Ще одна страхова компанія вийшла з проєкту «Північний потік-2»

25.02.2021 0 By NS.Writer

Французька страхова компанія «АХА» вирішила вийти з проєкту будівництва російського газопроводу «Північний потік-2».

«Як й інші, ми вирішили відмовитись від цього проекту», — заявив Олбан де Мейлі Несле, директор з питань ризиків та інвестицій компанії під час річного звіту, передає suspilne.media з посиланням на Le Figaro.

Рішення компанії було ухвалено на тлі санкцій, які ухвалили США проти компаній-учасниць проєкту.

Раніше про припинення фінансування заявила також німецька нафтогазова компанія Wintershall Dea. Однак, за словами представників цієї компанії, вона виплатила «Газпрому» заплановані 730 мільйонів євро та рішення не пов’язане з американськими санкціями.

«Участь групи у проекті „Північний потік-2“ обмежується наданням позик спільно з чотирма основними європейськими енергетичними компаніями (ENGIE, OMV, Shell та Uniper). Виплати позик компанії Nord Stream 2 AG становлять 730 млн. євро і були до запровадження закону „Закону про протидію супротивникам США шляхом санкцій“ Подальші виплати не плануються», — зазначено у звіті Wintershall Dea за 2020 рік.

Будівництво «Північного потоку-2» вже зупинялося у 2020 році через санкції США, однак Росія продовжила будівництво власними силами та за згодою Німеччини.

Що відомо

– Міністри закордонних справ України та Польщі Дмитро Кулеба та Збігнєв Рау закликали США зробити все можливе для закриття проєкту «Північний потік 2».

– Російський газогін «Північний потік-2» планували добудувати наприкінці 2020 року. Разом з іншими російськими транзитними газогонами він дасть змогу перебрати на себе майже весь обсяг газу, який нині проходить Україною і приносить їй суттєві доходи, що сягають близько 3% від усього ВВП держави.

– США ввели санкції щодо компаній, які беруть участь у проєкті «Північний потік-2». Санкції торкнулися компаній, що споруджують газопровід, а також топменеджерів цих компаній, які можуть втратити можливість отримати американську візу і зіткнутися з блокуванням транзакцій, пов’язаних з їхньою нерухомістю або активами в США.

– 8 вересня 2020 року президент США Дональд Трамп заявив, що готовий підтримати зупинку будівництва російського газопроводу «Північний потік-2» через отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального. Запровадження санкцій було підтримане Конгресом США в грудні.

– Німеччина виступає проти американських санкцій, запроваджених проти будівництва російського газогону «Північний потік-2».

– МЗС України привітало нещодавнє рішення Федеральної мережевої агенції Німеччини, яка відхилила заявку компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2» на звільнення від регулювання ЄС.

– Пізніше генеральний суд Європейського союзу виніс рішення про те, що газопровід «Північний потік-2» має діяти відповідно до регулювання ЄС і не має права на виняток.

– Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявляла, що газопровід «Північний потік-2» треба добудувати до кінця.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: