Норвегія придбає 54 танки Leopard нового покоління

04.02.2023 0 By Chilli.Pepper

У п’ятницю Норвегія заявила, що придбає 54 танки нового покоління Leopard 2 на заміну старим версіям, додавши, що вона зіткнулася з “однією з найскладніших ситуацій у сфері безпеки з часів Другої світової війни”.
Заплановане на кілька років замовлення дозволить Осло оновити свій парк з 36 застарілих танків Leopard 2A4, частина з яких буде передана Україні, дописує newssky.com.ua із посиланням на spacewar.

Танк LEOPARD 2 A4M в полі

Танк LEOPARD 2 A4M

Замовлення Leopard 2A7 німецькому оборонному виробнику Krauss-Maffei Wegmann є частиною оборонних асигнувань у розмірі 19,7 мільярда крон (1,96 мільярда доларів США), вже затверджених парламентом.

Точна вартість танків не уточнюється. Існує опціон на ще 18 нових Leopard 2A7.

“Ми опинилися… в одній з найскладніших ситуацій у сфері безпеки з часів Другої світової війни”, – заявив прем’єр-міністр Йонас Гар Шторм журналістам на військовій базі Рена.

“У нас серйозна ситуація через російське вторгнення (в Україну). Я називаю це новою “залізною завісою”, – сказав він.

Норвегія вагалася між танком останнього покоління Leopard і південнокорейським K2 Black Panther.

Корейський танк K2 Black Panther

Корейський танк K2 Black Panther

Вибір Leopard дозволить скандинавській країні зрівнятися зі своїми північними сусідами – в тому числі зі Швецією і Фінляндією, які змагаються за вступ Норвегії до НАТО – і Німеччиною, заявили в уряді.

Перші поставки очікуються з 2026 року і триватимуть до 2031 року.

Лише 36 з 52 “Леопардів”, які Норвегія купила у Нідерландів у 2001 році, досі перебувають на озброєнні.

Наприкінці січня Осло оголосив, що передасть частину цих танків Україні, але не уточнив, скільки саме і коли вони будуть доставлені.

Глава збройних сил Норвегії Ейрік Крістофферсен раніше висловлювався проти придбання нових танків, заявляючи, що волів би витратити ці гроші на придбання іншого озброєння, такого як ракети і снаряди великої дальності.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: