Слово про Хрещення Господнє та власне хрещення

07.01.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Святий Йоан-Хреситель був останнім пророком, який сповіщав про прихід Месії. Саме Він мав виконати важливе завдання — підготувати людей до зустрічі прийдешнього Месії. Він зробив це, закликавши змінити серце і виправити шляхи свого життя. Зовнішнім знаком цієї підготовки було хрещення, яке здійснювалося у водах Йордану. Це було хрещення навернення. Омившись у водах Йордану, великі натовпи людей відкрили свої серця проголошеному Месії.

Ось настав момент, коли Сам Спаситель наближається до Йордану  та питає святого пророка Іоана Хрестителя за власне  хрещення. Спочатку святий Іван відмовляється, але зрештою дає Христу хрещення покаяння, хоча Йому це не було потрібно.

Тим часом хрещення, яке Спаситель прийняв від Іоана Хрестителя, має мало спільного з тим хрещенням, яке ми знаємо, яке ми самі прийняли і якого просимо для наших дітей. Якби ми шукали якусь подібність між хрещенням Господнім та якимось таїнством, ми повинні радше вказати на таїнство покаяння. У Євангелії про Іоанна Хрестителя сказано що ті, хто охрестилися від Іоанна в річці Йордані, сповідуючи гріхи свої». (див: Мт 3:6). Він сам сказав: «Отже, я хрещу вас водою на покаяння, а Той, Хто прийде після мене, сильніший за мене; Йому я недостойний нести взуття; Він вас хреститиме Духом Святим і вогнем». (Мт 3:11)

Іоанн Хреститель викривав гріхи людей, закликав змінити життя та відмовитися від неправди. Виразом прийняття такого ставлення, визнання гріхів та прийняття ставлення до покаяння, було входження в Йордан і занурення у воду. У цьому контексті легко зрозуміти ставлення пророк Іоана, коли Христосприйшов на берег річки Йордана: «щоб …хреститися.  Іван же стримував Його, кажучи: Це мені потрібно від Тебе хреститися, а Ти йдеш до мене» (Мт 3:13-14). Пророк Іоанн усвідомлював власну гріховність та усвідомлював унікальність  Господа, Якому не потрібно було каятися у своїх гріхах, бо Він  не мав гріхів.

Звідси маленька, але важлива деталь, записана в Євангелії: «Коли Ісус охрестився, він відразу вийшов із води» (Мт 3:16). Кожен, хто хрестився в Йордані, деякий час залишався у воді і сповідував свої гріхи. Господу  не було в чому зізнаватися, тому він просто пішов. Він одразу вийшов із води. А Ви не поспішайте. Спершу подумайте про свої гріхи.

Коли ми ще раз читаємо той самий фрагмент Євангелія, цього разу, щоб послухати діалог людини з Богом. Той діалог над Йорданом – річкою, що перетинає всю землю обітовану і всі сторінки Біблії – насправді є надзвичайною зустріччю та об’явленням Самого Бога людям.

Героєм Євангелія та водночас представником людей і людського розуму є пророк Іоанн. Користуючись формулюваннями Старого Завіту, він малює перед слухачами образ Месії, Який «гряде», «повний сили», Який перевищує людей своєю гідністю, Який має божественну силу очищати «вогнем і духом». Усі ці терміни відповідають людській уяві влади, царства та величі. Це були терміни, які протягом століть приписувалися очікуваному Месії. Але наскільки здивувався Іван, коли побачив перед собою Ісуса Христа – Месію? Як він, мабуть, був здивований простотою обставин, за яких до нього прийшов Сам  Месія.

У цей момент Бог взяв ініціативу в діалозі. Тому що «коли відкрилося небо», коли Святий Дух зійшов на Ісуса Христа. У момент цього надзвичайного хрещення людство, представлене Іоанном Хрестителем, могло почути Боже послання, яке міститься в одному реченні: Ти Син Мій Улюблений, Якого Я вподобав (Мт:3:17)

Отже, Ісус Христос, Який прийшов у світ у людській родині; народився в примітивних умовах пастушої печери; вихований разом з іншими дітьми в Назареті, водночас Він є кимось незвичайним, а Його гідність перевищує навіть найсміливішу людську уяву про царську владу. Він не лише Цар, але й Сам Божий Син, Він – Боголюдина.

Ця правда про божественність і людськість Ісуса Христа, публічно відкрита Богом на Йордані, значно перевищила людську уяву та людські пізнавальні можливості. Потрібні були ще дні, довгі місяці, а то й роки поневірянь, навчання, численні зцілення, чудеса розмноження хлібів, воскресіння мертвих.

Але вже  під час хрещення Господа  Голуб – Дух Святий – сходить, і з неба лунає голос: Він – Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Це офіційне представлення самим Богом Ісуса Христа як Месії людям. З цього моменту починається публічна діяльність Спасителя.

Від початку свого навчання Він є живою Євангелією, своїми словами і вчинками Він проголошує славу Отця, який послав Його. Він послав визволити нас із темряви, допомогти нам побачити єдине Світло – самого Бога; Він  – Бог, який хоче привести нас до вічного щастя.

Омивши нас у водах Святого Хрещення в ім’я Пресвятої Трійці, Бог Отець через Христа у Святому Дусі зробив нас своїми дітьми, братами Ісуса Христа, храмом Святого Духа. У момент хрещення кожен із нас почув: «Ти – Моя дитина, яку Я вподобав». Бог радіє нам, Він очікує, що ми будемо поводитися так, як Його діти та спадкоємці.

Сьогодні, у свято Хрещення Господнього, варто запитати себе: що сталося з нашим хрещенням? Що сталося після хрещення в нашому житті? Що змінилося в цьому житті? Після свого хрещення Христос ішов по життю, творячи добро. Чи можемо ми також сказати це про себе? Як нам жити, щоб інші бачили в нас Боже дитинство?

Варто час від часу повертатися до таїнства власного хрещення, і свято Хрещення Господнього є чудовою нагодою. Повернутися до чуда, під час якого Бог сказав нам, як колись на маленькій палестинській річці: «ти мій син, моя улюблена дочка». У цьому першому таїнстві, в якому відкриваються зачинені двері до неба, Бог дає нам пароль для правильного тлумачення книги нашого власного життя. Гасло любові, яке єдине може зробити цю книгу білим круком, текстом, прихованим у серці самого Бога. Не біймося заново відкривати цю таємницю, завдяки якій кожен із нас був занурений у смерть і воскресіння Ісуса Христа, справді обдарований божественним життям. Чи є воно ще, чи триває діалог Бога зі мною? Подумайте сьогодні про це

А зараз звернемо нашу увагу на інші моменти.  Тож іноді з подивом і недовірою слухаю батьків, начебто «логічно», висловлюючи: «Я не хрещу свою дитину, тому що не хочу примушувати її робити те, чого вона сама не вибере у дорослому віці». Як же не бажати дитині добра, благодаті, відродження, Божого дитинства? Як можна бути таким наївним і сліпим? Чому мама купає дитину, міняє підгузки, годує її різними поживними речовинами, а не чекає, поки дитина свідомо вибере, що для неї краще? Чому мати віддає дитину (іноді навіть проти власної волі) до школи вчитися співу, танців, іноземних мов,  гри на скрипці чи спорту, а не чекає, поки дитина сама вибере найкращий для себе вид навчання? Що за дурний хід думок? Що за наївне і збочене виправдання? І це з вуст «віруючих», які  живуть на західних теренах України. Швидше за все, батьки самі не розуміли благодаті Таїнства Хрещення, і тому так тупо, або навіть злочинно, відмовляють своїй дитині в цієї благодаті.

Але й на інших теренах я зустрічав кепські явища. Так, одного разу я мав у неділю нагоду брати участь у масовому хрещення дітей в одній із парафій міста  Дніпра. Мушу чесно зізнатися, що після цього мене охопив великий смуток та неприємні роздуми.  Складалося враження, що я не був свідком таїнства, а був у такому собі театрі бісівського абсурду, на виставі бого-мерзотного конформізму.

Батьки, хресні, гості (тобто майже всі) зосереджувалися на тому, щоб діти не плакали, щоб їм не було холодно чи тепло. Куми «переживали» свою роль запалювати свічку – був страх зробити це в потрібний момент. Проте було очевидно, що вони не розуміють сутності цього таїнства. Були постійні коментарі, багато хто порівнював колиски дітей, привезених на хрещення. То що, якщо існують різні типи інструкцій і курсів перед хрещенням. І яка користь, якщо батьки та хресні отримають відповідні книги, що пояснюють сенс хрещення, якщо все частіше спостерігається ігнорування. Для багатьох хрещення – подія і продовження сімейних традицій. Брати участь у цьому всьому дуже сумно. Можна сказати, що люди не розуміють, що відбувається.

Бо хрещення, яке ми найчастіше приймали в дитинстві, це не лише «обрядовий ритуал, можливість для сімейної зустрічі чи елемент родинної чи національної традиції», як раніше писали культурологи-атеїсти, та й зараз щось таке можна прочитати на різних форумах, або почути в розмовах  номінально «віруючих» пост-інтелігентів.

Хрещення не є звичаєм, завдяки якому особа отримує своє власне ім’я, яке вноситься до записів та документів. Хрещення кожної людини відкриває повну правду про неї. Це надприродна подія, момент зустрічі людини з Богом. Дякуючи  хрещенню ми не тільки отримуємо ім’я (хоча це обряд, який є супутнім таїнству, тобто ім’я може бути змінено з різних причин; хрещення не є повним еквівалентом наданню імені, яке спів-присутнє йому як символічний жест).

Варто звернути увагу на інше: ми не тільки звільнені від рабства гріха; ми не тільки назавжди включені до числа учнів Ісуса Христа; але перш за все хрещення, в історії нашого земного і вічного життя, це момент, коли Бог проголошує Своє послання над кожним із нас: «Ти моя улюблена дитина». Саме нам, людям, охрещеним св. апостол Павло написав майже 2000 років тому: «Адже через віру в Ісуса Христа ви всі — сини Божі. Оскільки ви, які в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися » (Гал. 3: 26-27).

Таїнство хрещення не тільки звільнило нас від первородного гріха, але, перш за все, наповнило нас Божою силою, надприродною благодаттю та світлом Святого Духа, і таким чином озброєні ми пливемо на водах життя.

Більшість з нас, мабуть, не пам’ятає моменту свого хрещення, можливо, немає сувенірів чи фотографій з цієї події. На нашому хрещенні точно не було ні монархів, ні чиновників, ні навіть всюди присутніх журналістів. Можливо, навколо нас не було камер і газети не писали про цю подію.

Але ми можемо бути впевнені в одному. Бог, найбільший із володарів, Господь і Творець всесвіту, був присутній на вашому хрещенні. Він був тим, хто покликав вас та спрямував у мандрівку на все життя. Круїз, метою якого є не узбережжя Флориди та не порти, повні багатства, блиску, слави та успіху. Мета вашого   життєвого плавання — небеса, там на Вас чекають, багато хто чекає.

Тому сьогодні, у свято Хрещення Господнього, ми, як хрещені люди, можемо побажати один одному, щоб усі ми безпечно та щасливо допливли до порту, до райських воріт, уникнувши гріховних бур, які можуть потопити наші човни.  Згадаймо сьогодні покаяння.

Я згадую цю тему, тому що у нас величезні проблеми з покаянням.  Можливо, вони є причиною великої слабкості нашої віри. Проблема покаяння найчастіше полягає в тому, що його просто немає. Ми не будемо каятися.

Хвилинку, скаже хтось, ми йдемо до сповіді, визнаємо свої гріхи, священик дає покуту, найчастіше це якась молитва, ми це робимо. Так, іноді ми забуваємо, але в основному відмовляємося від цього. Так, це все правда. Однак, навіть якщо ви скрупульозно вимовляєте покаяння, ви можете не мати в собі навіть грам духу покаяння. Така формальна покута без правдивого духу покути. Коли ми чинимо покаяння, ми часто бачимо якийсь еквівалент гріхів, які ми вчинили. Я згрішив, але я відмовився покаятися, тому тепер усе добре. Рівновага відновлюється.  Я напився, але прочитав молитву, і справа була вирішена. Я зраджувала чоловікові, але помолилася та  справа була вирішена. Добре, що ви промовили ті, або інші молитви, але нічого не вирішено. І справа не в тому, що мало, що треба було прочитати триста п’ятдесят акафістів та тисячу двісті інших молитов, наприклад. Покаяння відбувається насамперед в голові. Справжнє покаяння — це зміна розуму. Змінити своє уявлення про себе та змінити своє уявлення про Бога.

Фундаментальна зміна полягає в тому, щоб вважати себе грішником. Це постійно нагадує собі, що ви грішні. Це усвідомлення того, що було скоєно зло, яке часто неможливо поправити людині. Це усвідомлення того, що я здатний на подальші гріхи. Це відчуття, що нам потрібна допомога, порятунок від  Христа, благодать. Але це ще не все. Недостатньо просто думати, що ви грішні,  як  це роблять у РПЦ МП імені Сталіна.

Бог повинен бути присутнім у цьому мисленні. Бо так роблять справжні християни всіх конфесій.  Я біда ходяча, але цю біду Бог любить. Я нещастя, улюблене Богом, Який може мене змінити. Бачити себе грішником і нещастям без Бога – це шлях до депресії та відчаю. Я нещастя – так, але нещастя, яке любить Бог.  Цей дух покаяння створює правильний образ Бога. Я грішний, а Бог добрий.  І ця Божа доброта не є заохоченням продовжувати грішити, бо якщо Він добрий, Він завжди прощає. Навпаки, Божа доброта пробуджує бажання піднятися з гріха і самим стати добрими.

Засуджений має бути справедливо покараний за свої гріхи і провести вічність у темряві темниці, а двері в’язниці відчиняться, і засуджений буде звільнений і виходить на світло. Його гріхи були прощені, його вирок був прощений, його кайдани звільнені. Йому врятували друге життя. Справжній дух покаяння – це усвідомлення того, хто є, усвідомлення того, що ми заслуговуємо на пекло, і вдячність тому, хто врятував нас від пекла.

Протилежністю духу покаяння є думка про те, що людина досконала, без гріхів, або що навіть якщо є незначні, то в цьому винні інші. Бог може існувати, але на практиці він ні для чого не потрібен. Я можу впоратися і мені не потрібен порятунок.  І не потрібно нічого міняти, особливо своє мислення про себе і Бога. Це не теоретичні міркування. Дух покаяння відкриває людину до спасіння.  Відсутність духу покаяння веде до загибелі.  Перевірте, чи є в вас справжній дух покаяння. Подивіться, чи покаєтесь ви. Подивіться, як ви думаєте про Бога і про себе.

Також варто пам’ятати про обов’язки батьків і хрещених. У наш час прийнято хрестити в першу чергу маленьких дітей. Тому батьки несуть відповідальність за розвиток віри в них. У  різних  довідниках, посібниках, підручниках про катехизацію, з посланням на різні авторитети, читаємо, що саме батьки є першими вихователями віри своїх дітей, а  сімейна катехиза (проще говорючі навчання не забобонам та «традиціям», які давно вже не  працюють на Христа, які не надихають дитину, а реальній вірі в Спасителя світу) передує будь-якій іншій формі катехизи та настанови. Це треба пам’ятати.

Ви, батьки, перші з тих хто веде дитину до Христа. Саме ви своїм власним прикладом, як ніхто інший, навчаєте своїх дітей віри та любові до Отця нашого Небесного. Будьте свідками віри для своїх дітей.

Хрещені батьки мають допомагати батькам. Вони не можуть бути просто спонсорами дитини.  Вони також відповідають за розвиток віри хрещеної дитини. Сьогодні ви можете запитати всіх, хто виконує цю функцію: як часто Ви молитеся за своїх хрещених? Як часто Ви розмовляєте з ними про Бога та про віру? І це особливе завдання хрещених батьків. Не нехтуймо цим. Давайте заново відкриємо справжній сенс бути хрещеним!

Сьогоднішнє свято Хрещення Господнього нагадує нам та спонукає нас переглянути факт нашого хрещення та всі наслідки та обов’язки, що з нього випливають. У цьому релятивізованому світі, можливо, варто встановити якісь постійні та непохитні точки відліку. І одним із них є, безумовно, наше Хрещення – Таїнство омивальної Божої благодаті, Таїнство усиновлення, Таїнство відродження і життя.

Дорогі сестри та брати!  Переживаймо сьогоднішнє свято як день подяки за таїнство хрещення, за велику гідність дітей Божих, якими Бог дав нам, і за дар віри. Святий Августин писав: «Немає ні багатства, ні скарбів, ні почестей, ні благ цього світу, які могли б замінити добро, яким є Християнська віра».

Нехай сьогоднішнє свято Хрещення Господнього буде для нас нагадуванням про те, що робити для зміцнення, поглиблення та відродження цієї віри. Нехай підбадьоренням будуть для нас слова св. Лев Великий: «Визнай свою гідність, християнине! Оскільки ти став учасником божественної природи, не повертайся до колишньої деградації через (злі) звичаї. Пам’ятайте про це перед своїми очима, що ви були визволені від сил темряви і приведені до світла та Царства Божого!» Амінь.

ИеромонахІєромонах  Феофан (Скоробагатов)  Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: