Лакмус на кандидата

07.11.2020 0 By NS.Writer

Наобіцяти золоті гори, а назавтра після виборів забути — традиційний «кидок» в усіх країнах tv-democracy. Але в Україні ним користуються з особливим цинізмом, за гаслом кримінальників: не кинути лоха — западло. КИдають і кИдають, а достукатися до них можна лише Майданом. Проте, під час війни Майдан може привести до трагічних наслідків, до окупації «братнім» Мордором за допомоги потужної п‘ятої колони.

І — що робити?

«Впровадити ПОТОЧНУ політичну ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ всіх обраних осіб.» — таку думку давно висловив правознавець-конституціоналіст Віктор Мусіяка. Ідея лягла в основу концепції персонального мандату, яку змоделювали дослідники групи Спільний Проект. Правова новація передбачає право КОЖНОГО виборця БЕЗ ПОСЕРЕДНИКІВ негайно забрати свій персоніфікований голос, якщо обранець не виконав своїх обіцянок, вичерпав кредит довіри. З відповідними юридичними наслідками.

Професор Мусіяка, на жаль, не дожив до ВПРОВАДЖЕННЯ персонального мандату. Але його підтримка живе і сьогодні, працює на захист конституційних прав українців: ЯК ВЗЯТИ ВЛАДУ БЕЗ ГРАНАТОМЕТІВ&

Більш докладно концепція викладена тут: Хто буде стерегти сторожів?

До виборів 19 року прихильник персонального мандату навіть петицію до президента виставив. Але мас-медіа її надивовиж одностайно замовчали.

І все ж, виборці ВЖЕ отримали унікальний лакмусовий папірець для перевірки ЩИРОСТІ обіцянок кандидатів. Запитайте на зустрічі: а Ви, шановний, ЗА персональний мандат, чи ПРОТИ? Порядна людина не стане уникати відповідальності, і надасть щиру відповідь. А політичний шахрай і тут може збрехати. Але це йому вже не минеться, як раніше: обіцянку можна зафіксувати на камеру, і потім видати «пред‘яву», якщо продовжити кримінальний арго деяких депутатів. Поширення мережами подібного «свідоцтва про брехню» може бути вельми болісним саме для місцевих депутатів, яких багато виборців знають наочно.

За посиланням, яке наведено вище, можна побачити діагноз застарілому політикуму від власника порталу Netzpolitik.org Маркуса Бекедаля: «…держава, провідні політики Німеччини, по суті, проспали інтернет. Він став мейнстримом і розбурхав середній клас Німеччини. Для еліти це означає, що розпочинаються кардинальні зміни. Політик більше не може обмежити аудиторію, де він виступає, загнати її в чотири стіни… Еліта має навчитися спілкуванню з тією громадськістю, яка нині формується».

Минуло десять років, тепер і КОЖЕН українець може скористатися новітніми технологіями для захисту своїх конституційних прав і законних інтересів.

Чи не так, друзі?

Вибори закінчилися…Чи вдасться нам чистка політикуму: встигнемо?

Чи не варто ПОДІЛИТИСЯ цією соціальною технологією з друзями? Аби охопити опитуваннями максимум місцевих депутатів і міських голів. А також — їхніх «патронів». Професор Віктор Мусіяка з небес нам усміхнеться).

Олександр ТЕРТИЧНИЙ,

консультант з питань публічної соціології,

координатор групи незалежних дослідників Спільний Проект


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: