Європа крокує вперед із JADC2: Україна та промисловість показують, як!

18.03.2023 0 By Chilli.Pepper

НАТО не пристосована до реалізації мегапроекту в американському стилі для багатопрофільних операцій – але спеціальна, готова мережа в Україні демонструє інший спосіб пришвидшити передачу розвідувальних даних до бойових підрозділів, публікує статтю newssky.com.ua із посиланням на breakingdefense.

Starlink в системі JADC2

Мобільний пристрій Starlink, що використовується українськими силами (Фото STR/NurPhoto через Getty Images)

Група експертів, можливо, знайшла парадоксальний “світлий бік” у десятиліттях недоінвестування Європою в оборону.

Оскільки НАТО не має величезних безповоротних витрат на глобальну систему командування і управління, побудовану на застарілих технологіях, на відміну від США, вона має менше перешкод для впровадження передових, готових технологій, які довели свою ефективність в Україні, від комерційних супутників до краудсорсингової розвідки і обміну даними.

“У нас є спадщина, яку потрібно використовувати”, – сказав Джеймс “Хосс” Картрайт, колишній заступник голови Об’єднаного комітету начальників штабів і член правління Атлантичної ради. “Ви не можете просто сказати, знаєте, махнути рукою, і вона раптом стане цифровою. Це так не працює. Це десятки мільярдів доларів [і], можливо, десять років, щоб зробити це ефективно”.

“У Європі не так багато спадщини, – стверджує Картрайт, – тому ви зможете інтегрувати її відносно швидко порівняно зі Сполученими Штатами”.

“НАТО може мати перевагу над США … тому що воно не прив’язана до наших застарілих систем”, – погодився старший інженер з проекту ВПС RAND Шеррілл Лінгель. Навіть у ВПС США, які очолили процес створення міжвідомчої мета-мережі, відомої як Об’єднане вседоменне командування і управління (JADC2), “у нас архітектура індустріальної епохи; у нас пічні труби; у нас на більшості етапів людина в циклі”, – сказала вона, на противагу безперешкодному автоматизованому обміну даними.

На думку спадає історична аналогія: Після Першої світової війни Німеччина була значною мірою роззброєна, зокрема, позбавлена танків і бойових літаків. Тож коли вона нарешті позбулася версальських обмежень і переозброїлася, німецьке озброєння і – що ще важливіше – військове мислення були значно сучаснішими, ніж у французьких і британських збройних сил, обтяжених старими ідеями і технікою.

Тож як Європа могла б зробити стрибок вперед? Деякі з відповідей можуть міститися в дослідженні, яке Картрайт і Лінгель обговорювали в Атлантичній раді в четвер, написаному Гордоном Девісом, двозірковим генералом армії США у відставці і колишнім посадовцем НАТО.

За словами Девіса, і США, і НАТО взяли на озброєння концепцію багатопрофільних операцій: високошвидкісної координації між військами в повітряному, наземному, морському, космічному і кібернетичному просторах. Але такі операції – це більше, ніж просто концепція, стверджував Девіс у четвер.

“Вони тут. Це зараз. Це не щось на майбутнє”, – сказав він. “Ми бачимо, що вони проводяться набагато меншими, творчими, сміливими, відданими силами в Україні, проти варварської некомпетентності і масового російського наступу”.

У той час як Росія намагається координувати базову загальновійськову тактику, не кажучи вже про синхронізацію своїх кібератак з фізичними наступами, Україна імпровізувала принаймні деякі елементи багатодоменної системи командування і управління.

“Українські війська ефективно націлилися на російські сухопутні і морські сили і вступили в бій з ними, використовуючи обмежені розвідувальні дані з різних джерел, безпілотники, маневрені і вогневі підрозділи, а також комерційні послуги космічної розвідки з відкритим вихідним кодом (OSINT) від різних приватних компаній”, – написав Девіс у своїй доповіді. Він пояснив, що Україна запровадила цифрові мережі, які зіставляють російські цілі з українською артилерією так само, як Uber зіставляє пасажирів з водіями, наприклад, ГІС “Арта”. Поєднуючи дані з безпілотників, наземних радарів, далекомірів тощо, написав він, “швидкий розрахунок варіантів ведення вогню і оповіщення вогневих підрозділів за допомогою GIS Arta скоротив час наведення на ціль для українських військових з двадцяти хвилин до однієї”.

Інша нещодавно анонсована система під назвою “Дельта” об’єднує дані про російські війська з традиційних засекречених джерел розвідки, загальнодоступних розвідувальних даних з відкритих джерел і навіть “краудсорсингових соціальних мереж”, – сказав Девіс. “Вона доступна на ноутбуках, айфонах, смартфонах і комп’ютерах – не лише в безпечних, сухих штабах командування і управління за кілометри від поля бою”.

За словами Картрайта, децентралізація і демократизація даних – надання майже миттєвого доступу до них “спусковим гачкам” на передовій, а не лише штабним офіцерам – має вирішальне значення: “Фундаментальною відмінністю в Україні зараз є те, що інформація передається безпосередньо з верхівки до всіх вузлів одночасно – і будь-який з цих вузлів здатен діяти самостійно”.

Значна частина цих технологій походить безпосередньо з комерційного світу. “Приватна промисловість відіграла неймовірну роль”, – сказав Девіс.

Мережа супутникового зв’язку Starlink компанії SpaceX є найгучнішим прикладом – особливо після того, як SpaceX скоротила послуги, які, як вона побоювалась, були “взяті на озброєння”, – але є багато інших прикладів. Команди кібербезпеки Microsoft захищають як українські мережі, так і мережі НАТО, пише Девіс, в той час як “приватні компанії, такі як Maxar, BlackSky і Planet (зображення) і HawkEye 360 (сигнали), надають Україні і союзникам по НАТО космічні послуги на основі штучного інтелекту”.

Через усі ці зусилля проходить спільна нитка: Україні і НАТО – і, можливо, навіть США – бракує часу і грошей на створення нової системи з нуля. Замість цього підхід більше схожий на “створення… ковдри”, – сказав Лінгель з RAND, – де ви зшиваєте докупи різні джерела інформації… використовуючи такі речі, як радари управління повітряним рухом, радари повітряного спостереження країн, що приймають, комерційні космічні можливості”.

Картрайт застерігає, що небезпечно екстраполювати занадто далеко від будь-якого одного випадку. За його словами, “вузька” специфіка України не обов’язково “застосовує весь спектр наших військових вимог і операцій” в США, і важливі факти все ще приховані туманом війни, що триває.

Але його найбільшим висновком є те, що, незважаючи на безлад, імпровізацію і ситуативність, підхід до координації бойових дій, схоже, працює: “Я завжди надам перевагу демократичному підходу до ведення війни перед авторитарним”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: