Рік, що минає, остаточно «орбанізував» Угорщину. Частина 1.

08.12.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Таким самотнім на європейській арені Віктор Орбан ніколи ще не був. Не можна ігнорувати попередження, що гра в російську рулетку зазвичай має дуже сумний фінал.

Віктор Орбан

Поразка польської партії «Право і справедливість» та прагнення Туреччини ратифікувати заявку Швеції до НАТО ще більше усамітнили прем’єр-міністра Угорщини. Віктор Орбан на початку своєї політичної діяльності був зразковим демократом, квітуча Угорщина захоплювала світ, аж поки лідер країни не вдався до гри в азартні ігри. Можливо, він і подумував зіскочити з потяга, та з огляду на швидкість руху вже було боязко.

«Він був лібералом, євроатлантичним політиком, нині — п’ята колона Росії в Європейському Союзі, пропагандист ідей, які, на мою думку, зникли після Другої світової війни», — сказав про нього колишній прем’єр-міністр Румунії, голова Jobboldal Ereje Людовік Орбан.

Він один із найвизначніших вкрай правих політиків Європи, давно дратує демократичну частину Європ, та у Брюсселі на саміті лідерів ЄС в жовтні він був вигнанцем більше ніж зазвичай.

Консервативна партія «Право і справедливість» програла ключові вибори в Польщі, залишивши Будапешт значною мірою віч-на-віч у боротьбі з Брюсселем за повагу до демократичних норм. Щоправда, старий Фіцо потішив.

Тим часом Туреччина зробила крок до ратифікації заявки Швеції на членство в НАТО, привертаючи увагу до небажання Угорщини її підписати.

Остання зустріч Орбана та Володимира Путіна посилила висхідне занепокоєння серед європейських чиновників, які переконані, що дружні зв’язки Угорщини з Москвою та Пекіном не гармонізуються з західним альянсом, ще й надто завдають йому шкоди.

Прем’єр-міністр Угорщини намагається зберегти роль «плацдарму» між Заходом і Сходом, — сказав Петер Креко, директор дослідницького інституту «Політичний капітал», що базується в Будапешті. За його словами, Орбан хотів максимізувати зиски від відносин в обох напрямах – попри все очевидніші ознаки того, що це неможливо в нинішній геополітичній реальності.

Але замість того, щоб відступити, угорський лідер останнім часом лише посилив цю риторику, висловивши свій гнів в бік європейських інституцій. «Москва була трагедією; Брюссель – це погана сучасна пародія», – сказав він у своїй промові під час святкування угорського повстання 1956 року проти Радянського Союзу.

Варто пригадати, що відбувалося в країні всепереможного Орбана упродовж 2023 року. Простежмо, друзі, долю колись успішного угорського політика. У нас є право давати оцінки діям щодо нас, бо нашою кров’ю зупиняємо агресора й не пускаємо далі до нашого європейського дому.

Угорщина не допомагає Україні зброєю, ще й заборонила постачання озброєння через свою територію. Тривала лише гуманітарна допомога. Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто пояснював таку позицію тим, що це відбувається нібито для того, щоб Росія не обстрілювала угорців на Закарпатті. Водночас Євросоюз спільно зі США вже мають досвід впливу на позицію особи чи держави. Тож Угорщина нарешті побачила наслідки кривавої агресії Кремля.

«Путіноферштеючих» європейських лизоблюдів нічому не вчить історія, ані давня, ані сучасна» — сказав Ілько Лемко, музикант, письменник, дослідник історії Львова. «Навіть зараз, коли б здавалося все настільки зрозуміло, що існує лише один-єдиний варіант — повна і беззастережна перемога над людоїдським путінським режимом, а то буде непереливки для усієї Європи та всього світу, вони, саботуючи швидке постачання зброї Україні, шукають якихось гнилих варіантів „перемовин“, „порозуміння“, а то й визнання частини окупованих територій за Росією в обмін на примарний мир».

Тим часом Європейська комісія подала позов проти Угорщини через порушення прав сексуальних меншин і правил мовлення новин ЄС.

Комісія також звернулася до Угорщини, заявивши, що заборона доступу іноземних автомобілістів до пального за обмеженими цінами, доступними для угорців, порушує принципи ЄС стосовно вільного пересування та єдиного ринку.

Стосовно допомоги Україні у боротьбі у війні з російськими окупантами Угорщина воліє обійтися найменшою участю. Петер Сійярто, міністр закородонних справ Угорщини, повсякчас говорить одну мантру. «Ситуація з воєнними діями погіршується, але замість того, щоб помиритися, Брюссель окупований новим пакетом санкцій. Слід запобігти подальшим абсолютно безглуздим людським жертвам, розв’язати ситуацію з інфляцією через війну, проблему повної невизначеності енергопостачання та усунути труднощі з постачанням продовольства».

Петер Сійярто розповів про плани країни щодо захисту угорців після зустрічі C5 (Чехія, Австрія, Словаччина, Словенія). Він сказав, що Угорщина долучиться за умови, що фронт дійде до Підкарпаття, а російське вторгнення поставить під загрозу життя угорців. Як повідомляє blikk.hu, глава МЗС акцентував на важливості миру на східному фронті. Це варіант ухилення від небезпечних сценаріїв, розроблених для того, щоб Угорщина могла захистити 150000 угорців, які проживають на Підкарпатті. Сійярто сказав, що Угорщина зменшує шанси бути втягненою у війну.

Попри неодноразові попередження й ввічливі прохання з боку європейських інституцій, глава угорського уряду не припинив подвійних ігор, продовжуючи вторити мантри про шкідливість антиросійських санкцій. У наслідку Будапешт не отримав коштів з європейського фонду розвитку, угорська економіка на межі, а інфляція перевищує 20%.

Віктор Орбан та Володимир Путін

Угорська економіка колапсувала протягом року. Орбан чинив спроби вберегти її від руйнації, уникнути рецесії та стримати інфляцію до завершення 2023 року. Він казав, що зростання інфляції чинить »великий тиск» на голову центрального банку.

Угорський лідер наразився на найгірше становище економіки з моменту приходу до влади у 2010 році, оскільки розвиток сповільнюється, відсоткові ставки центрального банку найвищі в Європейському Союзі, а річна інфляція досягнула 26%–27%.

Збільшення рахунків за електроенергію, які підскочили до 17 мільярдів євро у 2022 році, створило тиск на фінанси країни.

Голова центрального банку критикував не лише напрям, але й усю систему, коли сказав, що від залізобетонної моделі, якої дотримується уряд Орбана, слід відмовитися, і що слід інвестувати натомість у людський капітал.

Орбан, якому відтоді довелося скасувати ліміт ціни на пальне через дефіцит пального, відкинув цю критику, але сказав, що »розуміє», що перед центробанком стоїть важке завдання.

Цьогоріч в Угорщині тривають постійні антиєвропейські пропагандистські кампанії — національні консультації. Віктор Орбан легалізував пропаганду. Віктор Орбан бомбардує державу, насамперед сільську місцевість, антиєвропейськими посланнями.

У той час, коли інфляція різко зростає, а продовольча безпека під серйозною загрозою, угорський уряд використовує неофіційні механізми національної кампанії, щоб покласти всю провину на Брюссель, і це працює.

У жовтні уряд Угорщини розпочав так звані »національні консультації» щодо санкцій проти Росії, і це супроводжувалося потужною пропагандистською кампанією, яка зображала санкції як бомби. Кампанія тривала до 15 грудня, і є перші результати щодо її впливу.

Хоча аркуш з рекламою в поштовій скриньці можна просто викинути, наслідки потужної рекламної кампанії значно важче ігнорувати. «Національні консультації» — це інструмент, запроваджений урядом Fidesz-KDNP у 2015 році. Нинішній — 8-й за ліком уряд постійно їх проводить незалежно від виборів.

Національні консультації спричиняють різні думки серед виборців. Є ті, хто бачить у цих анкетах лише прозорість влади та можливість вільного висловлення думки. Решта називає опитувальники, запущені урядом Орбана у 2010 році, і рекламу навколо них вимушеною та непотрібною передвиборчою діяльністю і маніпуляцією. Анкети можна заповнити та повернути як традиційно поштою, так і онлайн. Вони містять запитання, складені урядом.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан закликав до розпуску Європейського парламенту після звинувачень провідних лівих парламентаріїв у хабарі від шаріатської держави Катар.

Зростальний корупційний скандал у центрі Європейського Союзу, в якому колишній віцепрезидент Європейського парламенту Єва Кайлі серед інших була заарештована бельгійською поліцією за ймовірне отримання готівки з Катару в обмін на захист інтересів Ісламістського королівства в Брюсселі, має спричинити реформу інституцій ЄС, стверджує Віктор Орбан.

На пресконференції в Будапешті популістський угорський лідер сказав: «У нас є суперечки з європейськими інституціями, і ми хочемо їх трансформувати».

Консервативний лідер Угорщини, переобраний у квітні цього року, неодноразово виявляв розбіжності з істеблішментом ЄС у Брюсселі. Протягом останнього року блок утримував щодо Угорщини повну частку фінансування ЄС, нібито через занепокоєння так званим »верховенством права». Проте дехто припускає, що це насправді покарання за розрив Орбана з ЄС щодо російських санкцій, які, на його думку, завдадуть непропорційної шкоди економіці його країни.

Орбан також конфліктував із неоліберальним істеблішментом у Брюсселі з культурних питань, коли єврократи, затамувавши подих, засуджували центральноєвропейську націю за заборону викладати трансгендерну ідеологію дітям, а також за її відмову підтримати ініціативу Німеччини щодо введення квот стосовно мігрантів у всіх державах-членах.

Віктор Орбан чомусь дійшов висновку, що факти корупції в ЄП звільняють його від реформування важливих систем в Угорщині, зокрема судової. Натомість це не так. Керівництво європейських інституцій посилює відповідальність за вчинення таких злочинів.

Угорська кухня може втратити два основні продукти

Попри сучасні тренди в харчуванні — вегетаріанство, веганство, безлактозна, безглютенова дієти тощо, свинина і картопля залишаються лідерами споживання в Угорщині. Угорська ковбаса стабільно є елементом харчування, насамперед у різдвяні свята, не лише в Угорщині, а й у Словаччині також.

Неринковий підхід угорського уряду у ціноутворенні на харчові продукти вже критикували економісти на початку його запровадження, вони передбачили саме те, що, ймовірно, станеться незабаром. Ринок шокований змінами в ціноутворенні, і за короткий час постав дефіцит певних продуктів.

Економіст-аграрник Дьєрдь Раско виступив у ранковому шоу Jazzy Rádió, де зробив невтішні заяви щодо картоплі та свинини.

«Запаси картоплі в Угорщині практично вичерпалися, а імпортовану з-за кордону продукцію можна придбати лише значно дорожче. Подібна ситуація може виникнути найближчим часом і зі свининою. Імпортна гуртова ціна на обидва товари спричиняє суттєві збитки для перекупників, які своєю чергою, у такий спосіб економитимуть на складських запасах, а це шлях до дефіциту запасів у магазинах», — зазначив експерт.

Згідно з новинами, пропозиції щодо м’яса скорочуються, а попит зростає, адже м’ясо все ще є вирішальним елементом харчових звичок Угорщини, всупереч західним тенденціям.

Війна Росії проти України висвітлила чимало незрозумілих речей. Вона показала наших справжніх друзів і їх антагоністів, акцентувала спроможність глобального світу до об’єднання, фіглярство й недолугість певних осіб. З усім тим, є уроком насамперед для України, що не завжди слова лідера країни зображають ставлення народу. Угорський народ в лідерах підтримки українців… на противагу угорській владі.

Жартівник Віктор Орбан утрапив в черговий скандал. Як завжди, відповіді Орбана на запитання журналістів спричинили чималий резонанс через те, що Орбан нібито сказав про ЄС.

Спершу було таке: «Хтось запитав прем’єр-міністра, чи хоче він, щоб Угорщина залишилася в ЄС. «Категорично ні!», — сказав він, додавши, що в Угорщини не було іншого вибору, оскільки 85 відсотків її експорту спрямовано в ЄС.

Згодом це виправили, і журналіст написав у Twitter, що слова прем’єр-міністра були спотворені. Коли його запитали про причину зміни, він написав: «В оригінальному дописі я неадекватно пояснив контекст, у якому прем’єр-міністр зробив свій коментар».

Мер Дніпра Борис Філатов у Telegram зреагував на заяву прем’єр-міністра Угорщини про те, що Україна — «нічия земля»:

«Орбан. По-російськи. Без політкоректності. По-перше, с***а мордо, наша земля не нічия, вона наша. Ми тут жили тисячі років, ми не приперлися з-за Уралу. По-друге, потрібен особливий талант, щоб тебе ненавиділи всюди — від Румунії та Словаччини до Сербії та України. Тріанонський договір був просто покаранням за історичне скотство. По-третє, ваша жорстокість і ваше постійне бажання догодити тиранам у всьому світі. Війна зробила вас вигнанцями історії. По-четверте, треба бути покидьками, щоб пробачати совєтам та їх спадкоємцям 1956 р. По-п’яте, треба бути абсолютними аморальними виродками, щоб ховатися під парасолькою ЄС і НАТО і звідти крутити всім дулі. Вилазьте з-під парасолі, і ми вас, б****ів, за три днів виметемо», — написав Філатов. «Ідіоти. Ні, не угорський народ. А той, хто там при владі», — додав мер Дніпра.

Посол США в Угорщині розтлумачив проросійську політику Віктора Орбана.

Віктор Орбан

Останнім часом шириться думка, що Угорщина давно є ворогом миру.

У великій статті видання Politico проаналізувало стосунки прем’єр-міністра Віктора Орбана з Україною, та насамперед з Росією. У статті також згадується його передісторія розмови в Монастирі кармеліток, яка спричинила дипломатичний скандал, у якому він порівняв Україну з Афганістаном і »нічиєю землею».

Politico акцентує, що в Будапешті поведінку Орбана частково сприймають як внутрішньополітичний трюк, яким він відвертає увагу від проблем угорської економіки та апелює до націоналістичних виборців. Однак, на думку експертів, його риторика — це більше, ніж короткострокове політиканство: у такий спосіб він воліє зберегти свої давні добрі стосунки з Москвою.

Китайська вакцина і Бахрейн отримали державну нагороду Угорщини

За поданням Прем’єр-міністра Віктора Орбана Президентка Республіки Каталін Новак вручила високу державну нагороду Міністру закордонних справ Королівства Бахрейн. Відповідно до рішення, опублікованого в Угорській газеті, Абдуллатіфбін Рашид Аль Заяні »підтримує організацію захисту Угорщини від пандемії коронавірусу» і як визнання отримує середній хрест угорського ордена «За заслуги».

Петер Сійярто надав дивне обґрунтування події — Бахрейн з регіону Перської затоки зміг підтримати захист Угорщини від епідемії. Він розповів, що за посередництва свого колеги в Бахрейні отримав повну документацію щодо використання китайської вакцини під час епідемії.

«Бахрейн вже був там перед нами, тому що в Бахрейні вже почали використовувати китайську вакцину Sinopharm, відому в Угорщині».

Міністри закордонних справ країн ЄС записали спільне відео підтримки України, Сійярто ж відрядив замість себе одного з держсекретарів.

Різноманітність — це слово обрав Петер Штарай, державний секретар з питань політики безпеки Міністерства закордонних справ і торгівлі, який представляв Угорщину, для відео, створеного міністрами закордонних справ держав-членів ЄС на честь річниці російського вторгнення. України.

Хоча Штарай не є міністром закордонних справ, він потрапив у ролик замість Петера Сійярто, міністра закордонних справ Угорщини, що робить Угорщину єдиною державою-членом, міністра закордонних справ якої не було на спільному заході. Перед камерою стояли міністри закордонних справ усіх країн-членів, крім Угорщини, бо Сійярто оголосив себе зайнятим у Будапешті в понеділок, тому замість нього поїхав Штарай. Однак про дату запису країни повідомили заздалегідь.

Начитавшись розумних європейських публікацій, спробую коротко викласти аналіз поточної ситуації.

Ти сильний, коли не сам. Це, схоже, усвідомили очільники двох європейських держав, які становлять базис Європейського союзу. Президент Макрон і канцлер Шольц відсвяткували в Парижі 60-ту річницю Єлисейських угод, що символізують німецько-французьку співпрацю. Відносини між двома країнами не бездоганні, оскільки Brexit, війна Путіна та енергетична криза штовхнули їх одна проти одної. Але, як і багато разів раніше, вони знаходять спільну відповідь на східний виклик, який знову об’єднує їх.

З початку українсько-російської війни було опубліковано безліч статей про напружені стосунки між президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Від підтримки Києва до відповідей на енергетичну кризу та тривалу інфляцію до пакета економічного порятунку Німеччини вартістю 200 мільярдів євро, дві домінантні країни ЄС сперечалися з кількох питань. Торік пропустили навіть спільну пресконференцію після зустрічі саме через »антиінфляційний» пакет на 200 мільярдів євро, про який Берлін заздалегідь не сповістив Париж. Така дія може порушувати законодавство ЄС про конкуренцію та принцип рівних можливостей на єдиному ринку, оскільки навряд чи будь-яка інша країна могла б виділити стільки грошей, щоб компенсувати загальне зростання цін на енергоносії.

Енергетична криза також сильно б’є по Франції: торік дефіцит зовнішньої торгівлі країни зріс майже вдвоє. І тоді не говорили про проєкт пенсійної реформи, який спровокував загальнонаціональні страйки та демонстрації, ухвалення якого в нинішній внутрішньополітичній ситуації спричиняє великі сумніви.

У розпал економічних труднощів німецько-французькі антагонізми могли, звісно, посилитися через те, що дві провідні особи Європи дуже відрізняються одна від одної — Макрон ліпший комунікатор, але дещо вразливіший, ніж Шольц, він також скасував свою участь у пресконференції цього року, навіть попри те, що канцлер прибув з усією командою ЗМІ. Але якщо придивитися до німецько-французьких суперечок останніх років, то виявиться, що Берлін і Париж зіткнулися вже під час Brexit, хоча Ангела Меркель ще була канцлером. Навіть тоді офіційні особи двох провідних держав ЄС не узгоджували між собою деякі тактичні кроки.

Спадщина Меркель також стає все темніше: під час її правління Німеччина була небезпечно вразлива щодо постачання російського газу, що зараз багато хто критикує. Навіть колишня довірена особа Меркель, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила: вони не можуть повернутися до залежності від Росії. На сьогодні Німеччина також намагається стати незалежною від російських викопних енергоносіїв. Шольц обіцяє збільшення використання енергії вітру, наприклад, до 2030 року він виділив би 2 відсотки території країни під парки вітрогенераторів, і говорив про будівництво 4–5 турбін на день.

Тим часом Макрона, який керує «з центру» та будує свою особисту владу, переобрали президентом, але його партія вже не така сильна в парламенті, як це було під час його попереднього президентського терміну. Насправді серед його союзників з’явився новий потенційний суперник: його популярний міністр економіки Бруно Ле Мер, який також відомий як автор книжок, лауреат нагород, і міг стати для нього небезпечним суперником на наступних президентських виборах, повідомляє Politico. Після того, як він був обраний президентом вдруге, ультраправі зміцнилися, водночас ультраліві також зростають, тож Макрон перебуває в подвійній скруті, намагаючись, наприклад, протягти свою непопулярну пенсійну реформу через парламент.

Хоча німці і французи багато в чому сперечаються між собою, а також мають багато внутрішньополітичних конфліктів, вони здатні домовитися, якщо це справді необхідно. Не випадково на початку 2023 року майже одночасно дві країни порушили питання про постачання танків в Україну. Після довгих вагань німці вирішили відрядити на війну бронетранспортери.

За кілька днів до спільного святкування Шольц і Макрон виступили зі спільною заявою, в якій озвучили основні стратегічні цілі. Йдеться про зміцнення ЄС і надання йому більшої «автономії». У цьому контексті президенти говорять про європейський суверенітет, зокрема про підвищення обороноздатності Європи. Для цього передбачені реальні дії: планується спільне франко-німецьке розроблення танків, спільні військові частини вирушать до Румунії, наприклад, для посилення східного крила НАТО. (Правда, німці спільно з країнами Центральної та Східної Європи розробляють нові ракетні системи. З іншого боку, французи об’єдналися з італійцями для подібної мети.) Іншим стратегічним напрямом європейського суверенітету є боротьба зі зміною клімату, досягнення кліматичної нейтральності та зменшення ролі викопних енергоносіїв у європейському енергетичному балансі.

Тим часом між Брюсселем та урядом Орбана, який наголошує на національному суверенітеті, і правим популістським польським кабінетом точаться дебати про верховенство права. У питаннях верховенства права позиції Польщі та Угорщини настільки далекі від позицій Брюсселя, що теоретично розв’язати розбіжності практично неможливо, оскільки сторони неоднаково сприймають перелік цінностей.

Ось чому слід знайти політичне рішення, яке могло б узгодити спільний європейський суверенітет із вимогами суверенітету національної держави. Це те, про що пише колишній посол Франції Максим Лефевр у своєму дослідженні на підтримку європейської єдності. За словами Лефевра, неліберальні погляди, серед іншого, суперечать німецьким і французьким ідеям, спрямованим на зміцнення ЄС, і він також згадує у цьому зв’язку Віктора Орбана. Крім того, стосовно України Угорщина — єдина в ЄС є прихильником росіян. Колишній посол до тих, хто рішуче підтримує Київ, зараховує країни Балтії, Швецію та Польщу, тоді як »групу реалістів» становлять Франція, Німеччина, Італія, Іспанія та інші, за його словами. Щодо неліберальних прагнень, Лефевр згадує Віктора Орбана спільно з польською партією Ярослава Качинського »Право і справедливість», коаліцією Марін Ле Пен та рештою радикальних правих сил під заголовком »неліберальний виклик». На щастя, Польща повернулася у правильний бік.

Продовження.

«Ковальчук»Дописувала власна кореспондентка Newssky (СловаччинаЧехіяУгорщинаПольща), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: