорому дивитися в очі іншим. Він зодягне вас у шату Христової праведності, Він не тільки скаже вам, що Він вважає вас дитиною, але дасть вам відчути, що ви нею є.

Отже, фарисеїв і книжників дратувала наука нашого Господа. Будь-хто, хто бачив будь-яку надію на митаря чи грішника, для них повинен бути цілковито неправим та й ще богохульником. Справа не в тому, як його повернути, а в тому, чи потрібно його повернути, чи заслужив він взагалі на щось. Те ж саме випливає в притчі в різному ставленні батька та старшого брата до блудного сина.

Притча про блудного сина — це історія, чудова історія, яку Ісус Христос розповів, щоб проілюструвати радість Отця Небесного через покаяння заблудлого грішника. Але це більше, ніж історії — про загублену вівцю, загублену монету та загубленого сина. Ісус Христос живе цим шуканням і радістю день у день. Він шукає тих, хто блукав та дає їм радість й надію.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: