Для ФОПів планують запровадити військовий збір

12.03.2024 0 By Writer.NS

В Україні планують запровадити військовий збір для приватних підприємців. Про це голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев заявив увечері 4 березня в ефірі національного телемарафону, пише ain.ua.

Ілюстративне фото

  • Кабінет міністрів уже готує відповідний законопроєкт, який дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету.
  • Наразі Міністерство фінансів працює над збільшенням доходів державного бюджету на 44 млрд грн. Це хочуть зробити завдяки збільшенню та запровадженню військового збору, зокрема для ФОП (які наразі його не сплачують), для юридичних платників єдиного податку, для певних видів операцій, наприклад, з нерухомим майном та ювелірними виробами.
  • За словами нардепа, відомство підготувало комплекс пропозицій, які уряд запропонує як відповідний законопроєкту вже у березні цього року.
  • Водночас Гетманцев не зазначив можливі суми чи відсоток, який треба буде сплачувати.

UPD: У Мінфіні повідомили, заходи збільшення доходів держбюджету включають підвищення надходжень від військових, акцизних зборів і запровадження щомісячної сплати авансових внесків із податку на прибуток підприємствами, що здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі пальним.

Пропозиції включають мінімальні підвищення ставок (переважно на рівень від 0,1% до 1,5%).

Зміни у сплаті військового збору стосуватимуться юридичних осіб – платників податку на прибуток підприємств і платників єдиного податку третьої та четвертої груп, а також фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку першої, другої, третьої та четвертої груп.

Додатковий військовий збір, як передбачається, торкнеться покупців банківських металів у банків і легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні, продавців нерухомості, роздрібних продавців ювелірними виробами із золота, платини й дорогоцінного каміння, а також операторів стільникового зв’язку, що надають будь-які послуги мобільного зв’язку.

Пропозиції також передбачають приведення акцизного податку на пальне у відповідність до мінімальних стандартів ЄС, запровадження акцизного податку на води, включно з мінеральними й газованими, з додаванням цукру або інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин, і розширення переліку підакцизних товарів завдяки оподаткуванню акцизним податком рослин роду коноплі.

Влітку 2023 року для фізосіб-підприємців скасували податковий режим зі ставкою 2%.

Наприкінці 2023 року Кабмін ухвалив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, яка зокрема передбачає вищі податки та об’єднання II та III групи ФОП.

Читайте також на Newssky «Україна повернула з окупації ще десятьох дітей» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: