Польща залишається одним із найвірніших союзників України, а нова влада країни подвоїла політичну підтримку

12.01.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Одна з найвідданіших католицизму країн досить консервативна Польща отримала нову проєвропейську владу. Рік розпочався політичною кризою. Натомість підтримка України лише посилилася.

 

Дональд Туск

Польща закликає розгорнути ракети великої дальності для України після жахливих ударів окупанта

Міністр закордонних справ Польщі минулого тижня закликав союзників постачити в Україну ракети великої дальності, щоб допомогти атакувати »пускові майданчики та командні центри» на тлі нової хвилі російських атак.

Шквал смертоносних ракетних ударів вразив житлові будинки у столиці України Києві та Харкові, внаслідок чого є загиблі та десятки мирних жителів зазнали поранень.

Головний дипломат Польщі Радослав Сікорський виголосив у соціальних мережах, що Захід має відповісти »мовою, зрозумілою Путіну».

Радослав Сікорський

Він закликав союзників надати Києву »ракети великої дальності, які дадуть Україні змогу знищити стартові майданчики та командні центри».

Польща є одним із найвірніших союзників України, а нова влада країни подвоїла політичну підтримку.

Сікорський акцентував, що відповідь на нападки Росії на Україну має містити посилення західних санкцій проти Москви, щоб вона не могла виробляти нову зброю з контрабандних компонентів.

Призначений у грудні міністром закордонних справ Польщі у новому проєвропейському уряді, Сікорський обрав саме Україну для свого першого закордонного візиту, де, за його словами, Захід має мобілізувати економіку, щоб озброїти Україну.

«Російська агресія на Україну – остання колоніальна війна.

На моє переконання, Росія має програти цю війну. Це в інтересах не лише України та решти демократичної Європи, а й самих росіян. Росія, позбавлена імперських амбіцій, буде країною, здатною побудувати передбачувану, чесну державу, яка дбає про інтереси своїх громадян, а не посилає їх на смерть тисячами», – підсумував польський міністр. 

Польська криза – великий головний біль для ЄС

Дональд Туск – ворог Брекзиту – втрапив у складну ситуацію, навіть попри те, що багато людей тішилися через його повернення як прем’єр-міністра Польщі. Польща та її новий лідер Дональд Туск розпочали 2024 рік у розпал політичної кризи.

Туск — людина, яка сказала, що для тих, хто підтримав Брекзит без плану, є «особливе місце в пеклі» – і його коаліція, схоже, сповнена рішучості помститися консервативному уряду, що йде.

Прихильники Брекзиту зі зрозумілих причин бояться Туска – президента Європейської ради під час Брекзиту – оскільки новий прем’єр-міністр Польщі користується увагою впливових гравців у Брюсселі. Справді, за повідомленням польської радіостанції Zet, Туск поінформував союзників, що, можливо, він буде прем’єр-міністром лише рік, щоб повернутися до Брюсселя та стати президентом Європейської комісії.

Туск прийшов до влади після поразки націоналістичної партії «Право і справедливість», яка набрала найбільшу кількість голосів у опитуваннях у жовтні, але не набрала більшості, не тому, що поляки були не згодні з її жорсткою позицією щодо імміграції, а тому, що вони вважають, що «Право і справедливість» зайшли надто далеко щодо абортів та судових реформ.

Тим часом для ЄС новий уряд Туска має досягти успіху, оскільки його прихід до влади є лакмусовим папірцем того, як скасувати багаторічну консервативну націоналістичну політику.

На думку критиків, «Право і справедливість» використовували польські ЗМІ як рупор. Врешті новий міністр культури змінив директорів, а канали новин припинили мовлення.

Уряд Туска заявив, що ліквідує польське громадське телебачення, радіо та інформаційне агентство.

У той час як президент Анджей Дуда – союзник «Права і справедливості» – у відповідь наклав вето на новий бюджет і назвав дії нового уряду «анархією», навіть Гельсінський фонд з прав людини у Варшаві висловив сумнів у його діях.

Однак ЗМІ — лише одна з багатьох проблем уряду Туска. Він також наразився на серйозну негативну реакцію після того, як новий спікер нижньої палати польського парламенту Шимон Головня провів захід для безпритульних та мігрантів, зокрема тих, хто перетнув Польщу з Білорусі, імовірно, щоб дістатися таких країн, як Німеччина.

Світлина з заходу спричинила загальне обурення у Польщі, країні, де немає значної неєвропейської імміграції, причому один журналіст назвав знімок політичним самогубством.

Попри всі надії Туска та ЄС, новий прем’єр-міністр Польщі, як і раніше, має керувати країною, яка залишається рішуче консервативною та євроскептичною, і Туск, схоже, визнав це, коли нещодавно застеріг від запропонованих змін у договорах ЄС.

Його обрання на пост прем’єр-міністра Польщі у жовтні віталося тими, хто хоче сильнішого ЄС, оскільки багато хто очікує, що Туск поверне поляків у лоно блоку. Серед інших питань, які він, ймовірно, залагодить із ЄС, – порушення Польщею незалежності судової системи.

Однак на цьому тижні він дав зрозуміти, що не будуватиме міст через міграційний розкол, а це означає, що Польща продовжить не дотримуватися квот на приймання біженців, які ЄС намагається нав’язати кожному члену.

Новий пакт про міграцію та притулок був узгоджений Європейським парламентом та Радою у грудні, більш ніж через три роки після того, як він був уперше запропонований.

Тепер передбачуване перевищення повноважень, боротьба всередині коаліції Туска та світлина міністра, який спілкується з мігрантами, спричинять негативну реакцію в країні, яка голосувала проти PiS щодо абортів, але не за відкриття кордонів країни.

На додачу до всього, новий губернатор Люблінського воєводства нещодавно зняв хрест, що висів на його будівлі замість прапорів ЄС. Знову ж таки, це сталося не в Нідерландах чи Швеції, а в найбільш католицькій країні Європи, країні, яка перебуває значною мірою на консервативному боці культурної залізної завіси ЄС.

Для ЄС це величезний головний біль. Туск — приклад боротьби з правим популізмом. Проте навіть критикам «Права і справедливості» не подобається, як коаліція Туска вже сперечається всередині себе, як насправді керувати країною. Туск та його друзі у Брюсселі можуть лише сподіватися, що ситуація поліпшиться у 2024 році.

Ми розуміємо, що одночасно бути гарним і розумним не надто легко. Надії дає величезний політичний досвід Дональда Туска та його бажання служити польському народу й дотримуватися європейських принципів.

Дай Боже йому наснаги й успіхів.

Половина поляків переконана, що Анджей Дуда дбає насамперед про інтереси PiS

Згідно з останніми опитуваннями, чинний президент Польщі у стосунках з урядом Дональда керується насамперед інтересами PiS. Таку думку висловила майже половина опитаних SW Research для сайту rp.pl. Лише 20,4 % респондентів переконані, що глава держави опікується інтересами Польщі, а 16,9% кажуть, що він дбає і про свою партію, і про країну, 18,1% респондентів не мають думки щодо цього.

Президент насамперед зважає на інтереси PiS, стверджує майже кожен другий (49%) старше 50 років і більш ніж половина респондентів (52 %) з вищою освітою. Через розмір заробітної плати з цим погоджуються поляки з доходом від 2000 до 3000 злотих. У стосунках з новою владою Анджей Дуда керується зисками PiS, переконаний кожен другий житель міст із населенням 100-199 тисяч осіб. людей, – коментує результати дослідження Вікторія Марущак, старша менеджерка проєкту SW Research.

Опитування проводило дослідницьке агентство SW Research серед користувачів онлайн-панелі SW Panel 27-29 грудня. Аналіз охопив групу з 800 користувачів Інтернету віком від 18 років.

Уряд Дональда Туска розпочав очищення медіа від контролю PiS

Як відомо, останніми роками польські медіа жорстко контролювалися партією Качиньського.  Ми вже неодноразово обговорювали проблему вільних медіа в Польщі.

«Як ви оцінюєте спосіб, у який уряд Дональда Туска вирішив скасувати контроль громадських ЗМІ (включаючи TVP)?» – таке запитання лунало з уст членів PiS.

20 грудня Міністерство культури та національної спадщини оголосило, що міністр культури Бартоломій Сенкевич звільнив наглядові ради та правління TVP, Polskie Radio та PAP, одночасно призначив нових керівників громадських ЗМІ.

Бартоломій Сенкевич

Міністр діяв на основі Кодексу господарських товариств, оминувши Національну раду з питань медіа, створену PiS у процесі зміни повноважень публічних ЗМІ. Відповідно до закону, Національна медіарада уповноважена змінювати повноваження суспільних ЗМІ, що, однак, нинішня влада ставить під сумнів, посилаючись на рішення Конституційного суду від 2016 року. PiS має більшість у Національній медійній раді.

PiS звинуватила уряд у діях, що порушують конституцію, а депутати від PiS почали приходити до офісів громадських ЗМІ, де вони чергували, виправдовуючи це наглядом парламенту. 11 січня PiS скликала демонстрацію перед Сеймом на захист свободи ЗМІ. Політики PiS назвали дії влади такими, що шкодять свободі слова.

Законність змін у ЗМІ також поставив під сумнів президент Анджей Дуда, який у своєму виступі назвав ці зміни порушенням конституції.

Національна медійна рада призначила альтернативного президента TVP Міхала Адамчика, колишнього директора TAI.

Міхал Адамчик

Після того, як президент Анджей Дуда наклав вето на бюджетний законопроєкт, який дає змогу переказати 3 мільярди злотих державним ЗМІ (насамперед TVP) у вигляді облігацій, міністр Сенкевич ліквідував суспільні ЗМІ через те, що їхнє фінансування не було забезпечене. Це рішення не є суперечливим з точки зору законності, як попередні звільнення наглядових рад та правління.

Натомість 47 % опитаних респондентів з вищою освітою позитивно оцінюють зміни в суспільних ЗМІ.

І ось знову. Чинник освіченості й інтелекту є вагомим в оцінюванні чутливої проблеми свободи слова.

Найбільше звільнення від контролю PiS суспільних ЗМІ схвалюють люди старше 50 років (46%) та респонденти з вищою освітою (47%). З огляду на суму заробітку, респонденти, які заробляють від 3001 до 4000 злотих нетто, назвали правильним процес звільнення від контролю PiS суспільних ЗМІ. Кожен другий мешканець міст не більше 20 тис. жителів позитивно оцінює управлінські зміни в державних ЗМІ.

Мешканці Кракова тимчасово взяли з притулку понад сотню хвостиків

У Польщі лютують незвичні морози. Усі собаки, що мешкають у Притулку для бездомних тварин у Кракові, тепер мають місце в закритому павільйоні, оголосив притулок у неділю вдень. У зв’язку з морозами з п’ятниці там тривала тимчасова адаптаційна кампанія, під час якої краківці усиновили 123 тварини.

«Ми дуже раді повідомити, що Action Frost зупинено у зв’язку з тим, що всі зовнішні собаки, яких слід перемістити всередину, тепер будуть у безпеці», — оголосило Краківське товариство захисту тварин, яке керує Притулком для бездомних тварин.

Співробітники притулку повідомили, що загалом у межах цієї акції у тимчасові домівки перебралися 123 тварини.

У п’ятницю заклад звернувся в соцмережах з проханням допомогти в забезпеченні безпечного притулку для тварин під час прогнозованих сильних морозів. Як пояснили, частина собак щодня перебуває в будках, і притулок не в змозі забезпечити місцем усіх собак у закритому павільйоні.

Акцію підтримали численні жителі. У суботу працівники притулку повідомили, що перед відкриттям вишикувалася велика черга охочих. Лише за суботу на тимчасове прилаштування потрапило 78 собак, а з десяток із них ще чекали на притулок.

Прессекретарка KTOZ Джоанна Репел сказала, що люди, зацікавлені в усиновленні, також прийшли у великій кількості в неділю. — Щороку ми бачимо відповідь мешканців під час цієї акції, але такого як цьогоріч, не було. Ми надзвичайно вдячні, – зізналася вона.

Джоанна Репел

Краківська міська варта також усиновила домашнього улюбленця. «У відповідь на звернення ми тимчасово прийняли Момбая в нашу родину! Найближчі кілька днів він перебуватиме в нашій штаб-квартирі, і за ним буде цілодобово доглядати черговий охоронець, аби переконатися, що Момбай почувається комфортно та безпечно», — повідомили охоронці у соцмережах.

У Краківському товаристві запобігання жорстокому поводженню з тваринами зазначили, що подібне звернення про підтримку надійшло також від притулку в Бореку – Фонду захисту прав тварин та Przygarnij Psiaka. «Також допоможіть собакам, які живуть у них», – написали працівники KTOZ.

«Ковальчук»Дописувала власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук, заступниця головного редактора


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: