Григорій Месежников: Newssky працює задля свободи, демократії, рівноправності, миру, розвитку, добробуту суспільства в Європі

06.03.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Серед інформаційно-аналітичних ресурсів, що приділяють увагу міжнародним відносинам, глобальним та регіональним викликам та загальним тенденціям світового розвитку, портал Newssky яскраво виділяється як своєю тематичною різноманітністю, так і особливою сфокусованістю на ключових питаннях, без розв’язання яких важко уявити продовження поступального руху людства у справі зміцнення основних цивілізаційних цінностей – свободи, демократії, рівноправності, миру, розвитку, добробуту суспільства.

Григорій Месежников

На мапі світу Європа займає досить невелике місце, але саме в Європі останні десятиліття спостерігаються процеси, які мають визначальне значення для долі всього людства.

Падіння авторитарних режимів у східно- та центральноєвропейських державах, перехід до демократії та ринкової економіки, розпад радянського блоку та залучення народів Центральної Європи до європейської інтеграції та трансатлантичного партнерства, а також поступальний рух європейських країн, колишніх республік Радянського Союзу, насамперед України, у тому ж цивілізаційному напрямі докорінно змінили геополітичну динаміку на європейському континенті, а ширше – і в усьому євроазійському просторі.

Реальні досягнення процесу демократизації та реформ у східно- та центральноєвропейських країнах спричиняли протягом усього перехідного періоду опір з боку місцевих ретроградних сил, опір часом лютий і непримиренний, що супроводжувався гострою внутрішньополітичною боротьбою. У цій боротьбі демократам удалося утримати ініціативу у своїх руках.

На початку 21 століття натомість почав діяти не менш значущий чинник, що впливає на загальну ситуацію в цьому регіоні – концентрація влади в руках ревізіоністських та реваншистських сил у Росії, яка по суті взяла на себе роль колишнього гегемона. Невдачі в процесі внутрішнього реформування, нікуди не зниклий імперський спосіб мислення значної частини населення і майже всього політичного класу, ностальгія за минулим, а головне — активні дії блоку ідейних, політичних і владних спадкоємців репресивного радянського режиму, що швидко сформувалися, перетворили Російську Федерацію на одного з найбільших гравців (а можливо, і найнебезпечнішого) у сучасних міжнародних відносинах.

Війна проти Грузії у 2008, анексія українського Криму у 2014 році, інвазія на Донбас та повномасштабне вторгнення в Україну в 2022, а також гібридна війна, яку Росія у союзі з новим Інтернаціоналом авторитарних диктатур та держав-ізгоїв (Китай, Північна Корея, Сирія, терористичними проксі – Хамасом, Хізбаллою та хуситами) веде проти спільноти вільних народів, наочно показали, чим насправді є сьогодні Росія та її зовнішня політика. Обставини склалися так, що нацією, яка першою встала на герць із російським імперіалізмом, що відродився і загрожує всьому цивілізованому світу, стала Україна.

Аналізом усіх згаданих, а також інших проблем, у різних контекстах та в оцінках їхніх можливих наслідків, займається портал Newssky, який залучив для цього власних співробітників та позаштатних кореспондентів та експертів як з України, так і з центральноєвропейських країн.

У цьому зв’язку особливо важливими є три аспекти, які безпосередньо стосуються змістовної сторони інформаційно-аналітичної роботи порталу Newssky.

По-перше, це підтримка, яку надають Україні держави Центральної Європи у висвітленні російської агресії.

По-друге, це досвід, який накопичили центральноєвропейські держави у реформуванні суспільства та участі в євроінтеграції, досвід, яким Україна може скористатися у своєму розвитку після перемоги над російським агресором.

І по-третє, це ось уже два роки боротьба України проти російської агресії, що триває, й у цій боротьбі українці воюють не лише за свою свободу, незалежність, суверенну державу та євроатлантичний цивілізаційний вибір, а й за свободу всієї Європи, насамперед тих країн, з якими Україна безпосередньо межує, перешкоджаючи при цьому розповзанню російської агресії у напрямку Заходу.

Григорій Месежников, президент Інституту громадських справ, Братислава, Словаччина.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: