Завтра Україна підпише 12 міждержавних угод з Туреччиною

02.02.2022 0 By NS.Writer

Україна та Туреччина 3 лютого підпишуть 12 міждержавних угод, які виведуть на новий рівень співпрацю двох країн як в питаннях економіки, так і сфері високих технологій, пише ukrinform.ua.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Стосовно співпраці з міжнародною спільнотою маємо на порядку денному дійсно історичне рішення. Мова йде про угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною, яка буде сьогодні схвалена на засіданні уряду. Ми інтенсифікували перемовини з нашими турецькими партнерами, аби угода відповідала інтересам українського бізнесу, створювала можливості для нашого експорту, потенціал для модернізації українських підприємств. Крім того, уряд затвердить ще 4 угоди з Туреччиною про співпрацю в різних галузях. По-перше, мова йде про рамкову угоду щодо співробітництва в сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузі, також затвердимо угоду про співробітництво в сфері молодіжної політики та зміни до угоди які стосуються посилення співробітництва правоохоронних органів наших країн. Ну, і сама угода про ЗВТ. Таким чином 4 угоди, які ми затвердимо сьогодні. Загалом завтра планується підписати 12 міжурядових міждержавних угод між Туреччиною та Україною», — наголосив Шмигаль.

Він підкреслив, що за останні тижні уряд та Президент провели десятки зустрічей перемовин з міжнародними партнерами України.

«Коаліція на підтримку України сьогодні велика як ніколи. Також це важливий фактор, який буде стримувати країну-агресора від можливих спроб ескалації. Ми ж у свою чергу продовжимо розбудову своєї армії, розвиток та реформи нашої економіки та співпрацю з міжнародною спільнотою, аби Україна була сильною та готовою до будь-яких викликів», — наголосив Прем’єр.

Крім того, Кабінет міністрів ухвалив розпорядження щодо підписання рамкової угоди між урядами України та Турецької Республіки про співробітництво в сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях.

«Схвалити проєкт Рамкової угоди між урядом України та урядом турецької республіки про співробітництво в сфері високих технологій, авіаційної та космічній галузях. Уповноважити міністра оборони Резнікова Олексія Юрійовича підписати зазначену Рамкову угоду», — йдеться в тексті документу.

Україна і Туреччина продовжують активну співпрацю у сфері ОПК. Зокрема, будівництво першого з чотирьох корветів типу «Ада», яке реалізується в Стамбулі, завершено на третину.

Крім того, 25 вересня 2021 року українське АТ «Мотор Січ» та турецька військова компанія «Baykar Makina» підписали угоду про співпрацю.

Раніше повідомлялось, що міністр оборони України Андрій Таран та президент Директорату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір підписали меморандум, де, зокрема, було окреслено наміри започаткувати й імплементувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів, безпілотних літальних апаратів та всіх видів турбінних двигунів.

Тоді ж Андрій Таран та міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар підписали рамкову військову угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Турецької Республіки.

Турецькі безпілотники продемонстрували свою ефективність під час бойових дій в Сирії, Лівії та Нагірному Карабаху.

Як повідомляв Укрінформ, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган 3 лютого здійснить візит до Києва, під час якого відбудеться засідання Стратегічної ради високого рівня і може бути підписана Угода про вільну торгівлю України з Туреччиною.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: