Розповідаємо, як працює гібридна сонячна електростанція?

30.10.2021 0 By NS.Writer

Нові моделі інверторів стали інтелектуальними пристроями, які одночасно керують споживанням із мережі та забезпечують енергетичну автономність будинку, пише ain.ua.

Енергетична незалежність або робота з мережею?

Саме такі питання донедавна ставили собі власники приватних будинків перед тим, як встановити дахову сонячну електростанцію. Їм доводилось обирати між не дуже сумісними варіантами — забезпечувати енергією лише свій будинок, чи віддавати надлишки в мережу?

Більшість явно схилялась в бік другого варіанту — за даними Держенергоефективності, вже понад 35 000 українських домогосподарств підключили свої дахові електростанції до мережі. Зрештою, цьому дуже сприяв привабливий зелений тариф для домогосподарств.

Якщо ж власник будинку цікавився перш за все надійністю енергопостачання свого дому, у нього була лише одна опція — встановити у себе в господарстві автономну сонячну систему. В українських реаліях така система себе виправдовує — навіть у заможних київських передмістях відключення електроенергії не є чимось рідкісним.

Однак, автономні системи мають і свої обмеження. Вони ідеально підходять для випадків, коли поряд немає мережі, а будинок потрібно забезпечувати електроенергією. А те, що вони не віддають надлишки електроенергії в мережу означає, що їм завжди потрібні акумулятори. І що більша родина та її енергоспоживання, то більше потрібно було акумуляторів. А це відчутно збільшує бюджет такого проекту.

Поєднувати між собою роботу з мережею та автономність ще донедавна було незручно і не дуже практично. А головне — дорого. Проте, прогрес не стоїть на місці. І вже нові покоління гібридних інверторів не лише поєднують ці функції, але й стають «розумним хабом», що керує енергетикою всієї оселі.

Розумніший інвертор

Ключовий компонент будь-якої домашньої сонячної електростанції — інвертор. Цей пристрій перетворює постійний струм, який генерують сонячні панелі у струм змінний. Зазвичай, він має вигляд невеликої шафи у металевому чи пластиковому корпусі, до якого сходяться всі кабелі від сонячних панелей.

Саме можливості інвертора визначають те, наскільки гнучко та зручно споживачі можуть користуватись електроенергією із власної сонячної електростанції. Автономний інвертор означає, що власник дахової СЕС може забезпечувати себе електроенергією та не залежати від мережі або її відсутності. Щоправда, як ми вже згадували, для цього доведеться докупити акумуляторів та відчутно збільшити бюджет. Мережевий інвертор дозволяє віддавати всю електроенергію у мережу. Це вигідно, якщо хочеться заробити на зеленому тарифі, але приєднати акумулятори — це вже доволі проблематично.

Віднедавна поєднання цих двох функцій стало цілком реалістичним завдяки гібридним інверторам.

«Гібридні інвертори на ринку вже не один рік, і ми їх давно пропонуємо клієнтам. Однак з кожним роком вони стають дедалі „розумнішими“, завдяки удосконаленню програмного забезпечення.По суті, вони перетворюються на центр усього енергопостачання будинку, таким собі талановитим диригентом, що керує одночасно сонячною електростанцією, постачанням енергії з мережі, зарядкою акумуляторів та навіть зовнішніми генераторами», — говорить Дмитро Коротченко, категорійний менеджер компанії «Атмосфера».

При цьому відчутне зменшення ціни зробило використання гібридних інверторів дуже практичною справою.

Максимум від сонця і з мережі

Напевне, найбільша перевага гібридних інверторів — це поєднання автономії із можливістю заживлювати свій будинок від мережі. Такий інвертор спокійно віддаватиме надлишок електроенергії у мережу, коли дахова СЕС генерує більше, ніж власне споживання або заряджатиме акумулятори.

І тут починається найцікавіше — самому інвертору байдуже, скільки у споживача акумуляторів та за якою технологією вони виготовлені. Він спокійно може керувати як старими свинцевими акумуляторами від «Камаза», так і новісінькими літій-іонними або Tesla Power Wall. На практиці це означає, що сам споживач може обирати, скільки йому потрібно вкласти в акумулятори. І чи є для нього пріоритетом повна енергетична автономія, чи досить забезпечити безперебійне постачання на дві години, поки не полагодять лінію електропередач.

Нові гібридні системи також вміють гнучко програмувати саме заряджання домашніх акумуляторних батарей. Наприклад, їх можна підзаряджати не лише від дахової електростанції, але й від мережі. Саме в той час, коли це зручно самому споживачу. Це буде особливо корисно для тих споживачів, які поставили собі СЕС малої потужності.

Перемикання без зупинки пралки

У багатьох споживачів був неприємний досвід, коли світло вимикалось саме перед завершенням прання, або доводилось наново вмикати посудомийну машину після переключення на резервне джерело живлення. Для тих районів нашої країни, де мережі у поганому стані, такі дратуючі деталі — зовсім не рідкість. І вже вкрай неприємно, коли зараз до вас прийдуть друзі, а посудомийка втретє запускає свій двогодинний цикл миття.

Це один із тих моментів, від яких споживача може позбавити гібридний інвертор. Якщо у нього є акумулятори, електронні мізки «гібрида» можуть перемикати електроенергію так, що пральна машина навіть не встигне нічого помітити. Гібридна система просто використає акумулятори як буфер, поки перемикатиме живлення від сонячних батарей на мережу чи навпаки.

Back-up в компанію

Останні моделі гібридних інверторів пропонують ще одну проривну опцію — можливість підключити та автоматично запустити дизельний або бензиновий генератор. Інакшими словами, якщо власник будинку увечері дивиться матч української збірної з футболу, а в обленерго стався черговий збій і вимкнули світло, то він навіть не помітить цього: гібридний інвертор автоматично заведе дизельний генератор, перед тим оперативно переключивши будинок на живлення з акумуляторів. Це дуже зручно, особливо коли в мережі зникла електроенергія і це сталося вночі або взимку.

Ще кілька років тому гібридний інвертор був чимось доволі рідкісним для українського споживача. Однак, за останні роки його доступність та розумні «мізки» і можливості зробили його надійним «енергетичним серцем» будинку для багатьох родин. Хоча, правильніше буде сказати — енергетичним мозком, який робить життя зручнішим, а споживання енергії — розумнішим.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: