Слово про святого Миколу Чудотворця

21.12.2022 0 By NS.Writer

Брати та сестри! Святитель Миколай настільки любить всіх людей, що робить абсолютно все, що в його силах, щоб привести їх до Бога — і саме тому він відомий як Чудотворець. І хоча наші власні справи, без сумніву, будуть набагато слабшими, проте ми повинні намагатися наслідувати якомога більше цього зразка любові та ні в якому разі не задовольнятися любов’ю, яка бажає чогось меншого чи іншого, ніж порятунок тих, кого ми любимо.

Слово про святого Миколу Чудотворця

Ми з вами знаємо, як Церква урочисто прославляє великих ієрархів — Вселенських вчителів і святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, знаємо, яке величезне духовне багатство своїх творінь ці святителі залишили церкві, яка досі не перестає повчатися богословській істині, богословським знанням та повчанням моральним з їх натхненних творінь.

Святитель Чудотворець Микола нічого подібного не залишив, не залишилося після нього, як нібито, ні особливих настанов, ні богословських праць. І, однак же, Церква так урочисто прославляє його, що йому служба, богослужіння, якось навіть урочистіше виходить, ніж цим трьом Великим Святителям, і наближається, по своїй урочистості, до служби двунадесятих свят. Чому? Та тому, що він в житті своїй втілив всю чесноту, до якої Спаситель учнів закликав, про яку він сказав, що через це люди і дізнаються, хто є учнем Христовим, якщо учні матимуть любов між собою — ту любов, яку проповідував так багато великий апостол любові, Іоанн Богослов. Ось цю чесноту любові, Святитель Миколай так втілив у своєму житті, як мало хто з інших угодників Божих.

Всі вони, звичайно, і ті великі Святителі Вселенські, про яких я тільки що поминав, всі вони прямо дихали любов’ю, сяяли любов’ю. Але Святитель-Чудотворець Миколай — недаремно названий нашим українським народом «Микола милостивий». Наш народ так і говорив: «погано тобі, нужда у тебе, горе у тебе, помолися Миколі Милостивому, а він розповість Спасу Всемилостивому».

Але як Святитель Миколай придбав таку любов? І як він знайшов здатність творити чудеса, які він творив та продовжує творити-у такому неймовірному достатку? Чому він став одним із найвідоміших і найулюбленіших святих усіх часів — настільки, що ні демони, ні сучасний секулярний світ, який вони сформували, не можуть забути його, а натомість повинні знущатися над ним і оскверняти його пам’ять? Відповідь проста і ясно розкривається в тропарі цього свята: «смиренням досяг ти висот».

Воістину, смирення святителя Миколая породило його велику любов. Саме його смирення дало йому силу творити стільки чудес. Саме його смирення дозволило йому здійснити свій великий подвиг. Саме його смирення дозволило йому роздати все, що він мав, бідним та нужденним. І саме його смирення дозволило йому навіть вдарити Арія в обличчя та повалити язичницьких ідолів, і зробити це з абсолютною любов’ю у серці.

Миколай народився в світах в кінці III століття в заможній християнській родині і виховувався у християнській вірі. Підлітком він став оголошеним, тобто запропонував себе життю Церкви, готуючись до свого хрещення. Бути членом християнської церкви в ті дні було справою нелегкою. Оголошені взяли на себе зобов’язання протягом декількох місяців навчатися і наставляти в молитві, в таїнствах, в Священних Писаннях і, найголовніше, на початку великого шляху формування у Христі — зростання у Христі, уподібнення Христу.

Святий Миколай зробив багато-багато добрих справ. Він робив їх тихо. Він зробив це через любов до Спасителя в своєму серці: він зміг побачити лик Христовий в людях, які потребували допомоги. Святий Миколай вчинив так, як вчинив би сам Спаситель.

Миколай отримав багато грошей, коли його батьки померли молодими. Він міг би прожити дуже екстравагантне життя. Він міг би витратити на себе великі гроші, купуючи все, що бачив. Він зрозумів, що гроші насправді належали Богу. Миколай зрозумів, що він повинен брати тільки те, що йому потрібно для себе, а решту грошей він може використовувати для прославлення Бога. Він вирішив прославити Бога, допомагаючи іншим, а не витрачати гроші на розкішне життя для себе.

Миколай був дуже побожним юнаком, який ще зовсім молодим став єпископом, а потім і архієпископом тодішнього великого міста міри, що в провінції Лікія у Малій Азії, яка зараз називається Туреччиною. Там він був відомий своїми благодійними справами. Там він влаштував притулки, лікарні, гуртожитки для душевнохворих, нагодував голодуючих та влаштував дренажну систему, щоб його люди не вмирали від хвороб, викликаних поганою гігієною. Там він звільняв бранців, несправедливо ув’язнених, рятував моряків у бурхливому морі, викуповував молодих дівчат, яких залучали до дитячої проституції. У всьому, що він робив, він хотів показати, що наша доля — жити не як тварини, а як діти Божі.

Багато з епізодів житія святого Миколая стали, природно в дуже спрощеній версії, благочестивими історіями для дітей. Але в одній з історій немає дитячої версії. Так, одне з переказів оповідає, що трьох хлопчиків заманили в будинок м’ясника, який там зарізав їх, розрубав на шматочки та помістив в бочки з-під солінь в своєму магазині, щоб продати під виглядом м’яса своїм покупцям. Але ось, Святий Миколай якось дізнався про те, що сталося, з’явився в будинку м’ясника, зібрав їх, оживив та повернув батькам.

Незважаючи на всю сентиментальність нашої культури щодо дітей, багато з них все ще страждають від жорстокості та зневаги, фізичного та сексуального насильства, знущань та експлуатації.

Інтернет, можливо, зробив революцію в нашому житті, але у нього є темна сторона. у тому числі його використання для догляду за дітьми та сексуалізації дітей. В Євангелії Ісус Христос говорить давньою мовою, все ще знайомою багатьом з нас: «Пустіть дітей приходити до мене». Він не говорив: «нехай діти страждають».

Зверніть увагу на повторення числа три, бо це для Бога Пресвятої Трійці — бо хоча деякі з цих історій і є благочестивими легендами, вони свідчать про суттєву істину про святителя Миколая — що він завжди вказує нам на Бога — на Христа, тобто на Нашого Воскреслого Господа. Миколай по праву покровитель дітей, а також лихварів, моряків, а також багатьох країн — України, Бельгії, Нідерландів, Північної Франції, Угорщини та інших, — бо всім своїм життям спонукає нас задуматися про те, що Бог у Христі любить всіх і об’єднує все. Все його життя веде всіх нас до Бога.

Своїми добрими справами Миколай став зразком віри, любові та чистоти. Він обрав простий спосіб життя, відмовившись від дорогого одягу, їжі та інших надмірностей. Він проводив час, слухаючи своїх парафіян, виявляючи співчуття та чуйність до їхніх потреб. Двері його будинку були відкриті для всіх. Він був для сиріт, як батько, для бідних — милостивий подавець, для плачуть — утішитель, для скривджених — заступник, а для всіх — великий благодійник. вулицями на білому коні. Єпископ Миколай допомагав кожному, хто потрапив у біду, тихо зникав, не чекаючи подяки, але його репутація як святої людини зростала.

Імператор-гонитель Християнства Діоклетіан кинув Миколая в підземелля, але Миколай, підтриманий молитвою сотень людей у своїй єпархії, вижив і за Костянтина був звільнений з підземелля і дожив свої роки як діючий єпископ.

Живучи на узбережжі Середземного моря, Микола став брати участь в житті моряків та їх сімей. Він молився за їх безпеку та допомагав їм, коли вони заходили в порт. У здійсненій ним морській подорожі Миколай врятував життя матросу, що впав з верхнього такелажу корабля.

Пам’ятаю історію, як у 1980-х роках, радянський атомний підводний човен потрапив у біду в Тихому океані. Його двигун зупинився і відмовився запускатися. Однак ще в ті радянські часи один з молодих моряків згадав, як бабуся говорила йому, що Святий Миколай завжди протегує морякам. І, незважаючи на все навколо, він не забув та у цей момент помолитися святому Миколаю. І за його молитвами двигун знову запрацював, більше сотні моряків були врятовані, а світ збережений від незліченної скверни. Святитель Миколай серед нас і сьогодні, тут і зараз, оберігаючи всіх, хто молиться йому від небезпек і зла.

Він став покровителем моряків. Але найбільше Миколая пам’ятають, як друга дітей. У нього завжди під рукою були частування для дітей — цукерки, фрукти, горіхи або маленька іграшка. Діти дізналися від нього, як важливо давати іншим.

Ісус Христос проголосив: «Блаженні миротворці» (Мт. 5: 9). Миколай служив посередником, переговірником про мир. У Фрігії спалахнуло громадянське повстання. Імператор Костянтин послав армію на придушення заворушень. Миколай зустрівся з воєначальниками. Почувши про його приїзд, багато городян разом з воїнами вийшли зустрічати шанованого єпископа. Разом вони мирно врегулювали розбіжності і були удостоєні благословення святого Миколая.

Під час голоду єпископ Миколай допоміг дістати хлібу для народу. Він помолився, і римський купець відчув спонукання перевезти корабель із зерном до порту Міри у рідній для Миколая провінції Лікії. Його зустрів сам Миколай, який оплатив такий необхідний вантаж.

Але зі Святим Миколаєм пов’язана одна давня і дуже неполіткоректна історія. Хоча більшість історій стосуються доброти та смирення Миколи, ця історія стосується чогось іншого: його теології. Пам’ятайте, Святий Миколай був присутній на Першому Вселенському зборі в Нікеї, в 325 році. Головне питання цього собору було відоме як аріанство, єретична точка зору, що заперечувала єдиносущі Сина Божого з Богом Отцем. Олександрійський священик Арій стверджував, що Син Божий є тільки перше і найдосконаліше творіння Боже, але не є Богом. Його тлумачення знайшло численних послідовників, і чвари між православними і аріанами хвилювали церкву дуже довгий час.

Не стерпівши богохульства Арія, Святий Миколай у присутності самого Імператора Костянтина вдарив його по щоці. Для єпископа це був вчинок надзвичайний та, звичайно ж, недозволений. Святитель був поміщений у в’язницю та отримав заборону на служіння. Що ж спонукало лагідного і смиренного старця завдати, причому публічно, цей удар? Злоба чи? Гнів чи? Звичайно, ні. Це, безумовно, були ревнощі на захист віри православної, істини, чистоти православних догматів, чистоти, яку так тонко відчував Святий Миколай. Чистоти, заради якої він готовий був і сану позбутися, і в тюрму піти. Тому що без цієї кришталевої чистоти віри немає істини, без вірного сповідання догматів немає Богоспілкування, немає Церкви, немає спасіння.

Тому в день пам’яті Святителя Миколая Чудотворця хочеться, щоб ми пам’ятали про повторювали його добрі справи милосердя, але також не забували, що він був великий борець за істину Христову, готовий за неї віддати життя. Він твердо стояв у вірі навіть в умовах гонінь, з якими сьогодні стикаються багато християн в таких частинах світу, як Судан, Пакистан, Індія. Люди стикаються з переслідуванням за те, у що вони вірять, тому що вони вірять у віру, засновану на Боголюдині, Який віддав своє життя, щоб весь світ міг мати вічне життя.

Можливо, це тому, що Миколай символізує також і те, що лежить в основі нашої християнської віри, а саме здатність віддавати, віддавати і ще раз віддавати. Любити, любити і ще раз любити. І піклуватися, піклуватися і ще раз піклуватися.

Замість того, щоб розглядати це як початок звичаю носити панчохи, давайте сприймемо це як виклик стати більш співчутливими до знедолених та забезпечити їх освіту, їжу та притулок, щоб вони могли рости духовно, фізично та емоційно у Христі.

О, якби сьогодні у нас були єпископи, як Миколай! Єпископів, яких ми могли б високо тримати головами і вітати як справжніх послідовників Ісуса Христа.

Дивлячись на образ Святителя Миколая, ми повинні наслідувати його служінню Церкві. Він був непохитним у вірі, і ми повинні бути непохитними у вірі перед тими, хто відійшов від Бога, хто забув про дар молитви, хто забув про дар покаяння. І особливо про своїх близьких і рідних ми повинні денно і нощно молитися і не тільки словами, але більше справами проповідувати Христа. Своєю чеснотою, своєю милосердям, своїм прощенням, своїм терпінням ми повинні свідчити про нашу чесноту віри через служіння ближнім своїм. І, звичайно ж, і в молитві, і в словах, і в добрих справах закликати наших ближніх звернутися до Бога, щоб їх душа знайшла спокій і мир в покаянні, в молитві і пості.

Чудесам святителя Миколая немає числа. Весь християнський світ знає свого благодійника і шанує його. І ми збиралися в храмі рано — багато хто перед важким робочим днем, щоби вшанувати пам’ять Святителя, попросити його допомоги, долучитися його доброти, вдатися до його пастирської мудрості і вмінню правильно і рятівно творити добро.

Житіє святителя свідчить про те, що його доброта не була простою людською привітністю і чуйністю. Його доброта була благодатною-дарованої йому Богом за його пастирську ревнощі, вона була розчинена розважливістю і бадьорістю, виконана готовності захищати віру. Така вона і сьогодні.

Загальне шанування Миколи Чудотворця серед руських людей значною мірою пояснювалося його душевними якостями, в яких наші предки знаходили багато схожого з народним українським характером.

Перший князь-християнин, київський князь Аскольд, був хрещений в ім’я Миколая Чудотворця патріархом Фотієм більш ніж за сто років до хрещення Русі при Володимирі Великому. Над могилою Аскольда в Києві Свята рівноапостольна Ольга спорудила перший в нашій Церкві храм святителя Миколая.

Чому всі люблять Святого Миколая? Чому він такий популярний? Чому мусульмани шанують його? Чому навіть протестанти присвячують йому каплиці? Чому католики шанують його та охороняють його мощі в Барі в Італії? Відповідь проста: всі люблять Святого Миколая, тому що Святий Миколай любить всіх. А це набагато дорожче будь-якої кількості панчіх, набитих усіма скарбами цього світу. І, звичайно ж, це той дар, який святий Миколай щиро бажає піднести кожному з нас в це свято. Завдяки його святим заступництвам, нехай ми будемо готові прийняти це. Амінь.

Ексклюзив

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,
доктор богословських наук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: