«Нафтогаз» виграв найбільший тендер на постачання газу в Молдову

04.11.2021 0 By NS.Writer

НАК «Нафтогаз України» у п’ятницю, 29 жовтня, виграв ще один тендер на постачання газу державній молодовській компанії Energocom, пише biz.censor.net.

Йдеться про постачання близько 12,13 млн кубометрів газу, повідомили в Департаменті інтегрованих комунікацій «Нафтогазу».

«За результатами зазначеної процедури закупівлі Компанія уклала з S.A. „Energocom“ індивідуальний договір купівлі-продажу природного газу з обсягом реалізації 128 525 MWh. Це приблизно 12,125 млн кубометрів», — повідомили в «Нафтогазі».

Це найбільший об’єм, придбаний компанією Energocom з початку проведення щоденних тендерів цього тижня.

У п’ятницю молдовське державне підприємство Energocom оголосило черговий тендер на придбання газу на міжнародному ринку. Однак на відміну від попередніх тендерів, які щодня проводились цього тижня, нинішній розрахований на чотири дні — з 30 жовтня до 2 листопада. Обсяг закупівлі — близько 3 млн кубометрів на добу. Заявки приймались до 14:00 п’ятниці.

Як повідомлялося, напередодні «Нафтогаз України» вперше виграв тендер на постачання газу державній молодовській компанії Energocom в об’ємі 500 тисяч кубометрів з періодом поставки 29 жовтня.

Раніше Молдова вирішила купувати щодня невеликі обсяги газу на міжнародному ринку на фоні складних переговорів з російським «Газпромом» про новий газовий контракт. Уряд доручив держкомпанії Energocom оголошувати щоденні тендери.

У понеділок перший тендер виграла польська PGNiG, а у вівторок — голландська Vitol. Вони вже поставили до Молдови по 1 млн. кубометрів газу. У середу тендер на 1,5 млн кубометрів газу виграла спільна пропозиція двох компаній — міжнародної компанії DXT Commodities та польської PGNiG.

Нагадаємо, що уряд Молдови 22 жовтня запровадив режим надзвичайного стану в енергетичній сфері терміном на 30 днів на фоні нових вимог російського «Газпрому» для підписання контракту на постачання газу.

Молдова та «Газпром» поки не домовилися про продовження газового контракту, строк дії якого сплив 30 вересня. У цій ситуації сторони вирішили тимчасово продовжити договір на колишніх умовах на місяць. При цьому у жовтні Молдова отримуватиме газ за ціною $790 за тисячу кубометрів, тоді як у вересні ціна становила $550 за тисячу кубометрів.

За неофіційною інформацією для проходження опалювального сезону Молдові може знадобитися 1,1 млрд кубометрів газу. З них 400 млн кубометрів можуть бути забезпечені поставками з Румунії, решту обсягу в 700 млн кубометрів доведеться закупити з інших джерел.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: