Братня Словаччина попри власні проблеми намагається надалі підтримувати Україну

17.02.2023 0 By NS.Writer

Ексклюзив. Якось президентка Словаччини Зузанна Чапутова у Європарламенті акцентувала на вразливості демократії. Через кремлівську пропаганду, економічні виклики для країни настали складні часи, натомість маленька європейська країна чинить спроби здолати всі негаразди й прямувати вперед.

Словаччина готова відрядити в Україну винищувачі МіГ-29

Прем’єр-міністр Едуард Ґегер підтвердив, що український президент на позачерговому саміті в Брюсселі звернувся з проханням щодо винищувачів МіГ-29. Він додав, що невдовзі може розпочатися процес переговорів щодо постачання. Ґегер наголосив, що списані винищувачі, які Словаччина не використовуватиме, можуть врятувати життя в Україні. «Україна захищається. Незабаром буде рік, як Росія напала на Україну», — нагадав глава словацького уряду, додавши, що Україна хоче миру.

Роберт Фіцо

Він також зреагував на слова Роберта Фіцо, який сказав, що Словаччина має надіслати ковдри людям в Україні. «Надсилати ковдри тим, хто може загинути — це повний цинізм», — додав прем’єр. За його словами, політика Фіцо може повернути Словаччину на десятиріччя назад, у чорну політичну діру.

Він запросив Петра Пеллегріні вийти з лісу і сказати, як він розв’язав би цю ключову проблему.

Прем’єр-міністр також нагадав, що в обмін на наше словацьке військове спорядження Словаччина отримала танки та систему ППО «Патріот». Крім того, за його словами, «за будь-яку допомогу, яка надсилається Україні, Словаччина просить гроші у Європейського Союзу», додав він.

За словами міністра оборони Яро Надя, у національних інтересах Словаччини, щоб Україна змогла захиститися. На пресконференції він також закликав Пеллегріні сказати, на чиєму він боці.

За словами Надя, якщо Словаччина постачить в Україну винищувачі, то ймовірно отримає певну або військовою технікою, або фінансами. «Ми ведемо інтенсивні переговори про це», — сказав міністр оборони.

Надь неодноразово акцентував, що Петр Пеллегріні фінансується Росією. «Роберт Фіцо поводиться так само, якби він був агентом Російської Федерації в Словаччині та отримував гроші від Володимира Путіна», — сказав Надь. «Те, чим він займається останні два роки, — це не більше ніж корисний ідіот Москви в Словаччині», — додав він.

Нагадаємо, що через політичну кризу на Словаччину восени чекають парламентські вибори, тож подальша підтримка України цією державою залежатиме від їх результатів.

Довідково:

Роберт Фіцо (словацька вимова: [ˈrɔbert ˈfitsɔ]; ) — політик, який обіймав посаду прем’єр-міністра Словаччини з 2006 по 2010 рік і з 2012 по 2018 рік. Він був першим лідером партії «Напрям — соціал-демократія» (SMER-SD) з 1999 року. Вперше обраний до парламента в 1992 році (ще в Чехословаччині), пізніше був призначений до Ради Європи. Після перемоги його партії на парламентських виборах 2006 року сформував перший кабінет Фіцо.

Петер Пеллегріні

15 березня 2018 року на хвилі політичної кризи після вбивства Яна Куцяка Фіцо подав заяву про відставку президенту Андрею Кісці, який потім офіційно доручив віцепрем’єр-міністр Петеру Пеллегріні сформувати новий уряд.

У квітні 2022 року Словацьке національне агентство боротьби зі злочинністю звинуватило Роберта Фіцо у створенні та діяльності злочинної групи та назвало її керівником.

Петер Пеллегріні (словацька вимова: [ˈpeter ˈpeleɡriːni]; — словацький політик, який обіймав посаду прем’єр-міністра Словаччини з 2018 по 2020 рік і міністра охорони здоров’я з грудня 2019 року по березень 2020 року. Раніше він був віцепрем’єр-міністром (2016–2018) та міністром освіти і науки (2014), а також два роки спікером Національної ради (2014–2016). Пеллегріні був членом Direction — Social Democracy, поки не залишив партію та заснував Voice — Social Democracy наприкінці червня 2020 року.

Ставши віцепрем’єр-міністр з питань інвестицій у 2016 році за прем’єр-міністра Роберта Фіцо, Пеллегріні склав присягу як глава уряду після того, як його попередник пішов у відставку 15 березня 2018 року після вбивства журналіста Яна Куцяка. Президент Андрей Кіска затвердив кабінет Пеллегріні 21 березня 2018 року, 81 член Національної ради проголосував за затвердження

Його партія програла парламентські вибори 2020 року антикорупційній партії «Звичайні люди» на чолі з Ігорем Матовичем.

Країна парадоксів Словаччина прямує до позачергових парламентських виборів

Міністр закордонних справ Словаччини Растіслав Качер згадав про кульгаву качку. Йшлося про Ігоря Матовича. Бувають ситуації, коли відбуваються недолугі суперечки всередині політичних команд, і такі речі працюють на поразку. В OĽaNO також відбуваються подібні речі між лідером та деякими його поплічниками. Це стосується, наприклад, суперечки з Растіславом Качером. Насамперед слова Качера вкрай недоречні з точки зору зовнішньої політики, а внутрішньополітичний вимір не менш цікавий. Він навіть має кілька шарів. Дивно, коли впливова людина називає Ігоря Матовича ніким, а Дьордя Гьімесі — не відомо ким. Але навіть попри сміх, тупотіння ніг, віртуальні бійки та створення кумедних фотомонтажів і карикатур, не варто забувати, що йдеться все одно йде про найвищі політичні щаблі.

А Ігор Матович, крім усього іншого, також є головою прем’єрської партії, яка надала Качеру посаду, тобто наділила його владою. Водночас це та особа, з якою міністр закордонних справ дійшов згоди, долучившись до уряду, тобто він пішов працювати в уряд, де гегемоном і міністром фінансів є «ніхто»? Угорщина викликала словацького посла, але Качер не перепрошуватиме через свою заяву про можливі територіальні претензії Угорщини в Словаччині, бо стверджує, що критикує не угорців, а політику, яка перетворила лідера боротьби за демократію в регіоні на початку 90-х років на чорну діру на політичній карті Європи та троянського коня Володимира Путіна.

«Я ні перед ким не проситиму вибачення за те, що захищаю інтереси своєї країни, за те, що вважаю її територіальну цілісність, суверенітет і свободу святим Граалем нашої дипломатії», — написав він.

Депутати OĽaNO Ігор Матович і Дьєрдь (Юрай) Гімесі вимагали від Качера вибачень на пресконференції. За словами Ігоря Матовича, це було фундаментальне звинувачення Качера проти важливого партнера Словаччини. Він також переконаний, що подібні заяви недоречні через майбутню виборчу кампанію. «Було б погано розбудити сплячого джина угорської карти», — заявив лідер OĽaNO. Глава словацької дипломатії відповів, що реагує на «стендап улюбленої пари парламентських артистів».

У ток-шоу Markíza TV Качер відповів на запитання, чи існує в найближчі кілька років небезпека того, що Угорщина розгорне свої територіальні претензії на Словаччину.

«Якби раніше Володимир Путін був успішнішим, а сьогодні ми маємо його на східних кордонах, я думаю, що ми б сьогодні безпосередньо зіткнулися з такими ж претензіями, на жаль», — відповів він.

У своєму статусі Качер акцентував, що його призначили міністром закордонних справ і досі йому доручає цю роботу глава держави. «Я не критикую угорців. Я сам маю угорське коріння, я прожив в Угорщині п’ять років, élégjól értekmagyarul, мені подобаються угорці», — сказав він. «Меч’яр не був Словаччиною, Орбан — не Угорщина, Матович — ніхто, і я поняття не маю, хто такий Гімесі, я можу лише здогадуватися. Словаки та угорці жили тут разом тисячу років і продовжуватимуть так жити. Я вважаю, що в гармонії», — заявив Качер.

За його словами, кожен може вибрати, на якому боці історії він є. Він сам хоче бути там, де були Штефанік, Масарик, Ходжа, Папанек, Ґолян, Вієст, Гавел, а не там, де були Генляйн, Тука, Джурчанський, Тісо, Біляк і їм подібні.

Буду відверта — міністр Качер викликає симпатію, й не погодитися з ним здебільшого неможливо, натомість політична команда в очікуванні битви з людьми, які можуть повернути Словаччину в доєвропейську добу, має об’єднатися, і взаємні образи — не те, чого зараз від них чекають. Я молитимуся за цю європейську країну, яка безумовно вже залишила слід у моєму серці, й проситиму для неї свободи, розвитку і європейського майбутнього.

Довідково:

Дьєрдь (Юрай) Гімесі, доктор філософії, — словацький політик угорського походження.У 2020 він був обраний членом Національної ради Словацької Республіки за списком кандидатів руху OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENAZDOLA. У лютому 2020 року на виборах до Національної ради Словацької Республіки був обраний членом Національної ради Словацької Республіки, коли балотувався від руху OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENAZDOLA з 49-го місця списку кандидатів. Він посів 56-е місце у загальному заліку з 2370 голосами, в березні 2020 року подав заявку на отримання парламентського мандату як заміну міністра оборони Ярослава Надя. Працює в парламенті заступником голови Комітету НР СР з фінансів та бюджету.]

У січні 2021 року Гімесі розкритикував запропоновану реформу системи громадянства. У березні 2021 року як депутат без урядового мандата в Комарно зустрівся з міністром закордонних справ Угорщини Петром Сійярто щодо подвійного громадянства. Міністр закордонних та європейських справ Іван Корчок звинуватив Гімесі у порушенні програмної заяви уряду та діях без будь-якого мандата, тому міністерство викликало посла Угорщини у Словаччині. Гімесі згодом звинуватив Корчка і статс-секретаря Міністерства закордонних справ Мартіна Клуса в шовінізмі й порівняв їхню риторику з фехтуванням.

Дезінформація набирає нових обертів у Словаччині. Міністерство внутрішніх справ оприлюднило звіт щодо створення, розвитку та поширення дезінформації та маніпуляцій у Словаччині у 2022 році

Словаччина стала центром операцій впливу, спрямованих насамперед з Російської Федерації. Ніколи в історії Словаччини не було дезінформації та маніпуляцій такого масштабу, як у 2022 році.

В опублікованому документі йдеться про найчастіше використовувані наративи у зв’язку з війною в Україні, описані методи, способи та процедури розробників дезінформації. Окрім детального опису подій у сфері поширення дезінформації в соціальних мережах, опублікований матеріал також стосується діяльності поліції у сфері аналітики та зовнішніх комунікацій, а також, нарешті, викладено думку щодо онлайн шахрайства.

Частиною річного огляду є також прогноз на 2023 рік, який може бути ознакою придушення діяльності державних органів у боротьбі з дезінформацією та інформаційними операціями, що проводяться закордонними державними органами.

Цей огляд призначений насамперед для професійної громадськості, академічної спільноти, державних органів та засобів масової інформації, що опікуються цією проблемою. Для громадськості матеріал передбачено опублікувати у вигляді кількох статусів у соціальних мережах поліції. Річний звіт також буде доступний англійською мовою.

“Ніколи в історії нашої держави ми не стикалися з таким інтенсивним поширенням дезінформації та маніпуляцій, як у 2022 році. Словаччина опинилася в центрі операцій впливу, що виходили переважно з оточення Російської Федерації”, — сказала речниця Деніса Бардьова.

У матеріалі поліція акцентує, що головні імпортери дезінформації, впливові особи та політичні діячі й надалі створюватимуть інформаційний безлад і підтримуватимуть постійне відчуття незахищеності, незадоволення та агресії.

Їх мотивацією будуть обмежені можливості притягнення їх правоохоронними органами до кримінальної відповідальності. Неврегульованість соціальних мереж та їх суттєво недостатній кадровий потенціал для регіону Центральної Європи сприятимуть їх успіху.

«Навіть у 2023 році тема війни в Україні домінуватиме на сцені дезінформації. Її згасання залежатиме лише від кінцевих успіхів України», — йдеться у звіті.

Коли ж відбудуться дострокові парламентські вибори у Словаччині, й дещо про День Валентина

З датою дострокових виборів до 30 вересня згоден лідер «GLAS» Пеллегріні. Опозиція «SMER» хоче більш ранньої дати. Голова партії Фіцо вимагає проведення виборів 24 червня. Депутати Національної ради Словацької Республіки у день всіх закоханих на засіданні з єдиним питанням конституційною більшістю в 92 голоси погодили дату дострокових виборів 30 вересня. Минулої середи вони схвалили поправку до Конституції Словацької Республіки з огляду на дострокові вибори. Отже, можна скоротити термін підготовки голосування за допомогою постанови, для якої потрібно не менше 90 голосів депутатів.

Президентка не розпочинатиме призначення офіційного уряду. Зузана Чапутова поважає рішення парламенту щодо дострокових виборів і не братиметься до призначення офіційного уряду, — повідомив її речник Мартін Стрижинец. «З огляду на те, що рішення парламенту було прийнято до кінця січня, хоча знову ж таки в останній момент, я поки що не вдаватимусь до призначення офіційного уряду», — заявила президентка. За її словами, рішення парламенту є неминучим наслідком того, що уряд у грудні втратив легітимність через відставку.

Едуард Ґегер та президент України Володимир Зеленський

«Проте хочу нагадати, що в разі принципових провалів тимчасово призначеного уряду Едуарда Ґегера я готова будь-якої миті призначити тимчасовий уряд на час, що залишився до виборів», — сказала вона. Цього ж дня Боріс Коллар виголосив: «Цирк закінчився, я оголошу вибори у встановлений законом термін».

Голова Національної ради (НР) Словацької Республіки Боріс Коллар (Ми — сім’я) після того, як парламент погодився скоротити період підготовки виборів і встановив дату 30 вересня заявив, що оголосить вибори у визначену законом дату, а списки кандидатів від політичних партій можна надати приблизно 2 липня. «Ми дотримувалися того, про що говорили», — сказав він, додавши, що депутати «Ми — сім’я» підтримали всі запропоновані дати виборів. Він шкодує про «фарисейство» з боку опозиції. Він зазначив, що спершу голосування мало б відбутися 27 травня, потім 24 червня, і жодне з дат не мала 90 голосів підтримки. Згодом було проведено голосування за вересневий термін, який опозиція не підтримала. За словами Коллара, опозиція у такий спосіб намагалася створити офіційний уряд. «Я дуже радий, що цей цирк закінчився, опозиція лише використовувала його, щоб знову створити хаос», — додав він. Нинішню ситуацію він назвав нестандартною, оскільки коаліційний договір зазвичай припиняє дію за пів року до виборів. За його словами, до цього часу його партія намагатиметься нормально функціонувати з партнерами.

Міхал Шимечка

Голова руху «Прогресивна Словаччина» (PS) Міхал Шимечка висловив думку, що Словаччині було б краще, якби обрані політики вміли якісно, ​​гідно і протягом усього терміну влади керувати. “У будь-якому разі ми в ПС це враховуємо і будемо готові до дострокових виборів у вересні. Ми сповнені рішучості захищати демократію, чесність, справедливість для всіх і однозначне членство Словаччини в Європейському Союзі та НАТО», — акцентував Шимечка.

Він додав, що вони хочуть дати людям надію, що політикою можна займатися інакше. «Тому ми зробимо все від нас залежне. Ми стабільний, дійовий рух, нас підсилюють інші топексперти, ми працюємо за якісною програмою, а не за аргументами. Ми навчилися на своїх втратах, ми хочемо розвивати наші успіхи», — додав голова ПС.

Ріхрад Сулік

Вересневий термін дострокових парламентських виборів не такий пізній, заявив голова SaS Ріхрад Сулік після того, як 30 вересня було затверджено датою виборів. За його словами, є два місяці, коли уряд не веде переговорів або парламент не засідає, тому, за його словами, він буде продовжений лише на один робочий місяць. За словами Суліка, не має значення коли, але важливо, що була досягнута домовленість щодо змін у Конституції.

Сулік висловив здивування поведінкою решти опозиції, насамперед партій «SMER» і «GLAS». Він зауважив, що саме вони мали б хотіти дострокових виборів, але в підсумку зробили таку собі «підступну справу», що якщо не так, як вони хотіли, то вони не хочуть вересня. Він наголосив, що переговори з такими партнерами важкі, тому йому було приємніше укласти таку угоду з їхніми колишніми партнерами по коаліції, насамперед після того, як Ігор Матович (OĽaNO) більше не є частиною уряду, а уряд з обмеженими повноваженнями перебуває під особистим контролем президента.

Вересневий термін дострокових парламентських виборів не такий пізній, заявив сьогодні голова SaS Ріхрад Сулік після того, як 30 вересня було затверджено датою виборів. За його словами, є два місяці, коли уряд не веде переговорів або парламент не засідає, тому, за його словами, він буде продовжений лише на один робочий місяць порівняно з червнем. За словами Суліка, не має значення коли, він вважає важливим, що так була досягнута домовленість, щоб конституція була змінена на основі колишньої коаліції, а також щоб відбулися дострокові вибори.

Сулік висловив здивування поведінкою решти опозиції, особливо партій «SMER» і «GLAS». Він зауважив, що саме вони мали б хотіти дострокових виборів, але в підсумку зробили таку собі «підступну справу», що якщо не так, як вони хотіли, то вони не хочуть вересня. Він акцентував, що переговори з такими партнерами складні, тому йому було приємніше укласти таку угоду з їхніми колишніми партнерами по коаліції, насамперед після того, як Ігор Матович (OĽaNO) більше не є частиною уряду, а уряд з обмеженими повноваженнями перебуває під особистим контролем президента.

Голова партії «SMER-СД» Роберт Фіцо стверджує, що рішення про вересневу дату дострокових парламентських виборів має бути занесене до Книги рекордів Гіннеса.

«Ми матимемо уряд, який є незмінним у сенсі звільнення членів уряду. З цього не можна вивести жодної відповідальності. Уряд впав через недієздатність 15 грудня минулого року, він також упав голосами партії «Свобода і солідарність» (SaS). Ця партія дала нинішньому уряду у відставці практично ще одинадцять місяців до кінця жовтня 2023 року для керування», — стверджує Фіцо.

Він додав, що коаліція захоче використати цей період для криміналізації опозиції. «У нас є внутрішня інформація від Національного кримінального агентства та Спецпрокуратури, де працюють як бджілки, щоб лідерам опозиції хоча б до 30 вересня висунули звинувачення», — додав депутат. Він стверджує, що це знущання і ганьба, що людям доведеться чекати дострокових виборів до вересня. «Щоб купували всі, хто міг. Шантажували всі, хто міг», — зазначив Фіцо. Він додав, що у вересневій даті виборів багато в чому заслуга Президентки Словацької Республіки Зузани Чапутової. «Вона обманула всю громадськість. Вона дала зрозуміти, що хоче конституційних змін і дострокових виборів до 30 червня. Але вона порушила свою обіцянку», — сказав він додавши, що коаліція «забетонована до вересня». «30 вересня Smer-SD візьме в руки відбійні молотки та піде «бити бетон», щоб під час парламентських виборів Smer-SD була успішною політичною партією», — заявив Фіцо. За словами Роберта Фіцо, голові SaS Річарду Суліку слід запитати свою совість. «Не знаю, чи його знову обдурили, але відправити уряд у відставку 15 грудня 2022 року і потім дати йому ще одинадцять місяців може лише людина, яка не має уявлення про політику», — підсумував Фіцо.

Я спробувала зобразити загальну політичну картину Словаччини, аби вам простіше було орієнтуватися на передвиборчій шахівниці й робити правильні для України висновки. Схоже, драматичних ситуацій ще буде чимало, сподіваюся, Словаччина впорається з усіма викликами.

День усіх закоханих у Словацькій Республіці

Юрай Зайонц

Перші розрізнені відомості про існування Дня святого Валентина як західноєвропейського свята з’явилися у Словаччині у 1870-х роках. Спершу їх принесли переклади творів Шекспіра (наприклад, трагедії «Гамлет»), які містять посилання на звичаї Валентина. З середини 19 сторіччя про нього повідомляли газетні статті. «У 20 сторіччі джерелом інформації про День святого Валентина у Словаччині було також викладання англійської мови, що охоплювало факти про спосіб життя та культуру жителів Великої Британії та США», — розповів Юрай Зайонц з Інституту етнології та соціальної антропології Словацької академії наук, яка досліджує це свято. в Європі та Словаччині з 2011 року. За словами Зайонца, за даними репрезентативного опитування 2019 року, майже 3,5 відсотка респондентів віком від 40 років відзначили День святого Валентина ще до 1989 року. Масове проникнення свята до країн колишнього соціалістичного блоку розпочалося протягом останнього десятиріччя 20 століття після падіння комуністичних режимів.

На початок 90-х День святого Валентина почав інтенсивно входити до святкового календаря словаків. «У Словаччині він поширився здебільшого як свято романтичного кохання закоханих, партнерського кохання закоханих, заручених та подружжя. Вже тоді це було ще й свято батьківського та сімейного кохання, а також свято поминання та зміцнення позитивних взаємостосунків між друзями чи колегами по роботі», — пояснив етнолог. Поступово День Святого Валентина охопив благодійну любов, любов до Бога, виражену у повазі християнських принципів життя у партнерських стосунках, любов людини до тварин, міста та природи. Пандемія COVID-19 також надала цьому святу певної міри важливості. «Цей складний період підтвердив, що День святого Валентина — це важлива подія, яка створює у людей відчуття причетності та пропонує їм широкий спектр способів згадати та усвідомити значну та особливу цінність взаємостосунків».

Схоже, нові свята впевнено увійшли в життя еліт колишнього соціалістичного табору. Я добре пам’ятаю період роботи у Верховній Раді та паломництво парламентаріїв до магазину Санахант на Грушевського 14 лютого. Парфуми, сумочки, білизна, прикраси перебиралися з полиць одного з найдорожчих магазинів Києва до автівок народних обранців.

Словаччина ж потішила флером тихого кохання й людських цінностей.

Едуард Ґегер написав у фейсбуку своїй дружині слова вдячності й захвату. Боріс Коллар побажав усім щасливого Дня Валентина.

«Ковальчук»Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: