Григорій Месежников: Німеччина залишається головним двигуном у подальшій долі ЄС

11.04.2024 0 By Writer.NS

Григорій Месежников

Чи можна назвати франко-німецький альянс локомотивом Європи й хто може стати третім для симетрії, кореспондентка Newssky звернулася по коментар до Григорія Месежникова, президента Інституту громадських справ у Словаччині.

Чи можна, на вашу думку, назвати Німеччину абсолютним лідером процесу євроінтеграції? 

Слід сказати, що останніми роками безумовно Німеччина на своїх плечах і стегнах несла процес розширення і поглиблення Євросоюзу, тож Німеччина залишається головним двигуном у подальшій долі ЄС. Європейський Союз — це проєкт, котрий за останні кілька років набув геополітичного масштабу, і без чіткої позиції Німеччини навряд чи могли б здійснитися ті дії ЄС, котрі були пов’язані з реакцією на російську агресію проти України. Дуже важлива допомога Німеччини Україні, попри те, що і Франція надає підтримку країні, на яку  напала Росія, натомість підтримку обох країн порівняти не можна (її матеріальну частину). Франція надала озброєння Україні майже на 800 мільйонів євро, водночас Німеччина майже на 18 мільярдів.

Чи можливе посилення такого тандему і в який спосіб?

Обмірковуючи майбутній розвиток ЄС і питання хто міг би долучитися до тандему Франції та Німеччини в складних геополітичних умовах, найімовірніше Польща могла б у разі, якщо у Польщі її внутрішньополітичний розвиток і відносини з ЄС випливатимуть з останніх змін у політичному житті, в підході Польщі до співпраці з ЄС. Польща напевне може стати такою державою, ця країна має ясну позицію стосовно російсько-української війни, російської агресії, підтримки України. Наявний формат Веймарської співпраці може стати дуже важливим у цьому контексті.

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, заступниця головного редактора Newssky (Центральна Європа та Канада), керівниця проєкту V5 Media

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: