Григорій Месежников: сили, що виступають проти процесу глибокої інтеграції, не зможуть цей процес зупинити

17.01.2024 0 By Writer.NS

Григорій Месежников

Бо він вигідний для всіх держав ЄС

Останні події та тенденції спричиняють занепокоєння щодо того, чи зможуть ЄС і зокрема країни-члени зберегти баланс між федералізмом і суверенітетом. Яким буде процес поглиблення євроінтеграції? Своїм баченням з нашим медіа поділився президент Інституту громадських справ у Словаччині Григорій Месежников

Європейський Союз виник як об’єднання національних держав, насамперед на певних принципах — економічного зиску, співпраці, запобігання конфліктам, але поступово спостерігається тенденція поглиблення зв’язків (що позначилось на назві цього процесу — інтеграція, й вона превалює). Велике досягнення для Європи, для післявоєнного розвитку — країни поступово почали відходити від попередньої моделі торговельно-економічної співпраці держав, й перейшли до справжньої інтеграції, яка полягає в ухваленні певних норм і принципів, які перетворюються на чинник внутрішнього розвитку цих держав.

Загальне європейське законодавство — це те, що регулюється в межах інтеграційного об’єднання, є частиною внутрішнього законодавства стосовно федералізму. Тенденція однозначна — це не просто співпраця окремих незалежних держав, попри існування певних сил, які не хочуть поглиблення процесу інтеграції, натомість більшість європейських політичних мейнстримів (Народна партія, соціал-демократи, ліберали, Зелені) дотримуються концепції глибокої євроінтеграції. Зрозуміло, що ЄС — співдружність держав, об’єднаних загальними принципами й нормами, але не рівнозначних — великих і малих, розташованих у різних регіонах, і не всі їх інтереси цілковито збігаються. Є намагання не лише окремих політичних сил, а й окремих держав, отримувати певні преференції.

Але на мою думку, Євросоюз вирізняється тим, що жодна держава не позбавлена суверенітету, у кожної держави своє місце в системі міжнародних відносин, і їх об’єднання не спричиняє втрати незалежності. Коли виникають якісь проблеми у відносинах між державами, ЄС навчився функціонувати в умовах будь-яких криз. Тож немає потреби терміново розв’язувати проблему, що виникла. Поступово розробляються умови для розв’язання проблеми. Отже, всі кризи, які ЄС упродовж останніх десяти років подолав, ускладнювали ситуацію, але жодною нездоланною перепоною для існування ЄС не стали.

Наприклад, мігрантська криза, яка ще триває, розпочалася 2015 року (Україна тут ні до чого), показала, як держави ЄС можуть співпрацювати. До речі, у 2016 році усі країни Вишеградської четвірки відмовлялися дотримуватися загальних принципів ЄС, хотіли для себе особливого становища, але завдяки політиці підтримки великих держав — Німеччини, Франції, Італії, Нідерландів — цю проблему вдалося розв’язати, попри гострі заяви. ЄС — об’єднання, яке налаштоване на розв’язання усіх проблем шляхом співпраці й мирного розвитку.

На мою думку, ті сили, що виступають проти процесу глибокої інтеграції, не зможуть цей процес зупинити, бо він вигідний для всіх держав. Наприклад, сфера мобільного зв’язку. В ЄС діє єдиний роумінг, про який 10 років тому складно було навіть уявити. Це простий приклад інтеграції системи комунікації. Я єврооптиміст, і Словаччина користується усіма зисками євроінтеграції. Завдяки загальноєвропейським принципам Словаччина стала демократичною децентралізованою державою.

«Ковальчук»Розмовляла кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media, заступниця головного редактора Марина Ковальчук.

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: