Кібератаки рф на Україну зменшили вдвічі завдяки Amazon і Microsoft

08.01.2023 0 By Chilli.Pepper

Нові дані показують, що передова підтримка гігантів Кремнієвої долини допомогла вдвічі скоротити кількість російських кібератак на Україну, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на canadatoday.

 українські військові обстрілюють з міномета лінію фронту Вугледар у Донецькій області, 5 січня 2023 року.

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ, УКРАЇНА – 5 СІЧНЯ: українські військові обстрілюють з міномета лінію фронту Вугледар у Донецькій області, 5 січня 2023 року. (Фото Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency через Getty Images) – Anadolu Agency через Getty Images

 

Багатомільйонна допомога в галузі кібербезпеки, яку надали Києву Microsoft і Amazon, різко зменшила кількість кібератак, ускладнивши москві здійснення цифрових наступальних дій.

Статистичні дані, оприлюднені українським урядом, показують, що хоча країна зазнала понад 2100 окремих кібератак за останній рік, щомісячна частота вдвічі зменшилася за місяці після початку війни.

Це відбулося, коли деякі з найбільших світових технологічних компаній мобілізувалися, щоб підтримати Київ, а Microsoft і Amazon спільно пожертвували близько 400 мільйонів доларів на цифрову підтримку. Допомога Big Tech була вирішальною для припинення найгіршої російської кібератаки, яка триває.

Кібератаки зросли, коли російські танки перекинули на східні кордони України в лютому 2022 року. Лише цього місяця Київ зазнав майже 290 окремих атак, оскільки москва використовувала свою цифрову зброю поряд із традиційною вогневою потужністю.

Але до серпня, згідно з даними Української групи реагування на комп’ютерні надзвичайні ситуації, кількість атак впала приблизно до 140 на місяць.

Джерело в українському уряді заявило, що росія націлилася на «військову, але цивільну інфраструктуру», щоб підірвати рішучість України.

Як західні уряди, так і приватні компанії виділили сотні мільйонів доларів на цифрову підтримку, лише Amazon і Microsoft надали підтримку близько 400 мільйонів фунтів стерлінгів.

Президент Microsoft Бред Сміт заявив, що підтримка його компанією українського уряду склала 400 мільйонів доларів (333,5 мільйона фунтів стерлінгів) з моменту вторгнення, додавши, що підтримку буде поновлено у 2023 році «безкоштовно».

«Постійна оборона України частково залежить від критично важливого цифрового альянсу країн, компаній і некомерційних організацій», — сказав він у листопаді.

У грудні Amazon оголосила, що виділила близько 75 мільйонів доларів (63 мільйони фунтів стерлінгів) на підтримку України, включаючи надання деяких своїх пристроїв Snowball для копіювання важливих комп’ютерних файлів з українських центрів обробки даних, щоб люди могли знаходити важливу рухому інформацію в Інтернеті.

Компанія Джеффа Безоса також допомогла перенести державні операції України на свою хмару Amazon Web Services. Віце-прем’єр-міністр України Михайло Федоров у грудні заявив, що ця підтримка стала «одним із найбільших вкладів у перемогу України».

Google організував благодійний збір коштів на загальну суму 45 мільйонів доларів (37,5 мільйонів фунтів стерлінгів) у 2022 році, а також ще 5 мільйонів доларів, зібраних співробітниками компанії рекламних технологій.

Компанія також боролася з російською пропагандою в Google Search і відео на YouTube.

росія вперше застосувала тактику використання кібератак паралельно з реальною військовою агресією, вперше продемонструвавши цей підхід у 2008 році, коли вона вторглася в грузинську провінцію Південна Осетія. російські хакери успішно атакували цифрову інфраструктуру, включаючи комп’ютерні сервери агенцій новин і державних установ, щоб закрити Грузію.

До вторгнення і росія, і Україна були домівкою для організованих кіберзлочинних груп, пов’язаних із російським урядом.

Джерела в галузі заявили, що деякі онлайн-злочинні угруповання були кооптовані для нападу на українські цілі, обрані російськими спецслужбами після вторгнення Володимира Путіна.

Американська компанія з кібербезпеки Mandiant, дочірня компанія Google, минулого тижня опублікувала дослідження, в якому детально описано, як російські хакери зі злочинного угруповання на прізвисько Turla намагалися скомпрометувати комп’ютерні сервери українських компаній.

Заміновані USB-накопичувачі, розміщені біля будівель постраждалих українських компаній, були завантажені шкідливим програмним забезпеченням. Хакери сподівалися, що цікаві співробітники підключать їх до комп’ютерів і ненавмисно випустять комп’ютерні віруси, що зберігаються на них.

Джон Халтквіст, віце-президент Mandiant із розвідки загроз, сказав: «Очевидно, що потрібно розглянути стосунки між державними діячами та злочинцями в росії», додавши, що російське розвідувальне агентство ФСБ «об’єдналося зі злочинцями, щоб вони вистежували [для них]».

Крім великих технологічних компаній, західні уряди також надають ключову підтримку в кібербезпеці Україні за лаштунками.

Whitehall пожертвував близько 6,5 мільйонів фунтів стерлінгів на кіберпідтримку України, включаючи спеціалізоване антивірусне програмне забезпечення.

Коли уряд оголосив про пожертви, Лінді Кемерон, виконавчий директор Національного центру кібербезпеки (NCSC) агентства GCHQ, сказала: «NCSC пишається тим, що зіграв свою роль у підтримці кіберзахисників України. Вони створили вражаючий захист від російської агресії в кіберпросторі, як і на фізичному полі бою».

NCSC – це агентство з кібербезпеки Великої Британії, якому доручено використовувати навички хакерів для захисту Британії та британських інтересів.

США також запропонували допомогу. Окрім оборонної підтримки, кіберкомандування США проводило наступальні кібероперації проти росії.

Генерал Пол Накасоне сказав Sky News минулого літа: «Ми провели ряд операцій по всьому спектру; наступальні, оборонні [та] інформаційні операції».

Нещодавно Україна відхилила пропозицію росії про припинення вогню з нагоди російського православного Різдва. Президент Володимир Зеленський заявив, що припинення вогню є спробою не дати його країні повернути окуповані території.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: