Польща безумовно підтримує Україну. Проте, має власні проблеми

10.04.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Попри низку непростих речей – місцеві вибори, дипломатичні кризи, а також великий вантаж, отриманий протягом попередніх років правління PiS, Польща є другом України.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск

Польща демонструє красне українське мистецтво надії та спротиву

Попри проблеми з польськими кордонами для українців, Польща залишається другом.

Як відомо, російські війська обстріляли ракетами музей, де зберігалися яскраві картини покійної української народної художниці Марії Примаченко, якими захоплювалися Пабло Пікассо та Марк Шагал. Будівля згоріла, але роботи збереглися.

Жителям Іванкова вдалося врятувати картини, що посилило статус Примаченко —  символу стійкості та надії.

Головний мотив Примаченко «Світ крізь темряву», попри життєві труднощі, мешканці столиці Польщі можуть побачити на виставці. Варто зазначити, у Польщі проживають сотні тисяч біженців з України.

Виставка Примаченко

На виставці представлені десятки картин, що зображають сільське життя та фантастичних істот в дитячому стилі, палітра в рожевих тонах з жовтими соняшниками та криваво-жовтогарячими деталями.

Марія Приймаченко не лише відома художниця, а й символ нездатності Росії стерти українську ідентичність та культуру», — сказав Віталій Білий, радник посольства України у Варшаві.

«І завдяки цій виставці ми можемо поширити інформацію», — сказав він агентству Франс Прес на прес показі виставки під назвою «Тигр увійшов до саду», яка триватиме до червня у Музеї сучасного мистецтва у Варшаві.

Примаченко народилася в селі Болотня у 1909 році та за майже дев’ять десятиліть пережила поліомієліт, голод, обидві світові війни (у другій з яких загинув її чоловік) та чорнобильську ядерну катастрофу.

Виставка Примаченко

«Вона виявила силу духу та малювала все своє життя. Картини, всупереч колоритності, показують різні аспекти життя та української трагедії», — сказала Мирослава Керик, голова фонду «Український дім», що просуває українську культуру в Польщі.

Примаченко створювала коментарі до повсякденного життя, поєднуючи зображення тварин чи природи з невеликими віршами, часто з граматичними помилками через її неосвіченість.

Зокрема, медитація на голод із веселим жовто-рожевим зображенням козла та заголовком «Любе козеня, ти поїло, ти попило?»

На іншому зображено яскраво-рожеві декоративні тюльпани на похмурому тлі з підписом: «Букет Невідомому солдатові. Честь і слава вам, дорогі воїни!

Вона намалювала цілу серію, присвячену воїнам, яка через кілька десятиліть містить неймовірно актуальне послання, — сказав співкуратор Шимон Маліборскі.

Сонячна картина з екзотичними блакитними птахами акцентується текстом «Чотири папуги сидять на вишневому дереві й дзижчать. Хлопчики йдуть до війська, а дівчатка проводжають їх, бажаючи їм удачі».

За словами Маліборскі, цей контраст між оптимізмом та травмою був типовим для художниці, яка хотіла, щоб «люди жили, як квітнуть квіти».

Вона часто «змішувала урочисте з комічним, додаючи до своєї критики частку гумору чи ухвалення», — сказав він.

«Це свого роду примирення зі світом та одночасне бажання змінити його. Усвідомлення того, що людська природа це те, чим вона є, але при цьому бореться за те, щоб стати ліпше». 

Місцеві вибори у Польщі виграє PiS

Місцеві вибори в Польщі

Правоцентристська опозиція випереджає партію прем’єр-міністра Туска за результатами екзит-полу, оприлюдненими після місцевих і регіональних виборів у Польщі. Отже, проєвропейська партія прем’єр-міністра Дональда Туска трохи відстає від консервативної опозиційної партії, яка керувала Польщею вісім років до грудня.

Соціально-ліберальний мер Варшави, соратник Туска, легко виграв ще один термін у столиці.

Недільні вибори стали першим виборчим випробуванням для коаліційного уряду Туска майже через чотири місяці після того, як він прийшов до влади.

Результати екзит-полів мають невелику похибку, і остаточні дані очікуються не раніше понеділка. Але варто зазначити, що «Право і справедливість», консервативна партія, яка керувала Польщею в 2015-2023 роках, все ще є політичною силою, на яку варто зважати в 38-мільйонній країні.

За даними екзит-полу Ipsos, «Право і справедливість» набрала 33,7% голосів, а «Громадянська коаліція» Туска — 31,9%.

Лідер PiS Ярослав Качинський оголосив про перемогу та сказав, що результат став посланням до тих, підтримував партію.

Місцеві вибори

«Як одного разу сказав Марк Твен, звістка про мою смерть дещо передчасна», — сказав він.

Виборці голосують за мерів, а також членів муніципальних рад і провінційних зборів.

Другий тур голосування відбудеться 21 квітня у разі, якщо кандидати в мери не наберуть принаймні 50% голосів у недільному першому турі.

За даними того ж екзит-полу, меру Варшави Рафалу Тшасковскі імовірно не знадобиться другий тур, бо він набирає майже 60% голосів.

Рафал Тшасковскі

Решта відстають від двох учасників виборів, включаючи коаліцію «Третій шлях» із прогнозованими 13,5%, лівих із 6,8% та партію Конфедерації з 7,5%.

Втім, слід зазначити, що разом три партії правлячої коаліції набирають більш як 52% голосів.

Коаліційний уряд Туска, який охоплює «Третій шлях» і «Лівих», разом переміг на національних виборах у жовтні.

Результат на тлі рекордної явки означав кінець восьми важких років правління Права і Справедливості, яку Європейський Союз звинуватив у порушенні демократичних стандартів шляхом змін у судовій системі та громадських ЗМІ.

Туск виграв завдяки обіцянкам скасувати багато з того, що не гармонізується з ЄС, і намагається це реалізувати, але це нелегко. Наприклад, обіцянка лібералізувати суворий закон про аборти заважає консерваторам у власній коаліції Туска.

Місцева влада відіграла важливу роль у двох великих кризах років, розгорнувши вакцинацію проти Covid-19 і допомагаючи величезній кількості українських біженців, які прибули в країну після вторгнення Росії в 2022 році.

Термін повноважень місцевих чиновників був найдовший з 1989 року після того, як «Право і справедливість» продовжили його з чотирьох до п’яти років, а потім відклали вибори на пів року, побоюючись, що проведення місцевих виборів разом із виборами до національного парламенту зашкодить їхній діяльності.

Дипломатична криза між Польщею та Ізраїлем триває після вбивства польського гуманітарного працівника у секторі Гази

Дипломатична криза між Ізраїлем і Польщею

Дипломатичний скандал між Польщею та Ізраїлем вибухнув після смерті польського гуманітарного працівника в секторі Гази. Президент Польщі назвав коментар ізраїльського посла «обурливим».

35-річний поляк був серед семи осіб, які загинули під час доставлення їжі палестинцям благодійною організацією World Central Kitchen. Ізраїль назвав інцидент «помилкою», яка виникла через хибну ідентифікацію.

На тлі шоку у Польщі через смерть працівника посол Ізраїлю у Польщі Яків Лівні виступив проти того, що за його словами, було спробами «крайніх правих і лівих у Польщі» звинуватити Ізраїль у «навмисному вбивстві внаслідок нападу».

У вівторок він заявив у соціальних мережах, що «антисеміти завжди залишаться антисемітами, а Ізраїль залишиться демократичною єврейською державою, яка виборює своє право на існування і на користь усього західного світу».

Президент Польщі Анджей Дуда у четвер назвав цей коментар «обурливим» і назвав посла «найбільшою проблемою для держави Ізраїль у відносинах із Польщею».

Дуда сказав, що влада Ізраїлю говорила про трагедію «дуже стримано», але додав: «На жаль, їхній посол у Польщі не здатний зберігати таку делікатність та чутливість, що неприйнятно».

Прем’єр-міністр Дональд Туск, що є політичним опонентом Дуди, висловив аналогічну позицію.

У четвер він заявив, що цей коментар образив поляків і сказав, що послу слід просити вибачення.

Днем раніше Туск опублікував у соціальних мережах коментар щодо прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху та Лівні, в якому йдеться, що «переважна більшість поляків виявила повну солідарність з Ізраїлем після нападу ХАМАСу». Сьогодні ви піддаєте цю солідарність справді тяжкому випробуванню. Трагічний напад на волонтерів та ваша реакція спричиняють зрозумілий гнів».

Даміан Соболь перебував із місією з надання допомоги у секторі Гази протягом останніх шести місяців після роботи в Україні, Марокко та Туреччині.

Даміан Соболь

Відносини Польщі та Ізраїлю останнім часом почали поліпшуватися після кількох важких років.

Стосунки погіршилися через суперечки про те, як згадувати поведінку поляків під час Голокосту, коли нацистська Німеччина окупувала Польщу та здійснила масові вбивства євреїв.

Протягом восьми років, до грудня, у Польщі існував націоналістичний уряд, який применшував участь Польщі у вбивствах євреїв німцями та зосереджувався здебільшого на польській допомозі євреям.

Уряд Ізраїлю мав думку, що такий підхід є історичним спотворенням.

Ізраїль також заперечував закон, що обмежує вимоги щодо реституції власності, яка торкнулася спадкоємців польських жертв Голокосту, і відкликав свого посла у 2021 році, перш ніж відрядити Лівні наступного року, коли відносини поліпшилися.

Польща отримає перші гроші з фонду відновлення ЄС 15 квітня

Європейська комісія схвалила першу заявку Польщі на отримання коштів з фонду відновлення Євросоюзу у п’ятницю, країна має отримати гроші 15 квітня.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск домігся виділення з ЄС коштів на суму до 137 мільярдів євро (148,47 мільярда доларів), поклавши край багаторічній ворожнечі з Брюсселем через демократичні стандарти за попереднього націоналістичного уряду.

Катажина Пельчинська-Налеч

«Мить тому Європейська комісія схвалила нашу першу заявку на виплату за Національним планом відновлення», — написала Катажина Пельчинська-Налеч у соціальній мережі X.

«Зараз ми просто чекаємо на переказ. 6,3 мільярда євро мають надійти до Польщі 15 квітня», — сказала міністерка.

«Ковальчук»Дописувала заступниця головного редактора, власна кореспондентка Newssky (Центральна Європа і Канада), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: