Держава: все і ніщо

13.07.2016 0 By Chilli.Pepper
«Усе, що вигадане людьми, окрім поезії, – пусте»
Так говорив вуйко Дезьо

Останнім часом в Україні рясно «розцвіли» дискусії щодо «скасування» інституту держави.

держава
Ось лише одна грань того що «засяє» після «скасування» держави. А таких граней – незліченна кількість.

Наступного ж дня після «скасування» держави весь Дністер буде перегороджений сітками: вздовж, впоперек, в глибину і в ширину. Через місяць в Дністрі риби не стане. Але, і це головне, не стане й рибалок. Бо вони перестріляють одне одного. Апологети «скасування» держави є й апологетами тотального озброєння населення (випадково?).

В основі життя на землі лежить боротьба за ресурс. В людській спільноті матеріальний ресурс ще доповнюється інтелектуальним. Держава є регулятором цієї боротьби. Вона цю свою функцію може виконувати добре або погано. Якщо «забрати» державу, а доручити цю її функцію озброєним людям, які цією ж державою були досі невротизовані, то ми впровадимо соціал-дарвінізм. Ресурс просто перерозподілиться по-новому. Він дістанеться тим, хто буде більше озброєний, і у кого нижчі психологічні пороги щодо насильства. І аж ніяк він не буде у тих, хто цей ресурс створює.

Потрібно не «скасовувати» державу, а прибрати її з секторів не притаманних їй функцій. Потрібно пильнувати, щоб держава сама не займалася невротизацією людей для мотивації своєї присутності. Коли роль держави з перерозподілу ресурсів зміниться на сприяння у їх створенні, тоді зникне необдумане прагнення її «скасовувати».

Я не розглядаю варіант того, що такі «дискусії» в Україні інспіруються ззовні, вони якраз обдумані. З вище зазначеного, зрозуміло для чого.

 

Валентин ТкачВалентин Ткач, Чернівці

Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: