Девід Стулік: вступ до ЄС означає модернізацію, інвестиції та безпеку

12.04.2023 0 By NS.Writer

Девід Стулік

Вступ до ЄС – це інтеграція у великий європейський ринок, розвиток економіки, поліпшення бізнес-клімату та безпекова парасолька для держави. З огляду на євроатлантичний курс України, ми спілкуємося з нашими партнерами у Вишеградській групі стосовно їх досвіду у цьому напрямі. Кореспондентка Newssky запитала у старшого політичного аналітика Європейського центру політики безпеки у Празі Девіда Стуліка, що ж отримала Чехія як держава, ставши членом ЄС.

Коли Чехія увійшла до Європейського Союзу, отримала дуже багато. По-перше, в економічному сенсі ми стали інтегрованою частиною спільного ринку. Тобто це доступ до найбільшого ринку у світі. Це надало величезного поштовху економіці, привабливості для іноземних інвестицій, поліпшився бізнес-клімат.

Друге, це також був отриманий доступ до фондів Європейського Союзу для розвитку інфраструктури, тобто додаткові кошти, без яких країна не могла б так швидко розвиватися. У політичному сенсі це означало, що ми стали інтегрованою частиною європейської спільноти та звісно це також гарантія безпеки, тобто така парасолька, під яку можна сховатися й бути разом з іншими країнами та одночасно мати такий самий голос у розв’язанні європейських справ, як решта країн.

І звісно, для звичайних громадян це означало свободу пересування, також вступ до шенгенської зони, тобто можливість подорожувати без перешкод Європейським Союзом і також це означало, що вони могли влаштуватися на роботу в інших країнах. Тобто для людей відкрилися величезні можливості не лише подорожувати, а також реалізації себе. І звісно для студентів є програма Еразмус і завдяки їй кожна людина, кожен студент може навчатися щонайменше один семестр за кордоном.

In English

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: