Вчені досліджують вплив медитації на мозок та ШКТ

14.07.2016 0 By Chilli.Pepper

Численні дослідження засвідчили велику кількість позитивних фізіологічних впливів медитації і останнє з них надходить з Гарвардського університету, повідомляє collective-evolution.com.

medi-759x500Вісім тижнів дослідження, яке проводили вчені з Гарварда в Массачусетському головному шпиталі (MGH) визначили, що медитація буквально відновлює сіру мозкову речовину всього за вісім тижнів. Це найперше з дослідженнь, що документально підтверджує, що медитація призводить до змін в сірій речовині мозку протягом тривалого часу. (1)

“Хоча практика медитації асоціюється з почуттям умиротворення і фізичного розслаблення, практикуючі вже давно стверджують, що медитація також забезпечує когнітивні і психологічні переваги, які зберігаються протягом усього дня. Дане дослідження демонструє, що зміни в структурі мозку можуть лежати в основі деяких з цих зареєстрованих поліпшень і що люди не просто відчувють себе краще, тому що вони проводять час розлаблюючись”. – (1) говорить Сара Лазар з дослідницької програми психіатричної нейровізуалізації MGH і викладач Гарвардської медичної школи в області психології.

Дослідження

meditaciya-oboiСпостереження включало отримання магнітно-резонансних зображень (МРТ) головного мозку 16 учасників за два тижні до початку дослідження. МРТ учасників також були прийняті після того, як дослід було завершено.

“Аналіз МРТ-зображень, в якому основна увага була зосереджена на тих областях, де були помічені пов’язані із медитацією відмінності у попередніх дослідах, показав підвищену щільність сірої речовини в гіпокампі, який, як відомо, є важливим для навчання і пам’яті, а також в структурах, пов’язаних зі самосвідомістю, співчуттям і самоаналізом”. (1)

Для дослідження, учасники займалися практикою медитації кожен день протягом приблизно 30 хвилин. Ці методи включали зосередження на аудіозаписах для контрольованої медитації, неповерхневого усвідомлення відчуттів, почуттів і станів розуму або настроїв.

“Це фантастично побачити пластичність мозку і, що практикуючи медитацію, ми можемо грати активну роль у зміні мозку і можемо збільшити наш добробут і якість життя. Інші дослідження в різних популяціях пацієнтів показали, що медитація може зробити значні покращення у різних формах симптомів, і ми в даний час вивчаємо основні механізми в мозку, які полегшують ці зміни”. – (1) говрить Брітта Холзель, перший автор статті і науковий співробітник MGH і вузу в Німеччині.

Травний тракт

meditationДослідники з Гарварду також опублікували ще одне дослідження, яке показує, що медитація може мати значний вплив на клінічні симптоми шлунково-кишкових розладів, синдром подразненого кишечника (СПК) і запальне захворювання кишечника (ЗЗК). Дослідження показало, що виявлення релаксаційної відповіді (фізичний стан глибокого спокою, який змінює фізичні та емоційні реакції на стрес) є дуже великою допомогою.

Дослідження надходить з Інституту Бенсона-Генрі для ментально-фізіологічної медицини Массачусетського Головного Шпиталю (MGH) і Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC). Це найперше дослідження, в якому використання “релаксаційної” відповіді було розглянуто в цих розладах, а також першим, у дослідженні геномних ефектів реакції релаксації у людей з будь-яким розладом. Доповідь була опублікована в журналі PLOS-ONE. (Джерело)

Врахувуючи дані два дослідження, наведені вище, і всі інші документально засвідчені переваги від медитації для здоров’я, вони повинні відкрити двері для додаткових досліджень, по вивченню переваг медитації для широкого кола захворювань.

“Наші результати показують захоплюючі можливості для подальшого розвитку і здійснення цього лікування в більш широкій групі пацієнтів із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Деякі дослідження показали, що методи управління стресом і інші психологічні втручання можуть допомогти пацієнтам з СПК, принаймі, у короткостроковій перспективі; і в той час як докази ЗЗК менш очевидні, деякі дослідження показали потенційні вигоди. Що є новим у нашому дослідженні це демонстрація впливу втручання розуму/тіла на гени, які контролюють запальні чинники, які, як відомо, грають важливу роль в СПК і, можливо, в ЗЗК». – сказав Брендон Куо з ШКТ підрозділу в Департаменті медицини MGH, провідний співавтор доповіді. (Джерело)

Для тих з вас, хто не знає, СПК і ЗЗК – хронічні захворювання, які виробляють подібні симптоми, які включають в себе; болі в животі, а також зміни у функції кишечника, як наприклад понос. ЗЗК також включає в себе виразковий коліт і хворобу Крона, що призводить до стражданнь від важкого запалення у всіх або частині шлунково-кишкового тракту. Наука показала нам, що стрес підсилює ці симптоми, тому дане дослідження щодо медитації і цієї хвороби має велике значення.

Реакція релаксації була предметом декількох досліджень, які ясно показують, що її регулярна практика (індукована медитацією) безпосередньо впливає на фізіологічні чинники, такі як споживання кисню, частота серцевих скорочень, кров’яний тиск і знову ж таки, стрес і тривоги. Вперше вона була описана більше 40 років тому Гербертом Бенсоном, почесним директором інституту Бенсона-Генрі і співавтором документа, представленого в цій статті.

В ході дослідження брали участь 48 дорослих учасників, у 19 з них була діагностована СПК і у 29 ЗЗК. Був тижневий курс навчання релаксації, який також проходив у них вдома від 15 до 20 хвилини щодня.

48 дорослих учасників у дев’ятитижневій груповій програмі, зфокусованій на зниження стресу, когнітивних навичках і оздоровчій поведінці. Кожна з щотижневих сесій включала навчання розслабленню, і учасникам було запропоновано практикувати сбір інформації відповіді релаксації у себе вдома протягом 15-20 хвилин щодня. Поряд з різними аспектами, продемонстрованими в інших програмах групи, запропонованих в інституті Бренсона-Генрі, ця програма включала в себе процедуру спеціально спрямовану на здоров’я шлунково-кишкового тракту.

“І у пацієнтів з СПК і з ЗЗК, участь в програмі розум/тіло, здавалося, значно покращилися пов’язані із захворюванням симптоми, занепокоєння і якість життя в цілому, а не тільки в кінці періоду дослідження, а й через три тижні. Незважаючи на те, що не було ніяких істотних змін в запальних маркерах для кожної групи учасників, спостерігалися зміни в експресії майже 200 генів, серед учасників з СПК і більше 1000 генів у пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника. Багато з генів зі зміненою експресією, як відомо, сприяє провідним шляхам, що беруть участь в реакції на стрес і запалення”. (Джерело)

 

Як медитувати

Wellbeing1Поширена помилка що до медитації полягає в тому, що ви повинні сидіти певним чином або зробити щось, зокрема, для досягнення різних переваг, які вона може надати. Все, що вам потрібно зробити, це поставити себе в становище, найбільш зручне для вас. Ви може сидіти зі схрещеними ногами, лежачи в ліжку, сидячи на дивані і т.д., це ваш вибір.

Інша поширена помилка про медитацію полягає в тому, що ви повинні “спробувати” очистити свій розум. Одним з важливих чинників з дослідження, згаданого вище в тому, що учасники займалися «неповерхневим усвідомленням відчуттів, почуттів і настрою”. Під час медитації, ви не повинні намагатися “зпустотити” ваш розум. Замість цього, дозвольте собі ваші думки, почуття і будь-які емоції відчувати в потоці часу. Не судіть їх, нехай вони приходять і йдуть, і перебувайте в стані миру із ними.

Автор також вважає, що медитація це стан буття/розуму більше, ніж все інше. Людина не повинна сісти на півгодини і “медитувати”, так би мовити, з тим, щоб скористатися перевагами цього процесу, або бути зайнятою самою практикою. Можна займатися медитацією, поки вони знаходяться на прогулянці, наприклад, або час, який вони мають, перш ніж заснуть. Протягом усього дня, людина може чинити опір оцінкам своїх думок, дозволяючи їм текти, поки вони позбавлені самооцінки, або просто бути в стані миру і самосвідомості. Всупереч поширеній думці, є більш ніж один спосіб медитувати.

“Ви повинні зрозуміти одну з найбільш фундаментальних речей про медитації: що жоден з методів не призводить до медитації. Старі, так звані методи і нові наукові методи біологічного зворотного зв’язку є такими ж, наскільки вони відносяться до медитаціії. Медитація не є побічним продуктом будь-якої техніки. Медитація відбувається за межами розуму. Ніяка техніка не може вийти за межі розуму”. – Ошо

Для більшої кількості статей з колективної еволюції медитації ви можете натиснути ТУТ.

(1) news.harvard.edu


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: