Притча про блудного сина: спроба нового прочитання

12.02.2023 0 By NS.Writer

Эксклюзив. Ця притча є однією з найпопулярніших, коли-небудь наведених нашим Господом, не дарма. Притчу про блудного сина можна знайти в 15-му розділі Луки, вірші 11-32. Вона сповнена гостроти співчуття, прощення та любові. Ви пам’ятаєте контекст, у якому це було подано, коли фарисеї скаржилися, що Спаситель світу проводить час із грішниками. У відповідь на ці скарги Господь розповів цю притчу та дві коротші, щоб говорити про радість на небі, коли те, що втрачено, знайдено.

Притча про блудного сина: спроба нового прочитання

Головний герой притчі, прощаючий батько, характер якого залишається незмінним протягом усієї історії, є образом Бога. Молодший син символізує втрачених (митників і грішників того часу, Лука 15:1), а старший брат представляє самоправедних (фарисеїв і вчителів закону того часу, Лука 15:2).

Основною темою цієї притчі є не стільки навернення грішника, а радше відновлення віруючого в спілкування з Отцем. У цій історії ми бачимо, як милість батька затьмарює гріховність сина, оскільки сама пам’ять про доброту батька приводить блудного сина до покаяння.

Ми почнемо розкривати сенс цієї притчі з дванадцятого вірша, у якому молодший син просить у свого батька свою частку його маєтку, яка була б половиною того, що отримав би його старший брат; іншими словами, 1/3 для молодших, 2/3 для старших (Повторення Закону 21:17 ). Хоча він цілком мав право просити, це не було любов’ю, оскільки це означало, що він бажає смерті свого батька.

Замість того щоб докоряти сину, батько терпляче виконує його прохання. Це образ того, як Бог дозволяє грішнику йти його власним шляхом. Ми всі маємо це безглузде прагнення бути незалежними, яке лежить в основі того, що грішник наполягає у своєму гріху. Гріховний стан — це відхід і віддаленість від Бога.

Гріховний стан — це також стан постійного невдоволення. У Луки 12:15 сказано: «Стережіться! Стережіться всякої жадібності; Життя людини не полягає в достатку її майна». Цей син на важкому шляху засвоїв, що жадібність веде до життя, повного незадоволення та розчарування. Він також дізнався, що найцінніші речі в житті — це речі, які неможливо купити чи замінити.

У вірші 13 ми читаємо, що він подорожує в далеку країну. З його попередніх дій стає очевидним, що він уже здійснив цю подорож у своєму серці, і фізичний відхід був проявом його свідомої непокори всьому доброму, яке запропонував його батько. У процесі він витрачає все, над чим так важко працював його батько, на егоїстичні, дрібні досягнення, втрачаючи все. Його фінансова катастрофа супроводжується стихійним лихом у вигляді голоду, який він не зміг спланувати.

У цей момент він продає себе у фізичне рабство язичнику та виявляє, що пасе свиней, що є огидною роботою для єврейського народу. Зайве говорити, що в той момент він, мабуть, був неймовірно відчайдушним, щоб добровільно потрапити в таке огидне становище. І яка іронія, що його вибір привів його до посади, в якій у нього не було іншого вибору, як працювати, до того ж для незнайомої людини, роблячи саме те, що він відмовлявся робити для свого батька.

Крім того, йому, очевидно, платили так мало, що він дуже захотів з’їсти їжу свиней. Саме тоді, коли він, мабуть, думав, що життя не може бути гіршим, він навіть не міг знайти пощади серед людей. Очевидно, як тільки його багатство зникло, його друзі також. У тексті чітко сказано: «Ніхто йому нічого не давав». Навіть цим нечистим тваринам, здавалося, було краще, ніж йому в цей момент. Це зображення стану заблуканого грішника або бунтівного християнина, який повернувся до життя рабства гріха. Це зображення того, що насправді робить гріх у житті людини, коли вона відкидає волю Батька Отця. Гріх завжди обіцяє більше, ніж дає, веде вас далі, ніж ви хотіли, і залишає вас гіршим, ніж ви були раніше. Гріх обіцяє свободу, але приносить рабство (Івана 8:34).

Син починає розмірковувати про свій стан та розуміє, що навіть слугам його батька було краще, ніж йому. Його хворобливі обставини допомагають йому побачити свого батька в новому світлі та дають йому надію. Це відображає грішника, коли він/вона виявляє злидні умови свого життя через гріх.

Це усвідомлення того, що без Бога немає надії. Це коли розкаяний грішник приходить до тями та прагне повернутися до стану спілкування з Богом, який було втрачено, коли Адам згрішив. Син складає план дій.

Хоча з першого погляду може здатися, що він не справді кається, а радше спонукає його голод, ретельніше вивчення тексту дає нові ідеї. Він готовий поступитися правами сина свого батька і стати його слугою. Ми можемо лише здогадуватися з цього приводу, але він, можливо, навіть був готовий відшкодувати втрачене.

Незалежно від мотивації, це демонструє справжнє смирення та справжнє покаяння, засноване не на тому, що він сказав, а на тому, що він був готовий зробити. Він усвідомлює, що не мав права вимагати благословення після повернення в дім свого батька, і він не має нічого запропонувати, окрім життя слуги, на ознаку покаяння у своїх попередніх вчинках. З цим він готовий впасти до ніг свого батька та сподіватися на прощення та милосердя. Це саме те, що означає навернення: покінчити з життям у рабстві гріха через визнання власних гріхів та віру в Ісуса Христа та стати рабом праведності, приносячи своє тіло як живу жертву.

Ісус Христос зображує батька, який чекає на свого сина, можливо, щоденно дивиться на далеку дорогу, сподіваючись на його появу. Батько помічає його, коли той був ще далеко. Співчуття батька припускає деяке знання про жалюгідний стан сина, можливо, зі звітів, надісланих додому. У той час у чоловіків не було звичаю бігти, але батько біжить, щоб привітати свого сина (вірш 20). Навіщо йому порушувати звичаї заради цієї норовливої дитини, яка згрішила проти нього?

Очевидною відповіддю є те, що він любив його та дуже хотів показати йому цю любов і відновити стосунки. Коли батько підходить до свого сина, він не тільки обіймає його, але й вітає його поцілунком любові. Він так переповнений радістю від повернення сина, що навіть не дає йому закінчити свою сповідь. Він також не розпитує і не повчає його; натомість він беззастережно прощає його і приймає назад у товариство. Батько, який біжить до свого сина, вітає його поцілунком і наказує святкувати, є картиною того, що відчуває наш Небесний Отець до грішників, які каються. Бог дуже любить нас, терпляче чекає, щоб ми покаялися, щоб виявити нам Своє велике милосердя, тому що Він не хоче, щоб хтось загинув чи врятувався, як у вогні

Цей блудний син був задоволений тим, що повернувся додому як раб, але, на свій подив і радість, знову отримав повний привілей бути сином свого батька. Він був перетворений зі стану злиднів до повного відновлення.

Ось що Божа благодать робить для розкаяного грішника. Ми не тільки отримуємо прощення, але й отримуємо дух синівства як Його діти, спадкоємці Бога та співспадкоємці Христа, Його незрівнянних багатств. Потім батько наказує слугам принести найкращий одяг, без сумніву, його власний (знак гідності та честі, доказ повернення блудного сина в сім’ю), перстень для руки сина, а це ознака влади та синівства) і сандалі на ногах (ознака того, що він не слуга, оскільки слуги не носили взуття — або, якщо на те пішло, каблучок чи дорогого одягу, вірш 22).

Усе це представляє те, що ми отримуємо у Христі під час спасіння: одежу праведності Відкупителя (Іс. 61:10 ), привілей приймати участь від Духа усиновлення (Еф. 1:5 ) і ноги, оснащені готовністю, яка походить від Євангеліє миру, щоб ходити дорогами святості (Еф. 6:15). Готують відгодоване теля та влаштовують вечірку (зверніть увагу, що була пролита кров = спокута за гріх, Євр. 9:22 ). У ті часи відгодованих телят зберігали для особливих випадків, таких як День Спокути (Левіт 23:26-32).

Це була не просто вечірка; це було рідкісне і повне свято. Якби з хлопчиком вчинили згідно з Законом, був би похорон, а не святкування. «Він не вчинив нам згідно з нашими гріхами, не відплатив нам за нашими беззаконнями. Бо як небо високо над землею, так Господь непорушно поставив милість Свою над тими, хто боїться Його. Як віддалений схід від заходу, так віддалив Він наші беззаконня від нас» (Пс. 102:10-13). Замість осуду є радість за сина, який був мертвий, але тепер живий, який колись був втрачений, а тепер знайшовся. Зверніть увагу на паралель між «мертвим» і «живим» і «втраченим» і «знайденим» — термінами, які також стосуються стану людини до і після навернення до Христа ( Еф. 2:1-5 ). Це картина того, що відбувається на небі над одним грішником, що кається (Луки 15:7,10).

Тепер до останнього і трагічного персонажа в притчі про блудного сина, старшого сина, який знову ілюструє фарисеїв і книжників.

Зовні вони жили бездоганним життям, але всередині їхні погляди були огидними (Мт.23:25-28). Це стосувалося старшого сина, який багато працював, слухався батька та не ганьбив ні родину, ні городян. З його слів і вчинків, після повернення брата, очевидно, що він не виявляє любові до свого батька чи брата.

Одним із обов’язків старшого сина було б примирення між батьком і сином. Він був би господарем на святі, щоб відсвяткувати повернення свого брата. Але він залишається в полі, а не в хаті, де мав бути. Один цей вчинок призвів би до публічної ганьби батька. Та все ж батько з великим терпінням йде до свого розлюченого і скривдженого сина. Він не дорікає йому, як вимагають його дії та зневажливе звернення до батька (вірш 29, «дивіться», каже він, замість того, щоб звертатися до нього «батьку» або «мій пане»), і його співчуття не зникає, коли він слухає його скарги та критику.

Хлопець звертається до праведності свого батька, гордо проголошуючи свою власну праведність порівняно з гріховністю свого брата. Кажучи: «Цей твій син», старший брат уникає визнання того, що блудний син є його рідним братом (вірш 30). Як і фарисеї, старший брат визначав гріх зовнішніми вчинками, а не внутрішнім ставленням (Луки 18:9-14). По суті, старший брат каже, що він був гідний свята, а його батько був невдячний за всю його роботу. Тепер той, хто розтринькав його багатство, отримав те, що йому, старшому синові, заслуговував.

Батько ніжно звертається до свого найстаршого «сину мій» (вірш 31) і виправляє помилку в своєму мисленні, називаючи блудного сина «цим твоїм братом» (вірш 32). Відповідь батька: «Нам треба було відсвяткувати», свідчить про те, що старший брат мав приєднатися до святкування, оскільки, здається, є відчуття терміновості не відкладати святкування повернення брата.

Старший брат зосередився на собі, і в результаті немає радості від приїзду брата додому. Він настільки захоплений питаннями справедливості, що не бачить цінності покаяння та повернення свого брата. Він не усвідомлює, що  «хто каже, що він перебуває у світлі, а ненавидить свого брата, той ще досі в темряві. Хто любить свого брата, той перебуває у світлі й у ньому немає спокуси. А хто ненавидить свого брата, той — у темряві, він ходить у пітьмі й не знає, куди йде, бо темрява зробила його очі незрячими» (1 Івана 2:9-11).

Старший брат дозволяє гніву пустити коріння в його серці до такої міри, що він не в змозі виявляти співчуття до свого брата, і, з цього приводу, він не в змозі пробачити передбачуваний гріх свого батька проти нього. Він вважає за краще втамовувати свій гнів, а не насолоджуватися спілкуванням з батьком, братом і громадою. Він обирає страждання та ізоляцію замість відновлення та примирення. Він сприймає повернення брата як загрозу власній спадщині. Зрештою, навіщо йому ділитися своєю часткою з братом, який розтринькав свою? І чому його батько не тішився його присутністю через роки вірної служби?

Мудрий батько прагне відновити, вказуючи, що все, що він має, є і завжди було доступним для запиту його слухняного сина, оскільки це була його частка спадщини з моменту розподілу. Старший син ніколи не використовував наявних у нього благословень. Це схоже на фарисеїв. Вони не змогли зрозуміти благодаті Бога та не зрозуміли значення прощення.

Отже, не те, що вони робили, стало каменем спотикання для їхнього зростання, а те, що вони не робили, відчужувало їх від Бога. Вони були розлючені, коли Ісус приймав і прощав «нечестивих» людей, не бачачи їх власної потреби в Спасителі. Ми не знаємо, чим закінчилася ця історія для старшого сина, але ми знаємо, що фарисеї продовжували противитися Ісусу Христу та відділялися від Його послідовників. Незважаючи на те, що батько благав їх «увійти», вони відмовилися і були тими, хто спровокував арешт і розп’яття Ісуса Христа. Трагічний кінець історії, сповненої такої надії, милосердя, радості та прощення.

Зображення батька, який приймає сина назад є зображенням того, як ми також повинні реагувати на розкаяних грішників. «Усі згрішили й позбавлені Божої слави» (Римл. 3:23). Ми включені до цього «всіх», і ми повинні пам’ятати, що «всі наші праведні вчинки подібні до брудної ганчірки» окремо від Христа. Лише завдяки Божій благодаті ми спасенні, а не завдяки ділам, якими ми можемо хвалитися. Це суть притчі про блудного сина.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,
доктор богословських наук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: