Про святого Валентина

19.02.2023 0 By NS.Writer

Ексклюзив. Через свою величезну комерційну цінність День Святого Валентина майже виключно асоціюється з романтичним коханням один на один. Люди закликають його стежити за життям закоханих, звичайно, але також і для втручань, що стосуються бджільництва та епілепсії, а також чуми, непритомності та подорожей. Як і слід було очікувати, він також є покровителем заручених пар та щасливих шлюбів. Любов у сім’ях та громадах не розглядається в цей день, що робить його дуже проблематичним для людей, які переживають ізоляцію та втрату. Для них свято — знущання. Але сьогодні ми поговоримо про витоки цього свята, його справжній зміст і ті уроки, які християнин може з нього взяти.

Про святого Валентина

Еволюція «Дня Святого Валентина» пішла шляхом, подібним до еволюції Діда Мороза в Санта Клауса (від якого досить далеко до справжнього святого Миколая). Все почалося з легенд про маловідомого Святого (насправді, святих Валентинів існує не один) з ранньохристиянської історії, який дивним чином протягом століть трансформувався в щось зовсім інше.

Конкретна Асоціація «Дня Святого Валентина» з романтичною любов’ю майже напевно виникла пізніше, і питання про її походження залишається спірним. Сучасна практика застілля, заснованого на обміні любовними посланнями і подарунками між закоханими, ймовірно, сходить до раннього середньовіччя, і її витоки можна знайти в колі автора «Кентерберійських оповідань», англійського поета чотирнадцятого століття Джеффрі Чосера, де сформувалася традиція чемної любові. Пан Чосер написав вірши для заручин Річарда II англійського з Анною Богемською 3 травня, в день, присвячений однойменному святому, святому Валентину Генуезькому.

Інший зв’язок може полягати в тому, що в середині лютого з’являються перші ознаки пробудження природи, а в середні віки, особливо у Франції та Англії, вважалося, що в цей день птахи починають спаровування, і тому ця подія була пов’язана з лютневим «Днем святого Валентина».

Деякі історичні джерела припускають, що «День святого Валентина» присвячувався закоханим з перших століть другого тисячоліття. Серед них заснування в Парижі 14 лютого 1400 р. «Високого суду любові», установи, заснованої на принципах куртуазної любові. Суд повинен був вирішувати суперечки, пов’язані з любовними контрактами, зрадою, насильством над жінками, а суддів підбирали виходячи з їх знайомства з любовною поезією.

Використання обміну «валентинками», особливо в англосаксонських країнах та для наслідування в інших місцях, датується щонайменше 19 століттям. Ці «валентинки» — це любовні записки, часто оформлені як стилізовані серця або інші теми, характерні для популярних уявлень про романтичне кохання (голуб, амур з луком і стрілами тощо).

Ця традиція сприяла промисловому виробництву та масштабному маркетингу вітальних листівок, присвячених цій події. Ще в середині 19 століття в США деякі підприємці, такі як Естер Хауленд (1828-1904), почали виробляти валентинки в промислових масштабах, хоча Хауленд була натхненна традицією, яка давно існувала у Великобританії.

Масове виробництво вітальних листівок стало стимулювати маркетинг ювілею і його проникнення в масову культуру. Процес комерціалізації свята продовжився у другій половині ХХ століття, особливо в Сполучених Штатах, і потроху традиція любовних квитків почала відходити на другий план у порівнянні з обміном подарунками, такими як коробки цукерок, букети квітів, або прикраси. Статистики підрахували, що 14 лютого кожного року надсилається близько мільярда вітальних листівок, що робить цю подію другою за кількістю придбаних та відправлених листівок після Різдва. Але чому все-таки цей день став «днем закоханих»?

Якщо коротко, то відповідь на це запитання така: святий Валентин до закоханих має такий самий стосунок, як і будь-який інший святий. «День святого Валентина» 14 лютого — зовсім не церковне свято, хоч і містить у своїй назві слово «святого». Але справжні, канонізовані Церквою святі на ім’я Валентин у своїх житіях не мають фактів, які би хоч якось були пов’язані з популярними легендами про «покровительство закоханих», «заборонені вінчання» тощо.

Що ж святкує Церква 14 лютого?

Православна Церква за своїм календарем 14 лютого згадує пам’ять десятьох святих, серед яких є мученик Трифон, мучениця Перпетуя та інші. Також 14 лютого у цьому році передсвято Стрітення Господнього. Римо-Католицька Церква цього дня вшановує пам’ять святих Кирила і Мефодія — слов’янських просвітників і покровителів Європи. А в «Римському мартиролозі» (це не загальноцерковний календар, а книга, де вказані місцеві дні пам’яті) 14 лютого вшановується пам’ять ще десятьох святих, серед яких є і святий Валентин.

Рання церква була переслідуваною церквою. Можливо, ви пам’ятаєте зі своєї давньої історії, що римляни мали пантеон богів, яким вони поклонялися. Вони, як і сучасні жителі Швабростану, навіть практикували дивну суміш патріотизму та неглибокої релігійності, коли раз на рік схилялися перед зображенням свого імператора та називали його богом.

Ранні християни відмовлялися практикувати це поклоніння імператору. Все, що їм потрібно було зробити, це сказати: «Кесар є Господь» раз на рік, і їхнє життя було б збережено, але християни могли тільки сказати: «Ісус Христос є Господь», і тому їх християнська віра коштувало їм життя. Це переслідування (за різним ступенем інтенсивності) тривало більше трьохсот років, поки святий імператор Костянтин не легалізував Християнство у 313 році. Через свою поведінку римляни отримали ім’я, яке вони дали християнам. Ім’я було «атеїст». Сьогодні ми називаємо атеїстом людину, яка не вірить в Бога, а в ті часи атеїстом називали того, хто не вірив в пантеон римських богів.

Протягом цих перших трьохсот років церковної історії багато християн йшли на смерть за свою віру. Насправді було придумано нове слово для опису того, що відбувалося в Римській імперії, слово «мученик». Грецьке слово, яке в наших Бібліях перекладається як «свідчити», а в оригіналі звучить як «мартурія».

Так багато християн віддали своє життя, засвідчивши, що це слово вже не означало просто свідчити. Тепер це означало померти за свою віру в очікувані воскрешення для вічного життя зі Христом. Це слово переросло в наше слово «мученик». Однак у цих мучеників було щось дуже унікальне, що з часом мало змінити саме серце Риму.

Ці християни йшли на смерть, молячись і прощаючи своїх гонителів. Молитви замучених християн почали мати глибокий вплив на їх мучителів. Оскільки вони не ненавиділи своїх тюремників та римських гладіаторів, які позбавили їх життя, а молилися за них, поступово ставлення народу до християнства змінювалося. Християнські мученики йшли на смерть, люблячи своїх кривдників.

Саме в цьому світі ми вперше чуємо про історію Святого Валентина.

Якщо дослідити давні римські мартирологи, то там згадуються щонайменше три святих Валентини. Двоє з цих мучеників постраждали в Римі у другій половині ІІІ століття, і обидва були поховані на Фламінієвій дорозі, але на різній відстані від міста. Один з них був єпископом міста Інтерамна (зараз це м. Терні в Італії), він прославився чудесами зцілень, через які навернув високопоставлених язичників до віри Христової, за що був страчений у 269 році. Інший мученик Валентин був священиком у Римі — більших відомостей про нього немає. А про третього мученика Валентина відомо лише те, що він постраждав у Карфагені.

У IX столітті ці святі Валентини у мартирологах згадуються ще окремо, але пізніше, ймовірно, відбулося змішання житій цих святих, і в середньовічних документах вже згадується один святий Валентин. Він і став героєм «Золотої легенди» Якова Ворагінського — збірки християнських легенд і авторських житій святих (агіографій), що стала бестселером пізнього Середньовіччя в західній культурі.

Що ж не так з легендою про «святого Валентина»? Відповідно до загальновідомої легенди, святий Валентин нібито «вінчав закохані пари попри заборону жорстокого імператора Клавдія II». Нібито правитель вважав, що чоловіки, які не мають дружин та дітей, будуть кращими воїнами. Однак ця легенда містить значну помилку у хронології подій, адже за часів життя реальних святих з іменем Валентин, у III столітті, взагалі ще не існувало особливого чину церковного вінчання. Тоді в Римській імперії шлюб укладався відповідно до громадянських законів, а християни брали шлюб з благословення єпископа. До того ж, заборона на шлюб воїнів регулярної римської армії, яка існувала протягом 180 років, була скасована імператором Септимієм Севером ще в 197 році, тобто ще до описуваних легендою часів.

Отже попри використання імені святого Валентина міфологія сучасного світського святкування не має спільності ані з фактами історії, ані з церковною традицією.

Господь закликає всіх вірних до щирої та жертовної любові не лише певного дня, але протягом всього життя. І ми щиро бажаємо, щоби Ви любили та проявляли свою християнську любов не лише у певні дні в році, а завжди. Бо справжня любов ніколи не минає.

У цьому контексті розглянемо історію святого Валентина Інтерамського (Тернійського). Народився він у патриціанській родині, Валентин прийняв християнство та з часом був висвячений на єпископа Терні в 197 році, коли йому було лише 21 рік. Є багато легенд, які стали частиною масової культури про епізоди його життя.

Розповідають, що, почувши сварку двох закоханих, епіскоп Валентин запропонував їм троянду та благав потримати її в руках разом, щоб не вколотися шипами, а через деякий час вони повернулися і попросили його одружитися. Інша версія цієї історії говорить, що Святий зміг вселити любов молодій парі, змусивши кілька пар голубів літати навколо них та обмінюватися солодкими жестами ніжності — від цього епізоду, як вважають, відбулося поширення виразу «нерозлучники». Але це пізніші (і не зовсім достовірні легенди).

А стародавні житія святителя Валентина нам оповідають про те, що грецький філософ на ім’я Кратон запросив святого Валентина, єпископа Тернійського, в Рим, щоб вилікувати його сина Херімона, чий хребет був так викривлений, що його голова схилялася до колін. Святий Валентин провів ніч у молитві з хлопчиком, який був належним чином зцілений. Потім Кратон охрестився. Його учні (Прокул, Ефеб і Аполлоній також прийняли християнство, відмовившись від вивчення мирської науки та замість цього почали вивчати теологію під керівництвом Святого Валентина. Незабаром до них приєднався Святий Абундій, син міського префекта Фуріоса Плацида, який зробив публічне сповідання християнства, що викликало обурення сенаторського стану, серед якого був, зокрема, і сенатор на ім’я Фуріос Плацида, який заарештував святого Валентина та наказав обезголовити його глибокої ночі.

Святі Прокул, Ефеб і Аполлоній знайшли тіло святого Валентина та таємно відвезли його в Терні, де поховали «в його церкві». Побоюючись народних заворушень, консул Леонтій заарештував їх і віддав під суд, ще раз глибокої ночі, перш ніж незаконно обезголовити. Святий Абундій поховав їх поруч зі Святим Валентином.

Можливо, більш невтішним для романтиків серед нас є те, що ранні розповіді про святого Валентина його учнів є типовими історіями мучеництва, що підкреслюють чудеса та жахливі смерті святих, але не містять жодного слова про романтику.

Але оскільки в цей день говорять про любов, то необхідно повернутися до суто християнського розуміння цього почуття, цього явища, цієї чесноти.Любов не в уподобаннях або в тому, хто твій друг. Любов безумовна. Ось яку любов Бог має до нас. І, звичайно, саме так Ісус любив Своїх учнів. Тому, коли Ісус Христос сказав: «любіть один одного, як я полюбив вас», Він закликав нас любити інших так, як Бог любить нас.

День святого Валентина — це прекрасна можливість проявити любов до всіх, навіть до наших ворогів. День святого Валентина дає нам чудовий «привід» поговорити з тими, з ким ви, можливо, посварилися, або з тими, з ким ви давно не розмовляли. Це прекрасна можливість не тільки віддавати, а й прощати.

Якщо говорити про біблійну любов, то навряд чи можна обійтися без прощення. У християнській теології однією з визначальних характеристик Божої любові є те, що Бог прощає нам наші гріхи, що потім дає нам можливість прощати інших і покращувати наші стосунки з ними. Любов завжди віддає і завжди прощає та зцілює.

Зазвичай у нас краще виходить давати, ніж прощати. Але наша любов не Божа любов, якщо ми не навчимося прощати інших! Ісус Христос каже: «перш ніж принести дар твій до жертовника, примирися з братом твоїм» (і я майже впевнений, що він мав на увазі і сестер).

Давайте використаємо День святого Валентина як можливість виправити ситуацію перед членом сім’ї, сусідом чи «колишнім» другом, давайте виявимо свою любов один до одного і навчимо наших дітей справжній любові та відданості у стосунках. Зрештою, Бог турбується про нас і наших взаєминах, і ми теж повинні докласти зусиль до досяжності гармонії та прощення.

Можемо зауважити, що коли любимо когось, то цій людині більше приділяємо часу, шукаємо можливості бути з цією особою. Так само, коли відчуваємо любов Бога, то не можемо на неї не відповісти. Коли відчуваємо, що Бог нас любить, то розуміємо, які є цінні в Його очах, — то не можемо не виявити свою любов.

Молитва ― це усвідомлення того, як Бог нас любить. І тому хочемо відповісти Йому взаємністю, бути з Богом, виявити Йому свою вдячність.
Благоговіння ― це не тільки питання любові, а також і страху. Коли ми любимо своїх батьків чи друзів, то маємо острах, щоб не завдати їм болю. Так виявляємо милосердя і доброту.

Говорячи про Бога, ми неодноразово будемо виявляти благоговіння ― любов і острах. Хто має острах до Бога, той неминуче виявлятиме свою любов, а це виливається в молитві. Бо це місце, де ми зустрічаємося з великою вдячністю за безмежну любов Господа до кожного з нас у кожну мить нашого життя.

ИеромонахІєромонах Феофан Полоцький (Скоробогатов),
доктор богословських наук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: