Розповідаємо, як влаштоване запорізьке IT

16.01.2022 0 By NS.Writer

Міністерство цифрової трансформації опублікувало дашборд технологічної екосистеми України. В нього ввійшли 2234 IT-компанії: з них 1701 — продуктові та 533 сервісні. Всі ми знаємо про потужні IT-центри типу Києва, Львова та Харкова. Тому dev.ua розповідає про менш популярний регіон, а саме: як влаштоване технологічне життя Запоріжжя, в якому діє 17 продуктових та 23 сервісні IT-компанії.

Фото — Maxpay

Екзотичне продуктове IT

Продуктові компанії Запоріжжя представлені в різних сферах. Серед них: агро, логістика, ритейл, фінтех, healthtech та інші. Найбільшою з них була компанія Livestream, яку свого часу купив американський гігант Vimeo. Вона налічувала понад 100 працівників, згідно зі звітом Мінцифри. Сьогодні ж, продуктові IT-компанії Запоріжжя мають від 1 до 10 робочих у своєму складі.

Як виняток за кількістю співробітників — фінтех-компанія Maxpay. Вона нараховує 50–100 співробітників, але має й офіси, крім Запоріжжя, у Києві, Дніпрі та Харкові. Це міжнародний постачальник платіжних послуг, який пропонує рішення для аналізу ризиків власникам онлайн-бізнесу. Міжнародні центри компанії знаходяться в Литві та на Мальті. Судячи з відгуків, у компанії добре налагоджені комунікації всередині й завжди є нові проєкти, які стимулюють працівників 6 років не покидати компанію.

Якщо віддалитися від офісної роботи й пошукати щось більш екстремальне, то в Запоріжжі існує виробник дронів — компанія IZIVIZ. Вона розробляє літаючі пристрої для роботи у важкодоступних і небезпечних місцях. Її дрони оснащені бортовими комп’ютерами та мають локальну систему координат, що дозволяє їм літати в автоматичних режимах всередині приміщень, де немає сигналу GPS. Команда складається з трьох людей, це: CEO Роман Ремпель, CTO та розробник Павло Ардашов і CMO-продажник Антон Соколенко.

Також в Запоріжжі є більш екзотичні варіанти продуктових компаній. Наприклад, виробник водоростей Spirulinka. Компанією володіє підприємець Алім Кунах. Системний програміст за освітою, він працював у IT-сфері. Але віддалена робота і гіперактивний спосіб життя позначилися на здоров’ї — Кунах став страждати на розлади травлення. Так і з’явилася ідея вирощувати синьо-зелену мікроводорость зі структурою у формі спірального волокна. Незвичним бізнесом підприємець займається майже 7 років.

Не менш цікавою є компанія Кнопка. Медичний психолог, який переїхав в Україну з Москви у 2014 році, Іван Осадчий придумав систему, яка допомагає медсестрі та пацієнтові не втратити один одного в стаціонарі. Стартап працює в декількох лікарнях понад 2 роки. Система використовує різне устаткування: кнопки для виклику, кардіодатчики, а також браслети, якими медсестри підтверджують, що були у пацієнта.

У системи є свій додаток, який встановлено на планшеті медсестер. У компанії 8 осіб. Серед них — операційний менеджер Костянтин із Запоріжжя, СТО Дмитро Журавко і розробник Android Денис Кухленко. Також у Запоріжжі знаходиться головний спеціаліст з виробництва Людмила Попова.

Екологічний бізнес-проєкт МАгро складається з двох людей: Андрія Волошенюка та Олесі Сябрук. Обоє вони мають понад 10 років агрономічного практичного та наукового досвіду і хочуть впровадити біозахист рослин: не за допомогою пестицидів, а хижих комах, які поїдатимуть шкідників. За допомогою такого рішення можна вирішити екологічну (знизити рівень хімізації с/г), економічну (нижча собівартість технологій) та продовольчу (знизити кількісні втрати врожаю) проблеми. Поки проєкт знаходиться на стадії пошуку грантових інвестицій.

Також в Запоріжжі працює компанія GreenHub, яка займається проєктуванням та обладнанням для розумних будинків, Checki — розумний сервіс електронних чеків, який допомагає бізнесу позбутися витрат на папір і фіскальні реєстратори, і Анкона Футергут, яка хоче вивести на ринок України екологічно чисті програмні рішення в галузі годівлі свійських тварин та інші.

Сервісні компанії в місті: представлено багато софт-рішень, є справжні гіганти

У виробників софту, на відміну від продуктових, працює більше співробітників. В Запоріжжі представлені й справжні гіганти з кількістю працівників від 500 до 1000. Це — CHI Software, яка спеціалізується на мобільних додатках та хмарних рішеннях, з офісами у Києві, Харкові та Дніпрі.

Фото — CHI Software

Також сюди можна віднести компанію Computools, з філіалом в столиці. Заснована у 2013 році, вона має 11 офісів у 8 країнах. Серед партнерів української компанії — BuzzFeed, Visa, IBM, Dior та інші відомі бренди. Компанія має широку спеціалізацію: від продуктового дизайну до архітектури та хмарних рішень.

Фото — Computools

Також до «тисячників» відноситься компанія ISD, з офісами у Львові, Бердянську та Дніпрі. Вона надає програмні рішення для всіх частин розробки програмного забезпечення: бізнес-аналіз, архітектура та дизайн, розробка, тестування, впровадження, підтримка та технічне обслуговування. І компанія з аутсорсингу програмного забезпечення Apriorit, яка з 2002 року надає дослідження і розробки для видавців програмного забезпечення та постачальників SaaS.

Фото — Apriorit

Інші сервісні компанії — S-PRO, Redwerk, UDTech, Light IT, Agilie та десяток решта — також, так чи інакше, займаються розробкою сайтів, додатків і дизайном. З масиву цих компаній, виділяються дві: Powercode та SHTURMAN GROUP.

Перша — розробила сайт онлайн-супермаркета Foodex24 (сьогодні він називається Goodex) за 14 днів і має відзнаку від ООН за партнерство. Друга — окрім колоритної назви — розробляла сайти для таких брендів, як: мінеральна вода Бон Буассон, страхова Варто, ювелірні вироби Kochut, тощо.

R&D-центри: ігри та відеопродакшн

В Запоріжжі представлені два R&D-центри української та світової компаній.

Перший — це український розробник ігор Renatus. Компанія працює з 2012 року і менше ніж за рік існування зібрала аудиторію в 10 млн активних користувачів. Щоправда, вона чомусь позиціює себе «провідником російськомовного геймдева», а не україномовного.

Портфоліо Renatus нараховує понад 40 проєктів. З 2015 року компанія орієнтована на власну розробку ігор у жанрах Casual, Puzzle, Arcade. Крім внутрішньої розробки, співпрацює з зовнішніми студіями у сфері тестування, монетизації та просуванню ігор. Її офіси знаходяться в Києві, Дніпрі та Запоріжжі, кількість працівників — 51–100.

Другий — це Vimeo — американський відеохостинг зі штаб-квартирою в Нью-Йорку. Сервіс має 200 млн користувачів по всьому світу. В Україні компанія відкрила R&D-центри в Києві та Запоріжжі, в них нараховується понад 30 спеціалістів.

У 2011 році запоріжці заснували компанію Livestream і почали займатися відеозйомкою та стрімами. В 2017 році на них звернула увагу американська Vimeo та купила українську компанію. Найцікавіше, що головний офіс знаходиться саме в Запоріжжі, а дочірній — в столиці.

Фото — Vimeo

Бонус від олігарха

У 2021 році Запорізький завод феросплавів олігарха Ігоря Коломойського ввіз до країни блоків обробки інформації на суму $18,3 млн. Більшість обладнання (більш ніж на $17,9 млн) поставили АТ ЗФЗ з Грузії від компанії Georgian Manganese в кінці квітня 2021 року. Згідно з розслідуванням Схем, компанія Georgian Manganese входить в орбіту олігарха Ігоря Коломойського.

Ще у 2017 році олігарх через грузинську компанію вклав $50 млн в майнінг-ферму і планував з партнерами добути 50 000 біткоїнів. Згідно з розслідуванням Схем, в цілому у 2021 році Запорізький завод феросплавів імпортував з Грузії та Китаю обладнання для майнінгу майже на 750 млн грн. Те, що на заводі як мінімум «встановили» криптоферму, підтверджував журналістам і голова правління АТ ЗЗФ Павло Кравченко.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: