Девід Стулік: Україна має більші шанси набути членства в НАТО після перемоги ніж Грузія

10.05.2023 0 By NS.Writer

Девід Стулік

Однією з цілей участі в саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року Литва назвала запрошення України до членства в Альянсі. Ще у 2008 році на саміті в Бухаресті країни НАТО зафіксували перспективу членства України та Грузії. Newssky поцікавився думкою щодо перспектив обох країн у старшого політичного аналітика Європейського центру політики безпеки у Празі Девіда Стуліка.

Я гадаю, саміт у Вільнюсі акцентує декларації, що двері до Альянсу для Грузії та України відкриті. І це має закріпити обіцянку, що одного дня ці країни набудуть членства в Альянсі. Натомість члени НАТО чудово розуміють, що треба зміцнити зв’язки, насамперед між Україною і НАТО, але з іншого боку вони активно не рухатимуться вперед щодо прийняття України в НАТО, бо на території України триває війна. Адже не можна так просто взяти країну у війні в члени НАТО, бо це тоді означатиме, що ця війна формально поширюється на весь Альянс.

На мою думку, будуть знайдені певні механізми, щоб задовольнити українські амбіції, виправдати всі очікування щодо гарантій безпеки, 100% буде акцентовано, що військова підтримка України залишиться одним з дуже важливих способів підтримки України. Це, мабуть, буде такий максимум. Бо такі великі країни, як Сполучені Штати усвідомлюють, що наразі Україну взяти в НАТО не можна. Гадаю, буде акцентована думка, що коли війна закінчиться,  двері для України в НАТО будуть відчинені.

Щодо Грузії, звісно, ситуація інша, але також Грузія не контролює всю свою територію і можливі в майбутньому військові дії на території Грузії. Якби Грузія була членом НАТО, це також означало б, що НАТО було б втягнуто в цю війну. Цього багато членів НАТО просто не хочуть. Щодо Грузії  є суттєве застереження стосовно ставлення політичних еліт Грузії, чинного уряду до базових цінностей, на яких стоять західні демократичні країни, і це також заважатиме в наближені Грузії до членства.

Отже, я не об’єднував би в одну групу Грузію й Україну, бо наразі ситуації у цих двох країнах різні. В України шанси набути членства в НАТО після перемоги більші ніж у сьогоднішньої Грузії. Це моя особиста думка.

In English

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: