Що показують витоки документів про боротьбу між США та рф за Близький Схід

15.04.2023 0 By Chilli.Pepper

Партнери США – Єгипет і ОАЕ – підлабузнюються до Москви, стверджується в документах, оскільки вони ставлять під сумнів відданість Америки, за повідомленням newssky.com.ua, із посиланням на politico.

Близький Схід

Видно частину горизонту Дубая в Об’єднаних Арабських Еміратах. Адміністрація Байдена нещодавно назвала ОАЕ гарячою точкою для ухилення від російських санкцій. | Камран Джебрейлі/AP Photo

Єгипет розглядає можливість відправити десятки тисяч ракет до рф. Кремлівські шпигуни стверджують, що емірати – їхні нові найкращі друзі. А Ізраїль просто не бажає надавати серйозну допомогу Україні, яка бореться з російським вторгненням.

Такі твердження, що містяться в серії витоків американських документів, які приголомшили Вашингтон, підкреслюють виклик, з яким стикаються Сполучені Штати, намагаючись переконати країни Близького Сходу повністю підтримати Україну в її боротьбі з росією. Це особливо актуально, оскільки лідери регіону висловлюють дедалі більше занепокоєння тим, що США не підтримують їх.

Американські офіційні особи заперечують, що вони відмовляються від Близького Сходу, вказуючи на значну військову присутність Америки і міцні зв’язки у сфері безпеки в цьому регіоні. Але документи свідчать про те, що багато країн регіону приймають рф на тлі занепокоєння щодо виникнення вакууму у формі США.

“Всі країни Близького Сходу зараз задаються питанням, що означає бути в союзі зі Сполученими Штатами, скільки коштує бути в союзі зі Сполученими Штатами і чи існують способи доповнити відносини зі Сполученими Штатами”, – сказав Джон Альтерман, колишній співробітник Державного департаменту часів Джорджа Буша-молодшого, який регулярно спілкується з близькосхідними офіційними особами в рамках своєї роботи в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

Близькосхідні партнери Америки вже давно занепокоєні своєю позицією у зростаючому суперництві між Вашингтоном і Пекіном. Їхнє занепокоєння збереглося і за президента Джо Байдена, який вбачає у зростанні Китаю найбільшу довгострокову загрозу впливу США. Нещодавно Китай навіть став посередником у зближенні між Саудівською Аравією та Іраном.

Але вплив росії на Близькому Сході, де вона має військову присутність у таких місцях, як Сирія, також є значним. А повномасштабне вторгнення рф в Україну призвело до ще більшої конкуренції між Вашингтоном, Пекіном і Москвою за підтримку – або, принаймні, справжній нейтралітет – з боку країн Близького Сходу, який залишається ключовим джерелом світових поставок енергоносіїв.

Один близькосхідний дипломат сказав, що найбільше розчаровує в Америці її непередбачувана внутрішня політика і роль, яку відіграє короткострокове мислення у формуванні політики. Різкі зміни в політиці за останнє десятиліття – від президента Барака Обами до президента Дональда Трампа і тепер Байдена – посилили відчуття невизначеності.

“У вас виборчий цикл триває два роки, а виборчий цикл князівств і королівств Перської затоки – це, по суті, все життя”, – зазначив дипломат. Як і іншим респондентам для цієї статті, дипломату було збережено анонімність, щоб він міг відверто говорити на делікатну тему.

Витік документів свідчить про те, що навіть країни Близького Сходу, які отримують мільярди доларів американської допомоги у сфері безпеки, не готові беззаперечно слідувати за Америкою.

POLITICO не змогло самостійно перевірити зміст усіх документів. Але Білий дім не заперечує, що в пакетах є легітимна інформація, значна частина якої була знайдена на популярному серед геймерів сайті соціальних мереж.

В одному з документів, про який повідомляє Washington Post, йдеться про те, що президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі наказав підлеглим таємно виготовити до 40 000 ракет, а також іншу зброю для відправки в росію.

Єгипет щорічно отримує понад 1 мільярд доларів військової допомоги від США. Посольство Єгипту у Вашингтоні прямо не коментувало документ, але в заяві сказано, що його позиція щодо війни “ґрунтується на невтручанні в цю кризу і зобов’язанні зберігати рівну дистанцію з обома сторонами”.

Високопоставлений чиновник адміністрації Байдена заявив в інтерв’ю, що ніякої подібної єгипетської угоди з рф не відбулося. “Окрім Ірану, немає жодної близькосхідної країни, яка б постачала росії зброю для війни в Україні, і крапка”, – сказав чиновник.

Американські чиновники, однак, не стали конкретно коментувати, чи робив Сісі якісь кроки для втілення такого плану в життя.

В іншому документі описується, як російські розвідники вихваляються, що вони переконали Об’єднані Арабські Емірати “працювати разом проти розвідувальних служб США і Великобританії”, згідно з повідомленням AP. У заяві для AP ОАЕ назвали звинувачення за участю російських оперативників “категорично неправдивими”.

В іншому документі, в якому згадуються ОАЕ, з яким ознайомилося видання POLITICO, описується, як ця маленька, але багата країна веде переговори з російською фірмою про будівництво регіонального центру технічного обслуговування систем озброєнь ОАЕ. Посол ОАЕ у Вашингтоні не відповів на прохання про коментар.

Адміністрація Байдена нещодавно назвала ОАЕ гарячою точкою для ухилення від російських санкцій.

Елізабет Розенберг, високопосадовець Міністерства фінансів США, на початку березня заявила, що “в період з червня по листопад 2022 року компанії з ОАЕ експортували до росії товарів американського походження, що підлягають експортному контролю, на суму понад 5 мільйонів доларів США, включаючи, зокрема, напівпровідникові пристрої, деякі з яких можуть бути використані на полі бою”.

У деяких витоках документів згадується Ізраїль, який отримує майже 4 мільярди доларів на рік американської допомоги у сфері безпеки.

В одному документі викладені способи переконати Ізраїль надати зброю Україні. В одному зі сценаріїв стверджується, що Ізраїль можна схилити до надання більшої допомоги Україні, якщо рф відправить певні ключові системи озброєнь до Ірану, чий ісламістський режим Ізраїль вважає смертельною загрозою.

Але також зазначається, що Ізраїль намагається збалансувати свої зв’язки між США і росією, оскільки йому потрібно, щоб рф відвернулася, коли Ізраїль бомбардує сирійські об’єкти, пов’язані з Іраном.

“Єрусалим, ймовірно, розгляне можливість надання летальної допомоги під посиленим тиском США або через погіршення зв’язків з росією в результаті дій Москви в Ірані або Сирії, які підривають ізраїльські інтереси”, – йдеться в документі.

Незважаючи на давні зв’язки, в останні місяці відносини США та Ізраїлю зіткнулися з незвичайним напруженням, оскільки ультраправий уряд в Єрусалимі намагається проштовхнути закони, які, на думку багатьох ізраїльтян, підірвуть їхню демократію.

Але підхід адміністрації Байдена до Близького Сходу значною мірою ґрунтується на підтримці добрих відносин з Ізраїлем і зміцненні економічних, дипломатичних та інших зв’язків між Ізраїлем та його арабськими сусідами.

Є надія, що така “стратегічна інтеграція” зменшить ризик насильства в регіоні. Це дасть Вашингтону перепочинок, щоб зосередитися не лише на Близькому Сході, хоча адміністрація Байдена не заявляє, що це є її метою.

США також наполягають на припиненні війни в Ємені, яка є проксі-боротьбою між Іраном і Саудівською Аравією. Заспокоєння Ємену, де рівень насильства значно знизився за останній рік, є однією з причин, чому Сполучені Штати висловили невеликі побоювання щодо угоди за посередництва Китаю про відновлення дипломатичних зв’язків між Саудівською Аравією та Іраном.

У той час як Іран став на бік росії у війні – навіть пославши їй безпілотники, щоб атакувати українців, – саудівці зайняли більш неоднозначну позицію. Ер-Ріяд намагається підтримувати теплі стосунки з російським лідером владіміром путіним і не бажає робити певні кроки в нафтовому секторі, які могли б знизити ціни, що викликає роздратування Вашингтона.

Представник Ради національної безпеки Білого дому, однак, зазначив, що Саудівська Аравія пообіцяла надати Україні сотні мільйонів доларів гуманітарної допомоги, включаючи фінансування поставок нафти. “Саудівці допомагають підтримувати світло і роботу критично важливих функцій в Україні”, – сказав речник.

Високопосадовець адміністрації також вказав на інші нещодавні дипломатичні прориви на Близькому Сході за підтримки США, такі як морська угода з Ліваном та Ізраїлем; нові інфраструктурні зв’язки між Йорданією, Іраком та арабськими країнами Перської затоки; і, нещодавно, відновлення дипломатичних зв’язків між Бахрейном та Катаром.

Хоча багато країн Близького Сходу голосували за резолюції Організації Об’єднаних Націй, що засуджують російське вторгнення, вони здебільшого уникали запровадження санкцій проти Кремля або серйозного обмеження відносин з Москвою.

Багато хто також хоче підтримувати добрі відносини з Пекіном, чий інтерес до регіону значною мірою зумовлений бізнесом і який дипломатично – якщо ще не відкрито у військовому плані – став на бік росії проти України.

Байден часто представляв війну рф проти України як битву між автократією і демократією. Але деякі з найближчих до США країн Близького Сходу є автократіями, і пріоритетом їхніх лідерів є утримання при владі, а не просування демократії.

Якщо для збереження влади потрібно знайти більше друзів у Пекіні та Москві, то близькосхідні лідери, швидше за все, зроблять саме це.

“Багато з цих лідерів мають певну ідеологічну спорідненість з росією та Китаєм – вони, ймовірно, бачать світ так само, як ці правителі, а не так, як будь-який американський лідер”, – зазначає Емі Хоторн, аналітик Проекту з питань демократії на Близькому Сході.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: